Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%

Централната банка реагира на девалвацията и инфлационните рискове
Обновена: 16 дек 2014 08:58 | 16 дек 2014 08:54, Екип на Investor.bg
119
Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%
Снимка: Reuters

В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата.

Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва нейната репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно" напоследък.

Валутните пазари реагираха на хода на регулатора. В началните минути на търговията в Москва един щатски долар се разменя за 61,05 рубли при дневно отстъпление от 6,94 на сто.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Русияосновна лихва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
3
 
! Отговори
Сидеров преди 9 години
Копуваме КРИМ за 1 $ и Рублата скача
80
1
 
2
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Стройм Потока и вкарваме лева в Русия
79
0
 
0
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Интересно какво мисли по тази тема Виденов. А така също и тези, които неуморно повтарят глупостта за заплати 5-6 долара преди години.Та това се оказа много лесно-и у нас, както с КТБ,малко по-дълга опашка,слухове за предстоящи сътресения, спекуланти винаги ще се появят и ето я лавината.Иначе икономиката не се е променила, само дето курса на печатаната без покритие валута расте.И всичкото това в подкрепа на западната ценностна система.Лековерни винаги ще се намерят!
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Атласкрим е татарски това е родина на моите прадеди
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значит долара ще пада ще бъде много изгодно да се държат пари в русия 20 процента за година това никъде го няма който не рискува не пие шампанско
76
8
 
3
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
До до 79.......Крим изобщо не е руски. Крим де юре е украински и само това е важно в съвременния свят. Иначе ако почнем да се връщаме назад в историята, само преди 150 години Крим е бил турски, преди 2000 години е бил гръцки и т.н........Интересно че НИЩО не-казваш че е бил Български над 1000 години,що така бе *** хАмериканско.И откога има "украйнска нация бе" ***.
75
3
 
4
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
До до 80........И 800 милиарда са без значение за ЕС щом става въпрос да се убие фашистната хидра путинова Русия, цената е съвсем приемлива за цивилизования свят........не вярвам че има толкова *** Българи честно.
74
5
 
2
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
До Анонимен....Миналата седмица, Путин клекна пред Запада и в разговора с Оланд в Москва е повтарял единствено, че трябва да му оставят Крим и да премахнат санкциите в замяна на което той ще напусне източна Украйна. Отговора е бил, санкциите ще продължават докато не върне Крим на Украйна. Веднага след този разговор рублата рухна..........Не си в ред човече .
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банки России в панике скупают пятизначные табло. Такие табло смогут отобразить цену валюты на случай, если евро или доллар будет стоить больше ста рублейРуските банки панически закупуват петзначни табли за обмен на валута. Доларът ще надхвърли 100 рубли.Само една американска компания, Apple, струва повече от руските компании на тяхната фондова борса.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиГлупости на търкалета ! Цената на петрола е ниска, защото има голямо производство. А причината за това е Саудитска Арабия. Не е САЩ, който добива евтин газ.Ти май искаш скъп петрол. Руско *** !
71
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 96Kostov ostavi 50-60 % bezrabotni s 0 leva zaplati i ostanalite na minimalna zaplata ot 180 leva. Samo mutrite sa dobre pri Kostov i Tikvata vleze v MVR kato direktor i polkovnik.
70
2
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Костов ти резна ушите. Виденов остави средна пенсия 5 долара и средна заплата 12 долара. Костов остави пенсия 65 долара и заплати от 150 долара.
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Уолстрийт има паника и всички спекуланти разпродават петрол срещу долари като купуват злато защото чакат девалвация на еврото.
68
0
 
9
 
! Отговори
пим пам преди 9 години
До морскиПриятел обясни на нас и на всички управници как се подържат изкуствено ниски цени на стратегически суровини особено енерго носител.
67
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 92Evroto i sega e 2000 stari leva, a dolara 1600 stari leva. Kostov edinstveno rezna zaplatite.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора - четете малко: петролът НЯМА ДА СТАНЕ СКЪП, защото се откриха напоследък доста находища, пазени в тайна преди, но вече няма как - добивът хилядократно надвишава потреблението. Стига с тези идеи за изкуствено ниски цени от САЩ и ЕС. Петролните американски фирми най-много страдат от това, а на тях им е много изгодно цената да е висока. Коя фирма ей така ще си подрие печалбата, заради някаква си държава даже и да е Русия ?!? Бизнесът е много преди политиката. Четете и мислете.
65
2
 
9
 
! Отговори
до морски 89 преди 9 години
Морски, бягай да се хвърлиш в морето. Цената на нефта беше висока през последните 12-13 години,преди това имаше период от 15 години през който цената се движеше между 10 и 30 долара.
64
2
 
3
 
! Отговори
За знаещите ! преди 9 години
За знаещите английски, прочетете коментара на BBC "Russia's fast track to ruin".Запознайте се с фактите, опитайте се да ги осмислите и може би това ще ви помогне да не пишете глупости по форумите.Заслужава си !!!
63
17
 
2
 
! Отговори
морски преди 9 години
Цената на петрола в момента се подържа изкуствено ниска от САЩ и ЕС.Но това няма да трае дълго,скоро петрола ще стане двойно и тройно по-скъп и тогава тежко й на икономиката на ЕС.Ще се светне баба Меркел че от САЩ полза няма!Слава на Русия и руския народ!
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица, Путин клекна пред Запада и в разговора с Оланд в Москва е повтарял единствено, че трябва да му оставят Крим и да премахнат санкциите в замяна на което той ще напусне източна Украйна. Отговора е бил, санкциите ще продължават докато не върне Крим на Украйна. Веднага след този разговор рублата рухна.