Руски енергиен подарък за Гърция

Гръцката преса за посещението на Ципрас в Москва
9 апр 2015 13:35, Елка Василева
114
Руски енергиен подарък за Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: БТА

"Историческо посещение на Ципрас в Кремъл с поглед към Европа", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че на разговорите си в Москва Ципрас и Путин са подчертали европейската ориентация на Гърция.

На фона на европейския натиск и на прибързаните реакции и предупреждения двете страни се движиха в границите на предвидените рамки, не предприеха стъпки за срив с Брюксел и Берлин, и избегнаха в своите съобщения и изявления формулировки, които биха отворили фронтове с европейските централи за взимане на решения, коментира изданието.

Гръцкото правителство говори за "историческа значимост" на тази среща на Ципрас с Путин, белязала според него поставянето на нови основи и рестартирането на гръцко-руските отношения, пише още вестникът.

Още по темата

"Няма решение за Гърция извън Европа", се казва в редакционен коментар на "Вима".

От своя страна, като "руски подарък" определя в. "Имерисия" обсъжданата от Ципрас и Путин възможност Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток".

Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро".

"Тръба" за печалби в размер на 500 млн. евро годишно, посочва "Имерисия". Във връзка с тръбопровода "Турски поток" правителствени източници в Атина цитират казаното от Путин, че "новото трасе ще задоволява нуждите на европейските страни от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на природен газ".

В. "Етнос" обобщава, че срещата на Ципрас с Путин е протекла в топла атмосфера и че тя е отворила нова страница в издигането на по-високо ниво на гръцко-руските отношения.

Отбелязва се, че на нея са били разисквани въпроси, свързани със строежа на продължението на "Турския газопровод" на гръцка територия, възможности за руски инвестиции в пристанища и транспортна инфраструктура в Гърция, както и въпроси на туристическото и културно сътрудничество.

Готови сме не само да кредитираме някакви проекти, които днес обсъждахме, но и "да решим финансово-кредитни въпроси", цитират вестниците думите на Путин.

Гръцки правителствени източници посочват, че по този начин руският президент "де факто е отговорил на онези, които се питали кой ще финансира изграждането на газопровода".

"Рестартиране на отношенията с Русия, без видими резултати в Москва", посочва в заглавие в. "Катимерини".

Русия чрез своя президент изрази воля да участва в инвестиции в Гърция, касаещи тръбопроводи, енергетика, пристанища и т.н., допълва електронното издание нюз.ин.

В. "Прото тема" пише, че на разговорите в Москва е било договорено двете страни да пристъпят към създаване на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви гръцки правителствен говорител.

Отбелязва се, че гръцкият експорт на земеделска продукция и енергийни проекти са били две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера. Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

В. "Нафтемборики" пише, че от Москва Ципрас е отправил послание към Брюксел във връзка с водените от Атина преговори за осигуряване на спасителен транш от международните кредитори.

Той казал, че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ. Гърция не е просяк, за да се моли на страните за решаване на икономическия си проблем, който ще се реши в рамките на ЕС, защото е европейски проблем, казал Ципрас.

Путин уверил, че на разговорите не е била отправяна молба от Гърция за руска финансова помощ.

Изданията отразяват също реакциите на опозицията в Гърция. Нова демокрация смята, че "националните интереси на страната не могат да бъдат вкарвани в игри за създаване на сензации. Представител на партията упреква Ципрас за това, че за първи път гръцки премиер е говорил в чужбина против предишни правителства на страната.

Формацията "Потами" в свое съобщение се застъпва за засилване на отношенията с Русия, но призовава да не се стига до срив в отношенията с европейските партньори на Гърция.

Социалистическата ПАСОК припомня, че издигането на отношенията с Русия на по-високо ниво винаги е било приоритет на всички гръцки правителства и оценява като значим факт визитата на Ципрас в Москва.

Комунистическата партия смята, че гръцкият народ щял да излезе ощетен от това посещение на Ципрас в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26Спомням си много добре режима на тока през 80-те години, както и лимитите от 1100 киловата на домакинство, от тогаав е вица че София е като дискотека, а в Бояна е дисководещия
26
7
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Навремето когато СССР ни "заливаше" със суровини, се оказа че цената на нефта който получаваме от СССР е 40% по-скъп отколкото Либийския. Така че имам някои мрачни предчуствия относно Гръцкия народ.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешко, открай време обичаш да казваш на черното бяло. Как така бе мой, АЕЦ Белене щеше да струва колкото само един блок построен от Уестингхаус. Що така бе пиле, нали оревахте орталъка, а сега мълчите като д-та.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то руснаците обещаваха да плащат по 130 млн$ и на украйнците за базата им в Сеавстопол, та не знам колко за взели украйнците, ама си спечелиха военна окупация в Крим и война на изток
23
5
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Ти говориш за демократичните вече години драги.Иначе си имаше всичко-верно ,чакаше се за някои стоки като коли примерно ама то сега какво е-коли много ама пари нямаааа.Само кошници втора и трета ръка-станахме автоморгата на Европа
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17:Помня, че през 80-те години, нашата държава внасяше чипове за компютри за долари, сглобяваше машините и ги изнасяше за съюза за рубли - по този начин се релизираше 500% загуба защото лева спрямо долата беше 5 пъти надценен.
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То пък щот вързахме и цъфнахме с европейският съюз и щатите.Огледай се на какво ни прилича държавата вече.Беднотия,глад,безработица,болни хора които не могат да се лекуват даже и да си плащат осигуровките,образованието е плачевно а хората бягат на вънка.И всичко това е заради нашият просперитет в ЕС.
20
1
 
