Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах

Руската преса за лутанията на западните умове
Обновена: 8 юни 2015 12:16 | 8 юни 2015 09:58, Александър Попов
253
Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах
Снимка: Reuters

"Голямата седморка" запазва статуквото в политиката си на санкции срещу Москва от страх за репутацията си, пише руският в. "Независимая газета".

Вестникът изтъква украинската криза като основно предизвикателство за страните от Г-7. Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел - основни вдъхновители на икономическия натиск върху Русия, според него са "в доста трудно положение".

Още по темата

Обама предизвика съмнения в твърдата линия на своята администрация, изпращайки своя държавен секретар Джон Кери да разговаря в Сочи с руския президент Владимир Путин. Видни представители на германската общественост пък все по-силно притискат Меркел с искания да върне "Осморката" - Г-8. Тези два факта породиха множество спекулации, а с оглед предстоящото посещение на Путин в Италия и телефонния му разговор в петък с гръцкия премиер Алексис Ципрас някои наблюдатели се изкушават дори да съзрат разногласия и лутания в западните умове.

Затова "Голямата седморка" ще трябва недвусмислено да потвърди единството си и верността си към избрания курс, който ще се втвърдява, ако ескалира конфликтът в Източна Украйна.

Берлин, Лондон и Вашингтон дори готвят инициатива в подкрепа на онези страни от ЕС, които понасят болезнени удари от ответните санкции на Москва и от които плъзва пукнатина в общността, отбелязва "Независимая газета".

Санкциите на ЕС срещу Русия "не са еднократно наказание, ще променим нещата само ако има промени на място" - в Украйна, цитира "Утро" източник, близък до ръководството на ЕС, говорил пред РИА Новости. Не се очаква обаче разширяване на икономическите санкции, уточнява този източник.

"Ведомости" вижда "все повече истина в шегата, че никой не е сторил повече за сближаването между САЩ и Европа, отколкото Москва с действията си в Украйна". Водещите западни медии и мозъчни центрове обсъждат нова стратегия спрямо Русия, посочва изданието, посочвайки като един от елементите й "засилването на военнното сътрудничество между САЩ и ЕС, по-тясното взаимодействие със страните от руската сфера на влияние - по-специално помощта в борбата с корупцията, която позволява на Москва "да купува" лоялността им, и ограничаването на възможностите на Москва да влияе върху политиката на Европа чрез доставки на горива".

"Ведомости" цитира американски политолог Стивън Сестанович, заявил през април пред военната комисия в Сената, че Русия трябва да бъде възпирана, тъй като нови нейни успехи в Украйна биха направили Кремъл по-опасен и за съседните страни, и за САЩ.

Санкциите целят Русия да осъзнае грешките си и да се върне в правия път - международната общност ясно настоя федерацията да спре да нажежава обстановката в Украйна. В края на май обаче Барак Обама отбеляза, че се засилва агресивната позиция на Москва. Реакцията й кара Запада да прави извод, че не става дума за случайно отклонение, а за съзнателна и упорита позиция - и трябва да разработи ответна стратегия с оглед на тази нова реалност.

Западът вече не може да повлияе на вътрешната политика на Русия, човешките права, свободата на изборите и т. н. В новите условия Русия го тревожи, доколкото излиза извън границите си. Затова са толкова важни сценариите за развитие на украинската криза. Проблемът е, че Русия претендира най-вече да разпростира своето влияние извън държавните граници, добавя "Ведомости".

Западът брани своята идентичност и вече не кани Русия да дискутира с нея в предишния формат Г-8, защото не му е до дискусии - Западът гледа само да събере силите си в юмрук, заявява "Известия". Ето какво трябва да схване Русия и съответно да гради своята политика. Светът се мени, засилва се конфронтацията между развитите и развиващите се страни. Русия трябва да осъзнае себе си в този контекст - да не се стреми към онези, за които отново стана чужда, но и да не подценява "седморката", която се сплотява срещу целия останал свят, пише вестникът.

Новата реалност за Русия е такава, че макар донейде да е слаба в икономически план и без решаващ глас в световните финанси, федерацията може де факто да се превърне в политически лидер на развиващите се страни в противопоставянето срещу сплотения Запад, твърди "Известия".

"Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна Азия - така ще бъде през целия 21-и век", коментира лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в "Комсомолская правда".

Русия трябва "отново да осъди дейността на тая "седморка", да предприеме срещу нея ответни, а и превантивни мерки, включително "повечко черни списъци", и "да не се поддава на никакво придумване и заплахи", приканва водачът на Либерално-демократическата партия - една от четирите, представени в Държавната дума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
putinaletka преди 8 години
До Анонименrevesh na chujd grob za tvoe svedenie polqcite imat golqmo osnovanie da gi mrazqt qvno e che ne znaesh istoriqta a i da ti kaja che rusiq e ikonomichesko djudje oshte ne sam chul da ima golqm napliv da hodqt da uchat i jiveqt tam za svedenie na vsichki murzilki tuk spete spokoino
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже Западът не може да им влияе, затова имат 2% спад на икономиката за първото полугодие и Путин обяви амнистия на всички мръсни пари от чужбина. Може да си крал, укривал данъци, продавал хероин на децата и да си сводничил на непълнолетни момичета - всичко се признава.
159
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лаят срещу Русия, но не хапят. Защо ли? Защо не се зъбят на Китай? Да не би там да се спазват "човешките права"? Не им пука на руснаците от запада. Зад нея е огромния Китай. А той никога няма да тръгне срещу Русия. Никога! Така, че кучетата си лаят, керванът си върви.Путин е патриот и велик държавник. Който се е заигравал с руската мечка все е губил войната. И Наполеон и Хитлер. Руснака може да обича да си попийва, но когато стане въпрос за отечеството, не му се явявай пред очите в никой случай.
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na Putin a nie pak izbrahme grechnata strana..naroda ni si pati ot nekadarni politici
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Evala na Putin..razkaza im igrata..smachkai gi che i nie da se opravim
156
3
 
