Украинският конфликт е стигнал до кулминация

Всъщност става дума за замразяване на конфликта, пишат руски издания
6 фев 2015 09:21, Елка Василева
234
Украинският конфликт е стигнал до кулминация
Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел предприеха небивала дипломатическа инициатива - вчера спешно посетиха заедно Киев, а днес ще пристигнат в Москва в опит да спрат войната в Украйна, пише руският в. "Комерсант".

За момента това е "най-сериозната стъпка на Запада с цел прекратяване на войната", изтъква изданието и припомня "липсата на осезаем резултат от досегашните посреднически усилия".

Обиколката на двамата лидери бе предшествана от визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев. Той отправи сигнал, че инициативата на Париж и Берлин не е импровизация, а е съгласувана с Вашингтон. Кери за пръв път заяви, че САЩ са готови да бъдат гарант на мира в Югоизточна Украйна, ако намерят дипломатическо решение съвместно с европейските си партньори, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата

Според негови информирани дипломатически източници Франция и Германия може да предложат спиране на огъня, съпроводено с признаване на нова разделителна линия между войските, несъвпадаща с очертаната в есенните споразумения от Минск. Тази линия се измести в полза на сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) след настъплението им през януари.

В отговор от Москва се чакат твърди гаранции, че занапред териториалното статукво няма да се нарушава и настъплението ще спре. Меркел и Оланд ще настояват Москва и отцепниците да признаят, че Донбас остава част от Украйна, макар чисто формално засега.

Съвместното пътуване на двамата европейски лидери до Киев, а после и до Москва показва, че украинският конфликт е стигнал до кулминация, смята експертът от Хелзинки Аркадий Мошес, говорил пред всекидневника.

Той свързва инициативата на Оланд и Меркел със "засилването на дискусията по въпроса за доставки на отбранителни оръжия за Киев. Европа иска да предаде на Москва цялата острота на новите рискове. Тези рискове може да тласнат конфликта в качествено нова фаза, той ще стане неконтролируем и може да причини голяма война в Европа", предупреждава анализаторът.

Според него Меркел и Оланд може да предложат на Москва да станат гаранти на "Минск-2" - ново споразумение за замразяване на конфликта. Те ще настояват Москва да осигури спиране на "безсмисленото" сепаратистко настъпление "срещу съгласие на Запада фактически да признае увеличаването на териториите на ДНР и ЛНР". Ще посочат като мотив, че "контролът над още някой и друг квадратен километър опожарена земя не решава по принцип нищо и не дава на никоя страна възможността да постигне никакви стратегически цели", прогнозира Мошес.

Спешните посещения на Меркел и Оланд сочат, че "Европа е узряла най-накрая за формиране на международна посредническа група с цел да се избегне тотална ескалация на украинския конфликт", коментира руският политолог Сергей Станкевич.

Възможното политическо решение предполага според него "реинтеграция на ДНР и ЛНР в състава на Украйна с широки автономни права". За военнополицейски операции през преходния период може би ще трябва да се формират миротворчески сили под егидата на ООН, включващи страни извън НАТО.

"Всъщност става дума за замразяване на конфликта", пише "Независимая газета", цитирайки източник, близък до контактната група за мирно уреждане в Донбас. Източникът обаче се съмнява, че отцепниците ще приемат това решение, защото то не регламентира "формалното положение на тези територии и статута на жителите им, нито премахва въпроса за икономическата блокада".

Залозите са огромни и сегашните срещи са последен шанс за уреждане на конфликта. Инак "други дипломатически сценарии няма да има и крайно опасната кървяща рана на украинската криза ще остане отворена още няколко години", коментира пред "Независимая газета" френският наблюдател Арно Дюбиен.

При неуспех на френско-германската инициатива ще последват нови санкции и САЩ ще доставят на Киев оръжия. Русия пък ще увеличава помощта за сепаратистите "и войната в Украйна може да излезе извън рамките на Донбас", предрича той.

От резултата на предстоящата руско-френско-германска среща ще зависи и тонът на адресираните към Москва изявления на Международната конференция по сигурността, която започва днес в Мюнхен, пише в друг материал "Комерсант".

Според негов източник в германското външно министерство, ако държавните лидери се разберат за нещо в Москва, в Мюнхен ще се организират "в един или друг формат" многостранни преговори за Украйна, при все че не са планирани за момента.

Вестникът нарича сегашната мюнхенска конференция историческа. Ще присъстват над 20 държавни глави и 60 министри. Водачът на руската делегация - външният министър Сергей Лавров, ще трябва да изслуша доста критики към Москва, пише той.

