Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"

Варуфакис опроверга: Няма да има конфискуване на 30% от депозитите
Обновена: 4 юли 2015 09:44 | 4 юли 2015 07:30, Веселина Йорданова
140
Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"
Снимка: Ройтерс

Ново проучване на общественото мнение в Гърция прогнозира незначителна преднина от 1 процент преди референдума в неделя на лагера, който подкрепя споразумението, предложено от международните кредитори на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
44 на сто от участниците в допитването на "Ипсос" възнамеряват да гласуват с "да", а 43 на сто - с "не". Самият социологически институт предупреждава, че резултатите са прекалено близки, за да може да се прогнозира изходът от референдума.

Това е петото публикувано проучване по темата и четвъртото, което отрежда лека преднина на поддръжниците на
предложеното от кредиторите споразумение.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отхвърли категорично твърденията на вестник "Файненшъл таймс", че страната му подготвя резервни планове за евентуално "подстригване" на депозити, предаде Ройтерс.

Авторитетният британски ежедневник писа снощи, че е възможно Гърция да конфискува 30 процента от влоговете в размер на над 8000 евро.

Варуфакис побърза да определи в Туитър тази публикация като "злонамерен слух". Председателят на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели също отхвърли твърденията на "Файненшъл таймс" като "напълно неоснователни" и "в сферата на фантазиите".

"Такива сценарии няма в никоя гръцка банка, дори на теория", увери Кацели.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", предаде Франс прес.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле.

Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. "И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той.

Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", се аргументира той.

Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни. "Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция има мощно лоби в САЩ и Черния вожд само с едно щракване на пръсти може да реши въпроса....Голям Черен Вожд отдавна е решил въпроса - Голям Черен Вожда казал: правете каквото искате, договаряйте каквото искате (Голям Черен Вожд много демократичен), но Гърция да остане в ЕС и еврозоната, защото без Гърция и проливите на Средиземно море НАТО ще го закъса.
36
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен 65Това не съм го казал...
35
4
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Членска карта 7Тумбакът ни е гол, защото поставени руски агенти на КГБ лапаха и крадоха държавата с цел да компрометират западната демокрация... - и да се върнем отново при сибирската мечка... - такъв беше планът на КГБ...
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция има мощно лоби в САЩ и Черния вожд само с едно щракване на пръсти може да реши въпроса.В края на 60те год. на миналия век, поради опасност от налагащо се руско влияние, ЦРУ организира преврата на "черните полковници" с цел САЩ да запазят стратегически позиции на Балканите.Същото ще се случи и сега.
33
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До ВасилевТо и Украйна и Грузия нямаше кой да ги напада... - ама намери се...
32
3
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
В България сигурно са 20 % с висше образование-Да не говорим, че нивото на висшето в БГ е на нивото на селскостопански техникум за бавноразвиващите се колхозници. Който не е кандидатствал, само него не са го приели. Завършват напълно неграмотни хора.
31
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Членска карта 7Хубави приказки... - ама"на гол тумбак - чифте пищови" не бива...
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Един ден дели гърците от комунизЪма - референдума безплатен, транспорта безплатен, магистралните такси и те безплатни. Трябва бялата златка да отде там да види как го праят ората!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е бита карта.Късай и хвърляй.Да връщат беломорието.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тези 20% с висше образование в България, какъв процент от тях са си купили дипломите и какъв процент работят по специалността си, а също и какъв процент са компетентни? Ако си отговориш на тези въпроси, ще разбереш, че висшето образование в България няма никаква стойност. Просто за престиж...ама без покритие.
27
3
 
7
 
! Отговори
социолог преди 8 години
В Европа според статистиката има около 30 % хора с висше образование и около 70 % без сериозно или никакво образование. В България сигурно са 20 % с висше образование а 80 % без такова. И какво излиза червения *** , който е необразован иска да пие шампанско и да яде черен хайвер ама без пари както гърците го правят . Всички искат ама няма как да стане. То и в Северна Корея искат ама плющи само Ким Чен....еди кой си , а народа гладува . Това е комунизЪма .
26
4
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Гърция ако излезе от еврозоната няма никой да и отпуска пари. Обедняването ще бъде подобно на това в България. Като се има предвид гръцката икономика и лукса на който са свикнали гърците може и да ни задминат по мизерия за 10 г.
25
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Само от това, че си позволяваме да НЕ подържаме армия, а друг да ни пази гърба... - печелим 5 милиарда на година...
24
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен"България от членството си в ЕС до сега е 10 милиарда долара на загуба"...Имал си предвид... - 16 милиарда печалба...
23
2
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ситуацията във гърция за референдума е на кантар нищо нее ясно при спорен вот агонията ще продължи още много дълго коментираите сериозно след два дни сега е безсмислено
22
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България от членството си в ЕС до сега е 10 милиарда долара на загуба...
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гордите елини тамън се насапунисаха хубаво, и спря водата.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарите почти игнорираха Гърция. Те са относително консервирани и икономиката им е малка в сравнение с цялата Еврозона. Освен това всички са изморени от новините около Гърция, така че им обръщтат все по-малко внимание. Реалната икономика ще изпита някакъв малък шок в началото, но след това няма да се помни дори, че Гърция някога е била член на Еврозоната, икономическата криза ще е само за тях, може да са сигурни в това.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю герберски *** "избирател дрън-дрън", а също и "политолог", "социолог" и пр. тъпизми, нали точно това казвам - в България нямаме политици, мислещи за народа!!!
18
9
 
11
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Дай на комунист да управлява пустинята и след няколко месеца няма да има пясък. Кажете ми една комунистическа държава народа да живее по добре от САЩ и Западна Европа .