"Франция е въвлечена във важна битка"

Западният печат за нападението срещу "Шарли ебдо"
9 яну 2015 11:40, Елка Василева
7
"Франция е въвлечена във важна битка"
Снимка: Reuters

Втори пореден ден нападението срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", при което загинаха 12 души и чиито извършители все още се издирват от полицията, е главна тема в западните вестници.

Френският в. "Монд" помества статия на мароканския писател Тахар бен Желун, според когото "нападението срещу "Шарли ебдо" е военно действие. Само че журналистите, които бяха убити, не бяха воини. У тях нямаше омраза или предразсъдъци. Те бяха поети, присмехулници, свободни луди глави, гении, чиито оръжия бяха цветни моливи, интелигентност и фантазия. Това е война срещу свободата да пишеш, да рисуваш и създаваш - война без лице срещу светското, срещу традицията на сатирата, хумора".

Според автора Франция е въвлечена във важна битка, а нейните "войници" преследват терористите, които "в името на исляма", извършват жестоки кланета, прерязват гърлата на невинни, отвличат жени и деца и после ги продават като роби. Убийците може и да крещят "Аллах акбар!", но действат в ущърб на исляма и на мюсюлманите, посочва Желун.

Още по темата

Британският в. "Гардиън" заклеймява разделението "ние и те" като термин, който може и добре да приляга на цинични политици, които говорят за "сблъсък на цивилизациите", но такова поляризирано и опростенческо мислене може да бъде смъртоносно“

„Самата дума "цивилизация" е безсмислена в този контекст. Коя цивилизация представляват терористите? Това е фалшива дихотомия, която изпуска неудобната истина за расовото напрежение във Франция, имиграцията и как мюсюлмани се установяват в светска Европа, където възраждането на крайнодесни партии допълнително радикализира религията, посочва "Гардиън".

Във Франция нападението на радикални ислямисти срещу "Шарли ебдо" е посегателство срещу свободата на изразяване – ключова ценност, тачена от времето на Просвещението. В Германия радикални ислямофоби отправят предизвикателство към толерантността, върху която Европа е изградила мира си. Това е порочен съюз срещу демокрацията, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Според автора на статията Филип Стивънс убийците от Париж и неонацистите от Дрезден са еднакво склонни да разпалят огъня на враждата между исляма и Запада. А нищо не допада повече на последователите на Ал Кайда и т.нар. Ислямска държава от говорене за сблъсък на цивилизации, допълва изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ФранцияШарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
Маккейн преди 9 години
С тези калашници, Путин престъпи червената линия във Франция.
3
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Колко ли народ трябва да измре за да им се отворят очите!Напомня времето /30-е/ преди 2-та Световна война. Тогава също така не са взимали на сериозно нацизма....
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФРАНЦИЯ САМА ЗАПО4НА ТАЗИ БИТКА.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май пак ще има кръстоносен поход