Братята Куаши - стари познайници на закона

Двамата са арестувани през 2005 г. при разбиване на джихадистка мрежа
8 яну 2015 19:01, Елка Василева
254
Братята Куаши - стари познайници на закона
Шериф и Саид Куаши. Снимка: Reuters

Братя Куаши, идентифицирани тази нощ като двамата заподозрени за кървавото нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", са добре познати на френските сили за борба с тероризма, пише в. "Фигаро".

Шериф Куаши, която сега е на 32 години, е бил член на престъпната мрежа Бют-Шомон /носеща името на парк в Париж/, която в средата на първото десетилетие на 21 век изпращаше младежи да се сражават в Ирак срещу американските сили.

За да се разбере по-добре масовото убийство в "Шарли ебдо", трябва да се върнем почти 10 години назад, през януари 2005 г. в квартал Кюриал-Камбре в 19-и парижки район. Тогава 22-годишният по онова време Шериф Куаши и брат му, 24-годишният по онова време Саид Куаши бяха арестувани от френската Дирекция за надзор на френската територия в рамките на операция по разбиването на джихадистката мрежа Бют-Шомон.

Още по темата

Саид беше освободен, но Шериф остана в ареста. Разследващите подозират, че той е искал да отиде в Сирия, за да се прехвърли след това в Ирак и да и да се включи в джихад срещу американската армия. Самолетен билет за Дамаск е бил намерен при претърсването на жилището на Шериф.

При претърсването са открити и документи, в които детайлно се описва как да се борави с автомат Калашников. Тогавашният адвокат на Шериф - Венсан Оливие - си спомня, че клиентът му е бил доставчик на пица, който със спечелените пари си купува дрога, основно хашиш.

"Шериф беше едно бедно момче, което не знаеше какво да стори с живота си, което живееше от днес за утре и което беше срещнало хора, които оставиха у него впечатление, че е важна личност", разказва Оливие.

Един от тези хора, които са накарали Шериф, да се чувства важен по онова време, е самопровъзгласилият се 24-годишен имам на име Фарид Бениету. Още от 18-годишна възраст той е бил обучаван от свои роднини, които са били радикални ислямисти и които впоследствие са били експулсирани от Франция.

Те са учили Фарид как да подготвя френски младежи от африкански или магребски произход, за да приемат те радикалния ислям. Смята се, че този имам е помогнал на петдесетина млади французи да станат последователи на радикалния ислям, сред които е Шериф.

Шериф Куаши е осъден на три години затвор през 2008 г., три години след ареста му по аферата Бют-Шомон. Веднага излиза на свобода, защото е излежал тези години в предварителния арест.

След като излиза на свобода, той гледа да не привлича вниманието върху себе си за известно време.

Две години след освобождаването му името на Шериф Куаши се споменава отново във връзка с план за бягство от затвора на ислямиста Смайн Айт Али Белкасем, бивш член на Алжирската ислямска въоръжена група, осъден през 2002 г. на доживотен затвор във Франция за атентат в станцията на метрото при музея Орсе, извършен през 1995 г. Тогава бяха ранени 30 души.

Шериф Куаши е заподозрян и че е приближен на Джамел Бегхал, друга фигура на френския радикален ислям, който сега излежава 10 години затвор за подготовката на атентати.

През 2013 г. властите на Тунис обвиняват бивш член на мрежата "Бют-Шомон" и бивш съратник на Шериф Куаши - Бубакер ел Хаким в извършването на убийството на двама опозиционни политици - Шокри Белаид и Мохамед Брахми.

Ел Хаким вече е съден във Франция през 2008 г. заради мрежата "Бют-Шомон" и освободен през 2011 г. На 18 декември 2014 г. той поема отговорност във видеозапис за убийството на двата тунизийски опозиционни политици. Смята се, че Ел Хаким се е сражавал срещу американските сили в Ирак през 2004 г.

Сега се повдига въпросът дали той е бил в контакт с Шериф Куаши и дали му е помогнал да овладее така добре боравенето с оръжия, което той демонстрира вчера при нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Братята Куаши са френски граждани от алжирски произход, припомня изданието. Те са родени в Париж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Футуролог до до 18Видя ли до каква касапница водят религиите? Видя ли в Париж какво стана? Заради едни измислени богове:християнски, мюсюлмански, еврейски? Вашите измислици наречени богове, никъде несъществуващи и плод на вашите болни мозъци (на вас "набожните" сатани) водят до тези кръвопролития и нещастия по цялото земно кълбо. Дано един ден се намерят мъдри и умни хора да забранят всички религии и измишльотини. С които нарочно промивате мозъците на хората. Парички печелите от това.
24
4
 
