САЩ изпратиха танкове на балтийските републики

Целта е да възпрат евентуалната руска агресия
Обновена: 10 мар 2015 07:19 | 9 мар 2015 20:30, Камелия Цветанова
434
САЩ изпратиха танкове на балтийските републики
Снимка: Ройтерс, архив

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес.

Още по темата
Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АФП.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
10
 
19
 
! Отговори
стършел преди 9 години
тия танкове са само американски номера заплаха са само за някои микробус на когото са изтървали спирачките нее на хубаво вл владимирович е търпелив но ким нее и като нищо може даги смачка като консерви
223
7
 
29
 
! Отговори
Окупация преди 9 години
"..."Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа..." С други думи не Русия, а САЩ са ОКУПИРАЛИ Европа.
222
7
 
7
 
! Отговори
до морски преди 9 години
Защото иска мнозинство Тъпан Рублафил!!Това да не бащиния ***..айде не ни занимавай с глупостите си !!
221
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
европейските държави вече се подготвя за исляма.със американските повлекановци идват наемниците от ислямските държави
220
4
 
22
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДОПУСКА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РОБ НА НАТО И САЩ...ЛОШО, МНОГО ЛОШО. НАТОВЦИТЕ ЩЕ НАПЪЛНЯТ ЕВРОПА С ТВОРЕНИЯТА ОТ ИД.
219
4
 
13
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Редник раяните са силни само срещу слаб противник.За това ще воюват до последният си верен пудел далече от територията си на всяка цена.
218
0
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До Ха-ха-ха!Сори брат, не съм те разбрал правилно. Извинявай.
217
6
 
12
 
! Отговори
морски преди 9 години
Защо след като бг народа е проевропейски нашите,,демократи" не проведоха референдум иска ли народа да се присъедини към НАТО и ЕС?Отговора е ОТ СТРАХ че подкрепата за тия грабителски съюзи ще е не повече от 20%.Огромната част,80% от българите са за приятелски отношения с РУСИЯ.
216
9
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До Ха-ха-ха!!!Я вземи прочети в историята малко - Русия не започвала била войни - Цялата история на Русия е агресия и непрекъснато разширяване на империята. СССР нападна Финландия, Афганистан, Унгария 1956, Чехословакия 1968... Няма смисъл да изброявам. Анексия на Крим 2014...Преди това - Осетия, Грузия. Да не би народите на тия страни да са канили руския ботуш? Айде стига глупости в стил ДС дезинформация от соца и пр. тъпотии. Отдавна не ви вярваме.
215
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Значи когато САЩ карат танкове в прибалтийските републики това е отбрана. А как ще се погледне ако Русия закара танкове в Куба!!?? Със сигурност ще се каже че е агресия. САЩ са пълни параноици, не си гледат тях си, че ченгетата им избиват ***, тръгнали "правосъдие" по света да раздават.
214
7
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До Боби-272Причината за мизерията в България, много добре го знаете, не са западняците - първо Бг нямаше конкурентни отрасли. Второ - по руски модел, се направи преход под ръководството на ДС-КГБ. Трето-Назначиха се капиталисти от ДС-КГБ. Четвърто-Народа бе тормозен и рекетиран от мутри - на директно подчинение на ДС-КГБ. Пето-Не се реформира съдебната система (ядро на държавата), пак от същите ДС-КГБ дето ръководят страната. Един руски агент не е заловен и осъден. Къде виждате запада тук?
213
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 9 години
До от ЮАР Вервай си.Не познаваш начина на мисленето на обикновенният руснак.Там индивида никога не е ценен важно е крайната цел.Т.е държавата да оцелее.При такъв МОТИВИРАН противник не можеш да победиш с наемна армия.Направи разлика.Мотивацията "Отечество" и мотивацията "Финикииски знаци".Ако съседа ти по двор все точи лиги по твоя чернозем и те заплашва ти какво ще предприемеш??? Не съм от фил или фоб гледам трезво и не се влияя от средствата за масова зомбация.
212
6
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
80% от българите подкрепят РУСИЯ и са русофили.Факт!Мисля че това казва всичко.На социологическите проучвания поръчани и платени от ГЕЙРБ никой не вярва.
211
2
 
6
 
! Отговори
младен преди 9 години
"Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той."Тия определено не са виждали дори и на видео какво прави "Град". Да им пикам на обучението!
210
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
Те да дадат Калашниците,пък аз знам на чия страна ще застана.Слава на РУСИЯ!
209
5
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До ПичТова с Доналд Кук е чиста измислица на КГБ. Не го ли разбрахте? Руска тъпня!Малко ще им стане тясно на руснаците, като дойдат перманентно дислоцирани в Черно Море бойни кораби на САЩ! Руснаците изостават с 30-50 години във военни и всякакви технологии от Щатите. Даже дълбочинните сондажи са с американски технологии. И не може държава с икономика на две Холандии или една Италия да има повече претенции от Холандия или Италия, да речем. След разпада на ссср, предстои разпада на Русия!
208
1
 
7
 
! Отговори
koko преди 9 години
Kraino vreme e america da si prenese voinite na svoia zemia a ne da hodi i da see smart no sveta. Niama li koi da gi spre tesi ubiizi.
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шопа-айде ти и теби подобни на учения в украйна,хич няма да ми е жал за такива като теб,демократи засрани
206
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STIGA S TOVA NATO I TAZI AMERIKA. TAZI DARGAVA EDIN PAT ZAVINAGI TREBCA DA RAZBERE , CE SACHTESTVUVAT I DRUGI DARGAVI I SI IMAT SVOU INTERESI I CENNOSTI. STIGA SE E MESILA AMERIKA NAVSEKADE. RUSIA , AKO SE NAMESI NEKADE I CELIAT SVET REVVA . A , AMERIKA MOGE DA PRAVI VSICKO. VSE NEKOGA CHTE SE SRINE TAZI AMERIKA, TOLKOVA E ZADLAGNELA KAM DRUGITE DARGAVI.
205
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия никога не започва войни,но ги завършва с победа, и ако някой си мисли че руснаците ще отстъпят земите то жестоко се лъже, много ми е жал но никой от България да не ходи на никакви мними учения, всичко е подготвено от сащ,ще има спровоцирано от тях събитие а ще обвинят руснаците за да започнат война,,,ще се почернят много майки,,,