8
 
! Отговори
просто човек преди 9 години
Обещаното не е като даденото.
19
7
 
14
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Елементарни са сметките чукендур.Сега от транзитни такси за газа който отива в Турция и Гърция ние получаваме око 150 милиона евро годишно.По оня поток ще се транзитира всичката газ за Европа щото Украйна ще отпадне.Значи според км тръба и количеството газ някъде около 500 милиона евро годишно ще прибират гърците само от такси ,плюс сериозно намаление цената на газа щото тръбата ще е и тяхна.Да обясня ли пак или разбра
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18Понеже много ни заливаше със суровини СССР, затова имаше режим на тока, а магазините бяха като обрани
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека и гърците да се повозят на руската тройка, че на нас ни писна вече
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като се чувстваш мъж в ЕС какво ти дава съюза?Не те ли изцежда и не твари ли народа ни с какви ли не изисквания от които само страда.Загубихме си суверенитета и това е най лошото.Това е най големият грях на нашите управници.Лошото е че всеки само взима от нас,без да ни дава.И след като ни източат ще ни ритнат в ъгъла на подаяния.
15
7
 
20
 
! Отговори
До РАД преди 9 години
Явно си хлапе дето не помни кое как беше преди да станем НАТО-в ци и най-големите европейци в европата.Тогавашния СССР ни заливаше с нефт и суровини без пари и си затваряше очите ,че ние реекспортирахме за долари.Отделно това беше необятен пазар за нашите стоки-за каквото се сетиш от домати да компютри .За това имаше нулева безработица тук ,а сега от 5 милиона работят само 2 милиона .И нито един *** също нямаше безработен-щото който не работи няма добавки за деца
14
12
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Пак ще попитам, защото отговор все още няма - някой може ли да покаже черно на бяло финансовите ползи за България от ЮП. Ама не "милиони евро годишно" и "руски подарък", ами конкретни числа.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние пак останахме на губещата страна, както винаги!
12
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто явно е много зле положението в Гърция и състоянието хич не е леко с тези над 300 млрд кредити, щом са стигнали до Русия да и се молят и Ципурата да протяга празната гръцка касичка и да вика Mr Put in! За изпаднат дотам гърците да се молят на руснаците, значи действително е опрял ножа до кокала. Не се съмнявайте, че това е само игра за пред европа. Гърците не са прости и знаят, че под влиянието на Русия не ги чака нищо по различно от съдбата на България, Сърбия и други изпадняшки държави.
11
7
 
7
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До 8Ами ти щом "умираш от глад" не знам... Замисли сеСега сериозно:Първо: Никак не е сигурно, че ще има "оставят парички на масата", а не само обещанияВторо: зависи какво се налага да даваш за паричките и колко ти е скъпо тоТрето: Зависи какви услуги ще ти искат и за колко дълго времеЧетвърто: какво ще загубиш , ако си "жена" на руското джуджеТа честно казано на мен ми изглежда по-скоро като опит на *** да прави маневра за пред Запада уж да покаже,че може да прикотка страните 1 по 1
10
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато българите се шматкат като пилета без глави, тръбата ги заобиколи. Два пъти.Сега ще купувате газ Русия -> Турция -> Гърция -> България. Щото много ви беше срамно да купувате директно от Русия. Хак да ви е, просто Кънчовцовци. Гладувайте и живейте в мизерия.
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде на герб троловете да се разпишат,че да си заслужат кафето и обяда от партийката.Да виждаш че всичко се разпада и пак да намираш добри думи и да възхваляваш вожда си,това е само привично на двете зомбирани общества гербери и депесари.Каквото и да става ние вдигаме ръка когато вожда я вдига и я сваляме когато той я свали.Хора без мнение и мозък.
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с този Турски поток ми е чудно как точно смятат гърците да го продължат на тяхна територия, след като това е европейска територия и важат същите правила, заради които спряха и южен поток. Дори и да изхвърлят Гърция от ЕС, пак ще трябва да навлезе този поток на европейска територия, защото ЕС е купувача.