Трима отиват в затвора в Мианма заради обида към будизма

Използвали образа на Буда със слушалки на ушите в реклама
17 мар 2015 11:42, Елка Василева
12
Трима отиват в затвора в Мианма заради обида към будизма
Тун Турейн и Хтут Ко Ко Луин. Снимка: Reuters

Съд в Мианма осъди новозеландец - управител на бар, и двама местни жители на азиатската страна на по две и половина години затвор заради това, че са използвали образа на Буда със слушалки на ушите в реклама на своето заведение по интернет, предаде ДПА.

Присъдата се състои от две части - 2 г. затвор за обида на будизма и още половин година за нарушаване на правилата за часовете, когато трябва да се затваря заведението. Рекламата за новооткрития бар се появи през декември във Фейсбук и предизвика буря от гняв в социалната медия в будистката страна.

Впоследствие рекламният клип бе свален от интернет и бе поднесено извинение.

Въпреки това главният мениджър на бара - 32-годишният Филип Блекуд, собственикът Тун Турейн (40) и мениджърът Хтут Ко Ко Луин (26) бяха арестувани и обвинени в нарушаване на закона за религията, а барът бе затворен.

Тримата не се признаха за виновни. Решението на съда бе остро критикувано от азиатския отдел на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч". Оттам заявиха, че присъдата доказва огромната заплаха за свободата на изразяване в Мианма и настояха законът за религията да бъде поправен и приведен в съответствие с международните норми за човешките права.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Мианмабудизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Хаха, тъкмо това щях да пиша, поне на английски си има Р накрая, Myanmar.
4
1
 
4
 
! Отговори
**** преди 9 години
Значи там ги съдят,ами ние нашият евреин соломон паси какво трябва да го направим,като каза,майната му на православието,направо трябва да го разпънем на кръст,и който православен мине покрай него да го замери с камък.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, а за обида на пророка Мохамед, го правят държавна политика. Мисля, че не бива да се подиграват с вярата на никого, просто е неморално.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкции--бързо....
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МианмаР... бившата Бирма... спите ли бе??