Бедните съседи не съчувстват на Гърция

"Ню Йорк таймс": Пенсиите в Гърция остават по-големи в региона
Обновена: 30 юни 2015 12:57 | 30 юни 2015 10:28, Александър Попов
142
Бедните съседи не съчувстват на Гърция
Снимка: Reuters, архив

По-бедните съседи на Гърция не проявяват особено съчувствие към проблемите й, пише в. "Ню Йорк таймс". Месеци наред, докато водеше напрегнати пазарлъци с кредиторите си, лявото гръцко правителство се представяше като жертва на елитарен финансов и политически ред, съществуващ благодарение на богатите в Европа и по-специално на германците.

"Но сред най-твърдите противници на проявата на благосклонно отношение към гръцкия премиер Алексис Ципрас и партията СИРИЗА бяха най-бедните страни в Европа - като България, най-бедната членка на Европейския съюз, и балтийските държави, жертва на десетилетията на самоналожена немотия по времето на Съветския съюз", пише Андрю Хигинс в кореспонденция от София.

Още по темата

В статията е цитиран президентът Росен Плевнелиев, заявил в интервю: "Ние сме много по-бедни от гърците, но направихме реформи". "Когато имате проблем, трябва да се заемете с него, а не да го прехвърляте в Брюксел или на някого другиго", казва той, иронизирайки оплакванията на СИРИЗА, че Европа е изоставила Гърция, се посочва в статията.

В материала се отбелязва също, че тази политическа сила е била хвалена от предимно малки леви организации за това, че се е противопоставила на определяната от тях като тирания на алчните пазари и технократските елити, както и от лидера на десния френски Национален фронт Марин льо Пен, която вижда в гръцката криза доказателство за провала на установения европейски ред.

Хигинс припомня статия на британския "Дейли телеграф" от края на миналата седмица, в която изразява съжаление за "марксистките убеждения" на Ципрас, но същевременно го хвали за отказа му да се подчини на корпоратистките сили в ЕС.

Но пропастта между образа, който СИРИЗА си е изградила като защитник на експлоатираните и реалността, че най-малко заможните страни в Европа не симпатизират особено, дори никак на Гърция, извади наяве един фундаментален дефект в обречената преговорна стратегия, довела Гърция до ръба на пропастта, смята Хигинс.

Той отбелязва също, че гневът в Брюксел и Берлин се е засилил и от нееднократните обвинения на Ципрас, че кредиторите шантажират Гърция и че са се опитали да отхвърлят демократичния избор на гърците, избрали СИРИЗА.

Но погледнато от България и другите по-бедни страни в Европа, страданията на Гърция след пет години на болезнени строги икономии предизвикват само неблагоприятни сравнения, се казва в статията на "Ню Йорк таймс" и се припомня, че когато гръцкият финансов министър Янис Варуфакис веднъж се оплакал, че гръцките пенсии не могат да бъдат намалявани повече, колегата му от Литва му напомнил, че литовските пенсионери оцеляват с много по-малко.

Отбелязва се също, че въпреки орязването на пенсиите, гръцките остават по-високи от тези в България, Литва, Латвия, Хърватия и почти всички останали страни от Източна, Централна и Югоизточна Европа.

Според автора поради този факт СИРИЗА трудно може да спечели подкрепа за тезата си, че Гърция преживява уникално болезнена "хуманитарна катастрофа", както и че другите страни от ЕС трябва да вложат свои средства, за да спасят Атина от банкрут. В подкрепа на това съждение се цитират думите на журналиста от вестник "Капитал" Огнян Георгиев, според когото отстрани погледнато не личи Гърция да страда толкова много, защото те "имат своето море, имат големи пенсии и водят живот, който изглежда по-добър от нашия".

Според Хигинс затова Гърция "е изолирана" не само от богатите страни в Северна Европа като Германия, където в общественото мнение има тенденция да се гледа на гърците като на мързеливи неблагодарници, но и от бедните страни, които също се чувстват онеправдани и които СИРИЗА се е надявала да спечели на своя страна.

Според друг цитиран събеседник на "Ню Йорк таймс" - Раул Рупарел от "Отворена Европа", СИРИЗА правилно се е фокусирала върху демократичния избор на хората, но е пренебрегнала факта, че всички правителства в Европа трябва да отговарят пред избирателите си. По думите му кредиторите и ЕС със сигурност носят част от вината за безизходицата, която заплашва да извади Гърция от еврозоната, но СИРИЗА е направила сериозна грешка, като е смятала, че може да промени европейската икономика, без да промени по-широката политическа рамка.