11
 
! Отговори
. bolbov преди 8 години
Руснаците и другите народи около тях могат да имат силна държава само при управление от диктаторски тип.Например Чингис Хан и Сталин.При тези управители държавата включваща руснаци казахи монголци и др.е предизвиквала неуписуем ужас сред западналата алчна цивилизация.И за пореден път казвам :По добре свободен бедняк отколкото храненик на западния господар.
155
5
 
28
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ОХ ТАЯ РУСИЯ НЕ Я ОСТАВИХА НА МИРА. ЗАЩО ЛИ? АМИ ЗАЩОТО РУСНАКА ИМ РАЗБИ ИЛЮЗИИТЕ. КАКВО МИСЛЕХА, КАКВА СТАНА ТЯ НЕ Е ЗА ПРИКАЗВАНЕ. КАКВОТО ПОВИКАЛО ТОВА СЕ ОБАДИЛО.
154
28
 
6
 
! Отговори
до 191 преди 8 години
"Русия си е стъпила на пътя и връщане назад в "правия път" не се очаква."Не бъди сигурен - следващият Горбачов и Елцин идват... Ама после да няма циврене, че Нуланд организирала Майдана чрез раздаване на понички.Русия е толкова калпава държава, че всеки един Горбачов или Елцин може да я срути! Даже Путин да отсъства за малко и ще се разпадне, той затова държи юздите така здраво.
153
4
 
35
 
! Отговори
Ранчо преди 8 години
САЩ ще говорят за руски интереси извън границите. НаглостТе какво търсеха в Близкия изток,Афганистан, Корея и Виетнам- защитавали родината сиКой им вярва? Те са виновни за ИД
152
2
 
37
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
Истината е, че на т.нар. "запад" му текат лигите за ресурсите на Русия и се чуди как да я провокира и въвлече във война, за да си нулира огромния трилионен дълг.
151
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Press-sluzhba na Kameron:......Xora na Folklendi izbrali britansko grazhdanstvo.Tova pravo zakrepleno v ustav na OON!A Kosovo! ???-ima pravo,potverdeno s bombi na NATO!Vopros:Samo Krim nyama pravo na samoopredelenie?
150
3
 
40
 
! Отговори
без ценности преди 8 години
В Сащ няма ценности! Войните ли са ценност? Корупцията ли е ценност? Концлагерът в Гуантанамо ли е ценност? Измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад ли е ценност? Липсата на нравственост ли е ценност? Подкрепата на фашисткия режим в Куев ли е ценност? Бедността ли е ценност? Зависимостта от Уолстрийт ли е ценност? Алчните и крадливи банки ли са ценност? Расизма ли е ценност? Завладяването на света ли е ценност? Тоталното подслушване на света ли е ценност? Цру, най-голямата терористична организация в света ли е ценност!
149
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна АзияАбсолютно точно казано ! Сащ и подкрепяща я Европа са като Император и генералите му...Сащ се страхували за сигурноста си. Хахаха ,то те винаги водят първи воини и сега не им е кеф някои да ги изнудва или изпреварва.
148
3
 
34
 
! Отговори
правилно! преди 8 години
Канадският министър-председател Стивън Харпър каза на Г-7: Путин ни направи на ***! Правилно!
147
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шестици от тотото, при това две поредни за запада бяха Горбачов предателя и Елцин пияницата. Русия си е стъпила на пътя и връщане назад в "правия път" не се очаква. Това е многолика и многопластова война и тя е започнала. От историята знаем, че мужиците може са всякакви, но се бият до смърт ако им пипнеш територията, че и на "гости" задължително ти идват.
146
4
 
29
 
! Отговори
ежко бежко преди 8 години
Западните палета могат само да лаят. На Русия няма как да й пука - срещу нея стоят хем ***, хем беззъби нещастници, които се правят на бабаити само на думи; на дело смеят да излязат само срещу треторазрядни диваци от сорта на Ирак, Афганистан и Либия. Никой не може да се влияе от по-*** и по-агресивен от него - все едно баща да се влияе от простотиите на сина си. Щом е нужно, ще проявява снизходителност до когато трябва, а ако не отбере от дума - ще го ошамари и толкоз.
145
13
 
4
 
! Отговори
до 185 преди 8 години
неподслушваеми комуникации няма - 80% от трафика минава през американски сървъри и компании, а и другите не са по-надеждни (много руснаци предпочитата американците да ги подслушват, отколкото тяхната продажна милиция-мафия)Също стои въпросът за цената - да си правиш сам всичко отделно наново, когато го има на пазара за стотинки е доста кофи прецакване, нали?
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бобиза лаптопите .. ако архитект проектира една сграда, трябва ли строителите да си присвоят авторското право ?!
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЗа Чернобил - говориш пълни глупости.Особено да цитираш викито за достоверен източник.белаурс още отделя около 30% от БВП заради щетите от Чернобил, та .. говори ми.
142
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 180Колко страни в света произвеждат собствени лаптопи от до? от 200 само 4-5 останалите са асемблатори на готови части. САЩ, РФ, КИТАЙ, Малайзия, Сингапур кой друг? Като тези на РФ иКитай са с десетилетие след САЩ и Азиатските тигри - но за да имат неподслушваеми комуникации си произвеждат може и антични но свои от до компове и лаптопи.