Ликвидираните джихадисти планирали атентат срещу автобус

Белгийските терористи възнамерявали да го отвлекат
Обновена: 16 яну 2015 11:35 | 16 яну 2015 09:51, Елка Василева
28
Ликвидираните джихадисти планирали атентат срещу автобус
Снимка: Reuters

Белгийските джихадисти, неутрализирани при снощната операция в провинциалния град Вервие, са планирали да отвлекат автобус от градския транспорт и да вземат пътниците за заложници, съобщава телевизия Ер Те Ел.

Тези подробности са станали известни покрай откритите в жилищата им фалшиви полицейски униформи, четири автомата "Калашников" и експлозиви.

Още по темата

По данни на вестник "Дерниер йор", известен с добрата си информираност по въпросите на престъпността, цел на терористите е бил удар срещу полицията, най-вероятно щабът на федералната полиция в Брюксел. Изданието допуска, че е било възможно и отвличането на високопоставена обществена фигура или висш полицейски началник. По данни на вестника ударът е бил планиран до часове или днес.

По данни на вестник "Тейд" снощи е бил предотвратена непосредствена заплаха от атентат, но опасността не е напълно приключила. Полицията е получила заплахи от други джихадисти, които са изразили готовност да нападнат силите на реда.

Уточнява се, че пресеченото нападение може би не е било планирано да бъде извършено в Брюксел. Пояснява се, че антитерористичната операция е била подготвяна от месеци и няма нищо общо със събитията в Париж от миналата седмица, особено с атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Двама джихадисти бяха застреляни снощи при специализирана операция във Вервие, а трети бе тежко ранен и задържан. Тримата са се върнали преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава".

В цяла Белгия снощи бяха предприети обиски при антитерористична операция, водена едновременно в седем държави.

Първоначално бе съобщено за щурмове на няколко места в Брюксел, но тази информация тази сутрин е опровергана. Уточнява се, че допълнителните обиски не са дали никакъв резултат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
историкос преди 9 години
САЩ и богата европаще страдат дълго.а другите покрай тях докато не се справят с бедността по света,лесно беше ...роби ,колонии.ресурси без пари,марионетни правителствасега с контра и реконтра не върви вече,историята се повтаря,римски мислител около 1-2 век казал"Такова богатство ни нападна ,че по-лошо от война"Ето тест за незнаещите;колко години Белгия владее Конго...Холандия-Индонезия,колко американски щати са бивша територия на Мексико..кога Великобритания отмена робството и т,н, и т,н.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези двама джихадисти, както и братята във Франция дали само за пред медиите не са убити? Инъче един джихадист много ясно ще предпочете да се гръмне сам от това да го хванат жив :)
21
0
 
3
 
! Отговори
Ди преди 9 години
От бежанец до бежанец има разлика, преди да се приемат бежанци на наша територия би следвало да им се проверява и майчиното мляко и ори най-малко съмнение - обратно! Не може да сме безразлични към човешката трагедия, но не може и да сме толкова престъпно невнимателни.
20
0
 
4
 
! Отговори
Аврам бакалина преди 9 години
До ЙЙОт жив терорист могат да научат за организацията им и за плановете им а когато е мъртъв той щастливо си отива при неговите девици, Наистина Европа са неопитни новаци в това отношение. Да се понаучат малко от ***. Те имат най голям опит с ислямистите
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобито от парламентаБобииии, Боби, чул те чоспод дано отпадне това дибилно изискване на толерантнлст че иначе спукана ни е работата
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължаваме ли да сме толерантни? Дори в наши градове имаше билбордове да погледнем на бежанците с друго око. Върха на толерастията!
17
2
 