Хигинс цитира и интервю на германския финансов министър Волфганг Шойбле, в което подчерта, че обявеният от СИРИЗА референдум за приемане или отхвърляне на споразумението за финансова помощ може и да даде глас на гръцките избиратели, но няма да е със задължителен характер за данъкоплатците в Германия и други страни.

Припомня се публикация на гръцкия колега на Шойбле, Варуфакис, от Туитър от април, в която той е признал, че Гърция е останала без приятели.

"В България дори политици, които ликуваха, когато СИРИЗА дойде на власт през януари и които опитаха да засилят шансовете си за успех, като подражаваха на нейните тиради срещу неолибералната ортодоксалност, вече или млъкнаха, или се опитаха да се дистанцират от гръцкия експеримент", пише авторът на статията в "Ню Йорк таймс".

В нея се отбелязва, че българското правителство от своя страна се изказа рязко за управляващата партия в Гърция. Авторът има предвид изказването на премиера Бойко Борисов в Брюксел, че му е омръзнало да се отделя толкова време на гръцката криза, когато други страни имат толкова проблеми.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До АнонименБрутният външен дълг на България в края на април 2015 г. е 38 924.5 млн. евро (90.6% от БВП)Не си изобщо точен. БВП е около 90 000 млн. евро което означава,че дълга е %30 от него. Не съм убеден,че и в дълга си коректен. Провери nsi.bg преди да пишеш пълни глупости. Придълга на Гърция и продукта и е особено голяма разликата. Няма нищо общо С България !!!
67
1
 
0
 
! Отговори
OVS преди 8 години
greece, poorest and most unstable country in the world. nali misleha za goliamata rabota veche njamat pari i da iadat...hahahahahahahahaha. haide pravete striptease da jiveat
66
7
 
14
 
! Отговори
До:wild horse преди 8 години
Приятно е да се държиш като ром и да вярваш че цял живот ще ядеш безплатен обяд, но рано или късно на всеки, дори и на ромите им клъцват квитанцията и тогава от махмурлука боли най-много глава. Дори сега се вужда, когато самите гърци не могат да теглят от парите си, които уж ги имат но ги нямат вече, разбират че сами са си го вкарали много на дълбоко с тези ненормалници от СИРИЗА.
65
12
 
11
 
! Отговори
Тайм са в грешка преди 8 години
Имат малка грешка от Ню Йорка - масата съседи на Гърция, които също като тях обясняват мизерносто си, жалко състояние с международното положение, масонските ложи и други далечни вредители и в никакъв случай със собствената си некадърност, готованщина и елементарност, не просто съчувстват на маляките, ами направо им се възхищават на наглостта и безочието! Масата коментари тука го доказват. То, ако беше иначе, нямаше да са бедни визираните съседи на Гърция!!!
64
7
 
36
 
! Отговори
богнострокулум преди 8 години
Много са ми смешни разни "умници ", които се възхищават на това "как гърците отстоявали правата си" и как "Елада щяла да просъществува още 1000 години"! Елада отдавна е изчезнала и на мястото на древните елини( който все по-често се отъждествяват с древните траки..),в момента живеят едни *** заселници дошли от Кипър и Северна Африка,които отстояват "правата си на безплатен обяд" подобно на едни други мургавели, живеещи в България, единствената европейска държава,запазила името си непроменено
63
34
 
17
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Такава хубава държава си беше Гърция,преди да затъне в говната на ЕС. Гърците има за какво да съжеляват,а ние злобеем срещу тях,защото никога нищо не сме имали- както си бяхме ***,така си и останахме
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега Варуфакчетата се пъчеха колкУ са горди само на думи, сега искам да ги видя и на дело. Най-добре ще направят да хванат пътя за Евразията за да ги научи Путин как се ловят таралежи с гол ***. Като за начало ще им подари 100 танка от оня, дето не можа да пресече Червения площад, а после ще им продаде още 1000 бройки, за да има какво да ремонтират кагебешниците в Гърция. Ципрасчетата пък ще чакат да им ги ремонтират, за да пУкажат на Европата колкУ са яки и добрички, че не я превземат.
61
10
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 години
Тъй де, в парламента, ама не в сегашния са гласувани заемите, а в предишните, либерални парламенти.А това дето ти го обяснявам и не го разбираш е точно така - искаха от тях да си отсекат маслините и лозята за да не конкурират другите производители на зехтин и вино. Обещаха им в замяна евтини кредити. Сегашните управляващи бяха против. Затова сега са в правото си да изискват разсрочки и т.н.Колкото до българите - като чета простотиите дето се пишат, май съдбата е заслужена.
60
4
 