"Повечето резултати от 25 години работа се изпариха за броени месеци. Само преди четири години държавите от НАТО и Русия заявиха в Лисабон, че са "навлезли в нов етап от сътрудничеството, насочен към истинско стратегическо партньорство". Днес това изявление звучи, сякаш е от друга епоха", цитира изданието доклад, подготвен за конференцията.

От него проличава, че западните наблюдатели са разтревожени най-вече от т. нар. външнополитическа доктрина на Путин. "През март 2014 г. руският президент изтъкна, че не само руските граждани, но и по-широко обозначена група – рускоезичното население, трябва да бъде защитавана от Русия. Дали тази логика, използвана в Крим и в Източна Украйна, ще се прилага и спрямо други държави с рускоезични малцинства?", питат авторите на доклада.

Западът се пита още: "Смята ли Русия за дълго да загърби Европа, търсейки партньори в други региони? Знае ли самото руско ръководство колко далеч се кани да се отдръпне от Запада? И как ще се справя Москва с хапещите последици от санкциите, спада в цените на петрола и с масовото изтичане на капитали?".

В Мюнхен се надяват да получат отговор от водача на руската делегация Сергей Лавров, чието изказване е насрочено за събота, добавя "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И все пак Путин победи или ще победи напълно/малко по-късно/.Украйна вече не съществува ,украинци и русаци се намразиха и всичкото това в резултат на налудничевата американска политика.
34
2
 
29
 
! Отговори
AL преди 9 години
ТЕЗИ ДВАМАТА "МИРОЛЮБЦИ" ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМИ ПЛЮЕХА РУСИЯ И ПОТДЪРЖАХА ХУНТАТА В КИЕВ ДОКАТО ОПЪЛЧИНЦИТЕ НЕ СГАЩИХА ЗА ВТОРИ ПЪТ МАЙДАНОВЦИТЕ В ЧУВАЛА И С ЦЕНАТА НА МНОГО ЖЕРТВИ И СЕГА ТЕЗИ ДВАМА ЛИЦЕМЕРИ ИСКАТ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ НЯКАКВИ МИРОТВОРЧЕСКИ ЗАСЛУГИ.КАКВА НАГЛАСТ! МИР МОЖЕ ДА ИМА САМО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ХУНТАТА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА, УБИИЦИТЕ НАЧЕЛО С ПОРОШЕНКО ИЗПРАВЕНИ ПРЕД МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБОНАЛ ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НА НОВОРОСИЯ СЕ ДАДЕ ПЪЛЕН СУВЕРИНИТЕТ!
33
1
 
32
 
! Отговори
дръжки преди 9 години
Щом Америка иска мир значи 100% да очакваме сигурна война.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе то до края на годината ще видите как хораат в украйна ще пометат Порошенко, и сега има страшни протести тама, но нашата цензура не ги отразява. като направят повсеместна мобилизация и пак губят войната, а Ципрас разклати еврозоната и няма пари за Украйна изведнъж ще им дойде нанагорно им ще линчуват порошенко и ще има втори майдан.....украйнциит каква я мислеха - каква стана. Путин ако ги подкара къ м Мариопол здраво и го завземе, вече се е свързал със Крим. после идва бердянск и херсон.
31
8
 
9
 
! Отговори
да свършва преди 9 години
Ситуацията е патова и такава ще остане. На практика Украйна вече е поделена - за Русия остава Крим и района на бойните действия. Русия печели много, но претърпя и колосални икономически загуби, които тепърва още ще и се отразяват. Останалата част от Украйна остава в сфера на влияние на запада, което никак не е малко като краен резултат и нямаше да се случи без спорните майдански събития. На Европа война не е нужна, тя ще си вземе своето с последващи икономически мерки.
30
2
 
