Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти

Тези пари са и на хора с по-нисък стандарт от гръцкия
Обновена: 28 юни 2015 10:27 | 28 юни 2015 07:30, Александър Попов
467
Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти
Снимка: Reuters

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява
партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Още по темата
Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
Да кажеш, че гърците плащат, заради сиртакитата, е като да кажеш, че българите сме изяли и изпили едни 16 млрд.
274
3
 
4
 
! Отговори
Тео преди 8 години
До гр мошенициВъпреки, че не харесвам г-н Борисов, по една случайност каза нещо много вярно - не бива да се радваме, когато мечката играе в съседния двор. Ще назова само две имена - Алфабанк, Пиреос ... да продължавам ли? Да не се случи така, че за да се гарантират депозитите на хората не 16 ами 30 милиарда да трябва да теглим. Факт - византийците изнудват, но нашите политици трябва да изпреварят нещата и да искат ясни гаранции, че ако гръцката банкова система рухне, ще сме стабилни!
273
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцките- и не само гръцките- политици са много неграмотни и много прости- по- прости от гръцкия и другите народи и затова правят референдуми!Нашите политици са много образовани и много умни-по-умни от българския народ и затова не правят референдуми!Нищо ,че Айнщайн- ало, българските политици,знаете ли кой е той? -е казал :"Аз знам,че нищо не знам,но другите и това е знаят!"...Много лошо нещо е простотията,особено ако фамилии простаци и престъпници от десетилетия са окупирали властта!
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
349 e прав. Това оръжие е същество, което само като видиш ти действа със светлинна скорост на психиката. Тя немедленно се срива и се предаваш на врага. Ето един от прототипите. lebed/wp-content/uploads/2015/06/image019.png
271
4
 
17
 
! Отговори
ммм преди 8 години
Като им наливаха еврата преди си стискаха носовете в България и се държаха надменно като господари , заслужават си съдбата , българите да не им слугуват и да се държат като мекерета .
270
5
 
21
 
! Отговори
пурко преди 8 години
Не плачете на чужд гроб, погледнете нашия е обрасъл с 25 годишни тръни. И до сега не се намери човек като Ципрас , който да не му пука какво ще кажат от Брюксел, да вземе мотиката и да ги отеса тези тръни.
269
12
 
23
 
! Отговори
referendum преди 8 години
поздравления за Гърция, за пръв път едно правителство се допитва до хората за важни въпроси, касаящи бъдещето им.. при нас за заемите е точно обратното няколко души решават да вземат заем и го правят в ущърб на всички, които после ще го плащат с години
268
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може хората да гласуват за програмата, когато даже не са я чели, няма и време да бъде анализирана в детайли. Този референдум е по-нелеп и от нашия за Белене.
267
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин , а сега и Ципрас надушиха къде е слабото място на западните демокрации - "Референдум" !
266
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия има по-голям *** за премиер от нас бе
265
1
 
8
 
! Отговори
Васил преди 8 години
До Анонимен (335)Гърция трябва да върнат 1,6 млрд на 30 юни.Те искат да вземат следващия транш от 7,2 млрд, ама без да има условия с които да гарантират тяхното връщане
264
11
 
22
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименЗнаеш ли колко е задлъжнял САЩ, а да си чул някой да е поискал от тях връщане? Не живеят ли и те на гърба на хората от цялата земя?
263
8
 
9
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
МВФ ще има да почака за тези пари. Гърция трябва да обяви фалит и алчните банкери да останат с пръст в устата и следващия път добре да мислят за какво и на кого се дава заем. Така трябва да постъпва всяко правителство когато се касае за бъдещето на страната.
262
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха гърците чакали 1,6 млрд на 30 юни ами чакайте си бе , а докато чакате продължавайте да викате " ЕС- фашисти искат да ни заробят "малоумно племе заслужава си всичкото нещастие дето ги чака
261
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
325-ти, ние сме със Запада не за облагите, а заради цивилизацията, от която сме изостанали. И за правата на дори такива като теб да изказват мнение. Другото го знаем добре - 89%, че и 100% одобрение на вожда.
260
4
 
9
 
! Отговори
Съгласен преди 8 години
ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ДА НЕ СИ ПЛАЩАТ ЗАЕМИТЕ ЗАТОВА ИЗБРАХА СИРИЗА!!!!!!!ВРЕМЕ Е ГЪРЦИЯ ДА СИ СМЕНИ СОБСТВЕНИКА!!!!ЕС, ЕВРОЗОНАТА И НАТО НЯМАТ РАБОТА В ГЪРЦИЯ!И БЕЗ ТОВА ГЪРЦИЯ СЕ ПОДИГРА С ЦЕЛИЯ ЕС КАТО ПРИСТАНА НА *** ЗА ТУРСКИ ПАТОК!Я за, пора в кольхоз! Да здравствует Вова, да здравствует Евразия!
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството не прави запалтите и пенсиите. Ако вземем заем от порядъка на 0.5-1 триолион и икономиката се завъти, започнем да произвеждаме, да се съживи икономиката, да се напраави продукцията ни конкурентна заплатите и пенсиите наистина ще станат такива.Ами именно де, според теб въпреки огромните заеми взети от Гърция има ли силна работеща икономика или заплатите и пенсиите са изкуствено завишени до нивото на германските такива.
258
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам българското правителство да тегли заем около 200-300 млрд. ЕВРО, да направи минималната пенсия 2000 ЕВРО, минималната заплата 3000 ЕВРО , задължителна 13-а заплата и пенсия + добавки за Великден + добавки към заплатите, за тези които не засъняват за работа 200 ЕВРО на месец ( всичко е точно копирано от Гърция ) и когато дойде време да връщаме заема да организираме Референдум дали да връщаме парите. Но разбира се ние ще гласуваме с "НЕ" и няма да ги връщаме. Звучи ми справедливо.
257
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде тогава .щом можело тъй цяла България в Гърция на почивка.Ядеме пиеме и накрая-референдумче и чаооооо...
256
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 327-прав си.Супер ,ще ядем ,пием и накрая-референдумче.и не плащаш --супер