11
 
! Отговори
До -10 преди 8 години
Ти май не си разбрал че, тези заеми са набутани благодарение на други, либерални правителства. Отначало заемите бяха като морковчето: "изсечете толкова %% от лозята, маслиновите гори, за да ви приемеме в ЕС, че да на конкурирате старите ни членки Италия и Испания, понеже зехтина ви е по-хубав""ама от какво ще живееме тогава?""ами ние ще ви отпуснеме мнооого евтини кредити, докато потекат реките от мед и масло в зоната ни""е, добре тогава"Сегашното правителство няма пръст в тази далавера.
59
7
 
7
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Толкова е над.упена тази държава, че вече се смята за някаква фантастика да преговаряш и да считаш себе си за равностоен.-------Когато си тръгнал да преговаряш трябва да знаеш какво можеш да сложиш на масата и колко струваш. Не случайно народът е казал: На гол тумбак чифте пищови! Сириза е точно това в момента - гол тумбак!
58
8
 
4
 
! Отговори
-10 преди 8 години
И както виждаш половин година Тройката не може да се разбере с тях.-------------Така е, не може, въпреки техните усилия да помогнат на Гърция, отсреща стоят някакви комунисти, които си въобразяват, че могат да поставят условия! Има една приказка: Комунизмът приключва тогава, когато свършат чуждуте пари. В един слънчев ден Тройката ще каже, майната им на парите и ще се оставят Гърция да се оправя сама. Да си връща драхмата и тепърва да гради държава от нулата. Щото никой няма да им даде кредит!
57
6
 
8
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Гърците си поставят условията и се борят.-----------От позицията на какви поставят условия и как точно се борят?
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- за да видите как жинеят хората от средната класа, да не говорим за бпо-бедните и безработицата- сне сравнявайте само пенсии, а и ЦЕНИ!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а цените тук и в Гърция защо не сравниш?
54
2
 
1
 
! Отговори
ха преди 8 години
статия, подписана от БТА мвого ми намирисваи ве вярвам искам превод на ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ и линк към нея!
53
5
 
3
 
! Отговори
az преди 8 години
Статията не е обектимвна.Защото САЩ и Е-Зона са заинтересовани от такова представяне.Но Гърция е в ЕЗ и в Гърция цените са двойно по-високи от балтийските държави и Б-ия,които цитирате, че си сравнявали пенсиите с тези в Гърция.Но цените сравнявате ли си?При безработица 50% за младите, а общо средно 26%, много семейства живеят само от пенсиите на родителите си! - а те точно това искат да орежат!
52
4
 
1
 
! Отговори
bul преди 8 години
Elinite ne sa iskali krediti, daje protestiraha mnogo protiv vzemaneto na krediti. ama markozi barzaha da izbutat izvan eu bankite parite na diktatorite i da gi zavartiat s pechalba. evrata sa samo virtualni - bez zlatno pokritie sa, nikoi ne gi e vidial i sa moje bi i izmisleni - za otstraniavane na vnimanieto na grajdanite na eu ot vajnite im problemi - cennostna systema i smisal, naprimer rast na rabotnite zaplati i dohodite na semeistvata s deca. Pechalbite im ot orajia dali ste sa sladki?
51
11
 
4
 
! Отговори
от Русе преди 8 години
Президентчето ни се смята за бедно и прави реформи в България ??? Ц, ц, ц .... Просто да го съжалиш, колко много е страдало !!!
50
14
 
13
 
! Отговори
Идиот преди 8 години
"В статията е цитиран президентът Росен Плевнелиев, заявил в интервю: "Ние сме много по-бедни от гърците, но направихме реформи". И кво го грее народа таз "гордост" на преЦедента. Живота се живее веднъж. Боли ме долуподписания, че имаме "добри макроикономически показатели"..... дрън, дрън. Това не се яде.
49
11
 
5
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
EWROPEISKATA IMPERIQ KE PADNE.