Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
3
 
5
 
! Отговори
myxlo преди 9 години
bravo na giayrite ;tova koeto sam si napravish nikoi dryk ne moze da ti napravi;v sly4ia shte dyxate sypata i shte se vaikate ;xorata im predlagat proekt za milardi, ama to bratle giayr kak da se seti 4e shte ima polza v badeshte.??????
295
7
 
9
 
! Отговори
ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ! преди 9 години
ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ ОТ РУСИЯ ---НАШИЯ ДЯЛ ОТ 2-МЛРД. ЗА ЮЖЕН ПОТОК ВНЕСЕНИ ЧРЕЗ КТБ!!!!
294
3
 
4
 
! Отговори
хитъл петър преди 9 години
Гърците ще се съгласят да взимат газ от турция и да са зависими от турция някой сещали се за северен кипър *** ПИТАЙТЕ ГРЪЦКАТА СТРАНА КАКВО МИСЛИ
293
4
 
8
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
Миллер кажеше: решение по Южен поток окончателно. Иначе България щтях била втора Украина. Слава Богу, Россия избегна таква участ! Как вовремя Россия сполучи сигнали от България. Всичко, конец на оперета! Болгария се лиши а)бъдещи заработки от транзита през ЮП 2)също съществуващи транзит през България на Гърция и Турция. Поздравявам ви
292
9
 
9
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
"Газпром: България губи над 3 млрд. евро инвестиции"-БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ 6 млрд. КАТО ОСЪДИ РУСИЯ ЗА НЕУСТОЙКА ПО ДОГОВОРА.
291
2
 
15
 
! Отговори
до 415 преди 9 години
????????Ердоган да клекне на сащ????????????????????????????????Правилно руснаците се ориентираха,ние сме ***.На тях такива не им трябват.
290
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До ЖЖЖалко, толкова забавно беше. Лека.
289
0
 
2
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До юбералесВажното е че се исказа братле. :)) няма сега да те излагаме и да развиваме тази тема за урана, но ще те помоля друг път преди да пишеш такива умни и силни мисли, прочети поне малко по темата.Лека вечер приятел :))
288
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До АнонименСъщото е братле, абсолютно същото, питай на някоя бензиностанция може да ти дадат. Кажи после кво е станало.
287
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ТУРЦИЯ , ЩЕ СЕ СЪБИРА ГАЗ ОТ РУСИЯ, АЗАРБЕЙДЖАН, ПО НАТАТЪК ОТ КАЗАКИСТАН, ТЮРКМЕНИСТАН, ИРАН, ИРАК, МОРСКАТА ЧАСТ НА КИПЪР(ИЗРАЕЛ), ДЪЛГОСРОЧНО И ОТ АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И СЕВЕРОЗАПАДНА АФРИКА. МИЛЕР ЗА ТОВА ГОВОРИ
286
0
 
9
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До Austin PowersТака е... Сега както и нефта пада с 30$ трябва всички българи (особенно такситата) и тези дето бачкат в лукойл да излязат на протест и да искат по низки заплати. Поне с 30%. Не може така да падне цената на нефтепродукта, а заплатата и цената на такситата да не пада. Давайте братя. По ниски заплати и по-евтино такси... :))
285
10
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
3 милирда евро по-малко в джобовете на Кремълските ратаи.
284
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко добре лъжат руснаците и нашите политици и ни заблуждават,ако е закрит проектът ,, южен поток" защо тогава продължават да пристигат тръбите от Русия в Бургас и Варна кой бяга от парите?
283
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До юбералесБратле, ама то това урана U (изотоп 235U) като бензина ли е? Наливаш и реактора тръгва?
282
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До ЖЖЗавода е в Козлодуй. Местните му викат АЕЦ. Продават уран колкото щеш. Но е обеднен.
281
3
 
19
 
! Отговори
Вазелин, евтино. преди 9 години
Изпуснахте Южния поток - гответе се за турския паток!
280
4
 
15
 
! Отговори
Пийте преди 9 години
по една студена вода сега
279
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин рискува много ако Турция по искане на САЩ спре кранчето на всичкия руски газ и тогава Русия ще фалира. Освен ако Русия, Турция и САЩ не играят в един отбор разбира се и Путин се е договорил с другите.
278
0
 
4
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До юбералесБратле ето това е. Каза иснината на тея право в очите. Братле къде в БГ се продава уран? Би ли ми дал кординати на някой завод?
277
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
409. Ти си тъпу магари, закрийси устата вца...