17
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До бандеровче ПАК ЯКО СА ВИ БИЛИ СНОЩИ: ИЗТОЧНИЦИ ОТ НОВОРОСИЯ СЪОБЩАВАТ ЗА ОЖЕСТОЧЕНИ БОЕВЕ КРАЙ СЕЛО ЧЕРНУХИНО ПОД ДЕБАЛЦЕВО КЪДЕТО ОПЪЛЧЕНЦИТЕ СА УСПЕЛИ ДА ОБКРЪЖАТ РОТА ПАЛАЧИ ОТ 25-ТИ БАТАЛЬОН ,,КИЕВСКА РУС'' КАТО ОТ 80 ЖИВИ СА ОСТАНАЛИ ЕДВА ОКОЛО ПОЛОВИНАТА УКРБОЙЦИ.ПРОТИВНИКЪТ СЕ Е ОПИТАЛ ДА РАЗБЛОКИРА РОТАТА ПРЕХВЪРЛЯЙКИ ПОДКРЕПЛЕНИЯ СЪС КОНВОЙ НА ,,ЧЕРВЕНИЯТ КРЪСТ'' НО НЕ СА СТИГНАЛИ ДО ПОЛЕСРАЖЕНИЕТО,АВТОМОБИЛИТЕ ОТ МИСИЯТА СА ОБЪРНАЛИ И СА СЕ ВЪРНАЛИ ОБРАТНО.УКРОПИТЕ СА СЕ УПЛАШИЛИ.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 23 - никой няма да се запита такова нещо - първо НАТО исак да превзема Русия и сега рейтинигът на путин скочи от 62 на 80 проценат .респетивон рейтингът на буш скочми от 42 на 70 проценат на 12 септември 2001 г. При външна заплаха хората се обединяват.Второ - Горби разби СССР, сега путин им въран Крим и ще им върне източна украйна и ще покаже среден пръст на САЩ - как няма да застанат зад него руснаците. - и 90 процента ще натрупа. Путин.
28
2
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Американчетата губят войната в Украйна и затова се "загрижиха" за украйнците и искат оръжие да им доставят -към 8 000 човека от редовната армия и батальони са в чувал в Дебельцово ,само 20 % са се явили на мобилизацията на Петра Прошенко ,Ярош шеф на Десен сектор е в болница ,друг лидер също е в болница и не иска никой да воюва -едно е да викаш ,друго е война .Вече има указ за право за разстрелване на бягащите украйнци от Донецк -а това говори ,че не могат да се справят с войниците -дезертират .
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОБЕДА за руснаците!Меркел и Оланд отстъпиха пред опълченците в Украйна Мирният план предвижда демаркационна линия с отчитането на територия от 1500 квадратни километра, завоювана от опълченците
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си играйте с огъня.Няма смисъл.Путин е търпелив човек.
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боксьора стана кмет, а газоваат принцеса сделката бе да я пуснат от затвора. сега е активистка - тип соросоидче. тя е огледален образ на нашата Надежда Нейнски. Боксьора пък е огледаелен образ на нашия главсек - Бойко. Процесите който се случиха в България се случват навсякъде където стъпи американски крак.
24
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има ли някои който още да вярва на лъжливите юдейчета путин и лавров
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
решението е просто ДНР, ЛНР и запорожието стават независими държави захранвани икономичесик от Русия. Украйна не влиза в НАТО. САЩ разполагат войски в Прибалтийските държави.Единствената държава която поддържа Украйна е Полша - другите си измиха ръцете. жалко, ч епорошенко не го е разбрал. Украйна стана второ Косово.
22
2
 
31
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Войната в Украйна ще спре когато САЩ спре да се меси там. И когато свалят това проамериканско продажно правителство. Те са единствените виновници за това кръвопролитие. Интересно ми е къде в цялата картинка се загубиха боксьора и газовата принцеса. Или взеха едни пари от САЩ да подпалят конфликта и се пръждсаха по Германия или дявол знае къде на спокойно да си харчат продажно спечелените пари.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE NA VOINATA!Haide stiga s taq zloba! Dano da se razberat s tova poseshtenie v Moskva i sled tova tiq voeni deistviq da sprat zavinagi!
20
29
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Има ли нормален човек в света /не става дума за български ***/, който да повярва, че тия недоволни украински фермери или миньори от Донбас... - така професионално боравят с модерна военна техника, като професионалисти...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това решение вече веднъж го пробваах - обещаха им автономен стату и изобири и после Порошенко не призан изборите в ДНР и ЛНР - дори сега Путин да иска автономия, Захарченко и компания няма да се вържат на същия номер. ще ратуват за независимост.пътят води към независимост на ДНР, ЛНР а по.-възможност - и на Запорожието. И на ясно казване на УКрайна, че няма скоро да я приемат в НАТО. това ще успокои обстановката.
18
3
 
20
 
! Отговори
ДС преди 9 години
САЩ ще изсипят 1 тон уръжие на Украйна и ще гледат как две славянски нации се изтребват.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От заглавието скочих направо на коментарите без да чета статията.В статията предполагам се цитират руските печатни колоси като "Ведомости","Независимая гъзета",Комерсант","Псковская Загубенрия","Новий дожд".Ако цитатите са от тези колоси,значи си спестих време,като не четох статията.
16
23
 
2
 
! Отговори
до 9 Варна преди 9 години
Напълно си прав. И колкото повече мир има, толкова повече руснаците ще се питат...все пак защо бе всичко това ? Защо обявихме Украйна за фашисти? Защо нашите момчета- в отпуск- отдиха там? Путин обаче не иска мир, защото този мир повдига въпроси...защо рублата падна...т.е. мир значи падане на авторитета на Путин..........и въпреки това той няма избор....жалко за руснаците, за украйнците, на целия свят......