14
 
! Отговори
Бурка мастър преди 9 години
Кво става в Белгистан - там нали вече приеха шериата. Аз бурките в Белгистан много ги уважавах ...
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С какво ще ги плашат ? Те са фанатици . Не чухте ли какво каза лидера на джихадо ислямската организация Хамас."Израел имат самолети ние имаме хора""Те обичат живота а ние смъртта."По дибилни хора от това няма.С какво са седнали да ги плашат. На тези така наречени "бойци", "герои" им е внушено че горе ги чакат девици.Европа отдавна трябваше да се събуди. Приеха ги, додоха им права сега ще им сърбат чорбата. Същата грешка прави и България по отношение и на роми и на азиатски имигранти
15
2
 
10
 
! Отговори
БХК, къде сте? преди 9 години
БХК що не излезе с една декларация осъждаща нехуманното отношение към мюслитата? Дефакто са ги гръмнали без съд и присъда. Ако беше станало в БГ и полицията беше отсреляла някой джихадист (всички знаем, че има), толерастичните щяха да реват поне 2 години.Защо и посланика ни в Белгия мълчи? Да отиде и да се изкаже "авторитетно", както го правят западните "дипломати" в България !
14
0
 
11
 
! Отговори
ЙЙ преди 9 години
За терористите смъртта не е наказание, трябва да се прави всичкои възможно да се хващат живи и да се изтезават, например тези от Франция, не можаха ли да ги упоят с газ или нещо друго и да ги заловят живи. После изтезания, за доказани терористи само това е метода, до живот изтезания, са видим дали ще се множат.
13
3
 
6
 
! Отговори
КурАН преди 9 години
ПочнА се! Ще гледаме толерасти, забичени на кол от техните чада - мюмюните! Последните им думи сигурно ще са "Не! на расизма...кхкхкхкхккккккккк" и ятагана хлопва на вратлето!
12
3
 
32
 
! Отговори
Бобито от парламента преди 9 години
Аз ся не разбрах, вече отмениха ли изискването да сме толерантни?
11
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ходи ти да ги хванеш на местопрестъплението. Ама преди да се взривят точно искам хубаво да ги хванеш за макарите
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА САЩ Е ВАЖНО МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМА АМА В ЕВРОПА ДА Е НЕ В САЩ
9
1
 
32
 
! Отговори
Толерантност ли? преди 9 години
Николай Хайтов го е казала много правилно : "В ЕДНА ЗВЕРИЛНИЦА ТОЛЕРАНТНОСТТА ЗНАЧИ СМЪРТ"
8
0
 
22
 
! Отговори
978 преди 9 години
До viovioiЯ ми кажи до сега случай на ХРИСТИЯНИН ТЕРОРИСТ ВЗРИВИЛ СЕ НА ПАЗАР В ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА , примерно? Не подкрепям и това , което правят сащ и *** им сателити , но по фанатизирана религия от ислямската аз поне не знам.
7
0
 
31
 
! Отговори
Нормално преди 9 години
Закономерно, Белгия и Франция се превръщат в най-опасните страни в Европа. В Брюксел престъпността е доста по-висока отколкото в София (данни на Евростат) и огромна част от престъпленията се правят от *** и араби. Толерастията трябва да бъда изкоренена, иначе Западна Европа ще стане арена на религиозни войни.
6
2
 
15
 
! Отговори
Чети книжки преди 9 години
Още повече , че не са ги убили докато спят, ония са оказали съпротива , какво повече има да се коментира , че стреляли на месо и др. ? С бонбони ли да ги почерпят? Мислете , като пишете бе , не е толкова трудно.
5
1
 
10
 
! Отговори
Чети книжки преди 9 години
До vargАбе , ти не си наред бе. Трябва ли някой да те убие , за да го обвинят, при положение , че има информация , че се готви да те убие? Айде мисли преди да пишеш , а най-добре въобще не пиши!
4
11
 
4
 
! Отговори
viovioi преди 9 години
Значи белгийската полиция стреля на месо, без съд и присъда? Това много ми прилича на онези екзекуции, само че на на белгийските трябва да викаме Браво! и А така!!, а онези трябва да заклеймим! Това на нищо не прилича. САЩ прехвърли войната си на территорията на ЕС. Така им отърва. Ние да му мислим.