3
 
! Отговори
Тракториста преди 9 години
До до 18Ей,на този 18-ти съм му орал задния двор!Направих му дълбока кърска оран на нивата!От удоволствие от оранта,виеше като гладен карпаски вълк,беше се изкокорил нещо средно между блатна сова и Пеньо от Биг Брадър!p.s Не се обиждай свобода на словото..ха..ха
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dnes i v Tunis sa ubiti dvama jurnalisti no ot evrogeyskite jurnalisti nito duma
22
5
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
ЕК знае ли колко журналисти се обстреляха като вреден дивеч в Русия които правеха критика на ***.....Ще ви кажа.Прочетете " Русия морга за журналисти" и тогава коментирайте .
21
0
 
4
 
! Отговори
Anon преди 9 години
Няма страшно- сега като ги хванат ще им дадат по 4 години и ще ги пуснат след 3. Бъди либерален за ДС ти се качат на главата
20
0
 
6
 
! Отговори
От сайта на Куиловци преди 9 години
Де шамари де!Франция моли за помощ Коиловци!!!Васко Цонев един от братята, които преди около 2 години участва в побоя над френски парашутисти край плевенското село Коиловци. Припомняме, че парашутистите се оказаха командоси от френското военно разузнаване, пратени на тренировка в България.Аз няма какво да губя! Значи, ще влезе някой да ме краде и аз ще трябва да му направя кафе ли? Или една кана вино да му наточа ли?! Смешна работа Ставам всяка нощ да вардя имота си, защото не вярвам на никой нито на полиция, нито на министри, нито на депутати, на никой не вярвам! Вярвам единстве
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOGAN I MESTAN SA POMAKO-ZIGANI I ZATOVA NE SA IZRAZILI SABOLEZNOVANIA.
18
5
 
6
 
! Отговори
до Димо преди 9 години
И защо тряба наказанието на хора които се гаврят с чувствата да им се поднасят съболезнование.Гаврата не е свобода на словото
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BILI IDVAMATA V ZATVORA,KOI NE IM E POSOCIL PATIA KAM GROBA,MUSULMAN SAMO V GROBA BEZ SAD I PRISADA.
16
5
 
6
 
! Отговори
Али до 18 преди 9 години
Не искам да ми правят морални забележки хора които са потомци на Бай ***!"Бай *** убива своя автор: Алеко Константинов".
15
5
 
12
 
! Отговори
Упс преди 9 години
Абе това е началото на края за ЕС!!!!
14
3
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ПРЕДИ ВРЕМЕ ФРАНЦИЯ ПРИЗНА ПАЛЕСТИНА..И *** ОТГОВОРИХА НА УДАРА..СЕГА ФРАНЦУЗИТЕ ЩЕ НАМРАЗЯТ АРАБИТЕ А *** ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ТОРМОЗЯТ СВЕТА..ХИЧ НЕ Е БИЛ ГЛУПАВ ЧИЧКОТО С МУСТАЧКИТЕ
13
1
 
8
 
! Отговори
На голо д ... преди 9 години
До Али, майтап, ама и на тебе да ти изпразнят калашника в главата, дали ще ти е до майтапи?
12
10
 
4
 
! Отговори
Али преди 9 години
В крайна сметка голям майтап стана..ха..ха
11
3
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Салвадорчо, а ние тия сирийски бежанци у нас на кого да ги върнем? Аз викам на Маймуняка зад океана да му ги набутаме с кораби, понеже финансира терористите срещу Доктора в Сирия и прогони тия хора по този начин от собствената им страна.
10
0
 
6
 
! Отговори
Стилист Капанов преди 9 години
До Аз не съм Шърли!,тези двамцата хубавци, като ги гледаш, да не би да ти приличат на арийци? Щото може и да ти изглеждат и на туриста с раничката от Сарафово.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високата безработица във Франция ги е принудила да се запишат за наемници в Ирак и Сирия или във фирми за мокри поръчки.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД КАТО СА СТАРИ ПОЗНАТИ НА ПОЛИЦИЯТА КАКВО ПРАВЯТ НА СВОБОДА А НЕ СА ЗАД РЕШЕТКИТЕ ДО ЖИВОТ? ЕТО ДО КЪДЕ ВОДИ ТОЛЕРАСТИЯТА В ЕВРОГЕЯ.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братята са много бедни и за 10 хиляди евро са готови да убият всеки.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БСП = ФАЛИТЩом са толкова "хуманни" и "Човеколюбиви" американците що не вземат да намалят цената на тока от техните Марици-Изток, която е безбопжно висока. Що не го направят? Нали са много хуманни. А руснаците са "зверове", та ни продаваха навремето евтин нефт, който Живков препродаваше на западните пазари на пазарната му цена с голяма печалба?Тая зима ще бъде много люта и хиляди хора ще се разорят заради сметките за ток, които са високи заради безбожните цени на американския ток от Марицит