Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна заплата в Русия - 45 хил рубли = 900 долараСредна заплата в Българяи - 450 лева = 230 долара.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми краварите са в Тец-1и Тец-3 и ни доят вече 4години.Анадънмо
64
4
 
6
 
! Отговори
Nikos преди 8 години
До Кирил СофийскиКого хрантутиш ти бе, ***?!?! Ха-ха-ха...
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три камаза рубли като хартия са по-ценни отколкото стойността на рублите в тях...1 рубла е 2.1 японски йени. Три камаза японски йени като хартия са много по ценни от стойността на йените в тях.
62
6
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
До Анонимен 117 към тия кърлежи спадаме и ние Българите ! Нали и от нас искат част от тия пари безочливите ивзантийци. Ние да не би да сме по-добре та да хи хрантутиме ?!?!
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 107тея са от кремълската пропаганда, сами си цъкат +, а минусите ги цъкат дружно. имат особен речник-кравари, пиндоси, сороси и т.н. ( разни руски жаргони )лесни за разпознаване :)
60
3
 
3
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До Анонимен 115рублата повиши............ай да не казвам, че ще е нецензурно
59
4
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 8 години
Абе *** корабо-ствениците ги доведе Уназис , от САЩ и Канада.. Защото държава му даде преференции които и в офшорка ги няма
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би за Гърция е по-добре да се махне от ЕС. В началото ще е трудно, но поне ще се отърват от тия кърлежи.
57
6
 
2
 
! Отговори
107 преди 8 години
Попитах "почитаемия" съфорумник 100 кои са аджаба "краварите"? Нищо лично, сал да поясни за кой иде реч! И ко! Минусчета:))) Що бре, аз само питам! :))
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рублата повиши стойността си спрямо долара с близо 30% и от месеци е стабилна на нива около 50 рубли за долар. В момента е напълно конвертируема и цената и се определя единствено от пазара без никаква намеса на ЦБ.---------Три камаза рубли като хартия са по-ценни отколкото стойността на рублите в тях. Тичай да купуваш "конвертируемата" валута.
55
3
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Майната им на византийците ! Защо трябва да ги хрантутиме, като сме по зле и от тях ?!?!Това са нашите пари , а готованковците искат да опапат нови милиарди без и да си помислят да ги връщат!Да правят каквото искат, но да ни се махат от вратовете! Мъже- реваха охи и победа , а сега реват за пари! Що бе че са големи убавци ! Кажи грък и повече не го обиждай !
54
4
 
9
 
! Отговори
До 101 преди 8 години
Предците на корабните магнати имат огромна заслуга за независимостта на Гърция от Османската Империя. Те са пренасяли с флотата си оръжия за гръцкото освободително движение и са откупили Гърция с милиарди златни динари от Султана. След като Гърция става независима, Парламентът решава, че корабните магнати са изпълнили дълга си завинаги към Родина и Народ, и биват освободени от данъци по Конституцията. В замяна на това им е забранено да се месят в политиката. Правило, което спазват и до днес!
53
4
 
4
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 8 години
Идеята "Европейски същз" се използва в момента от от сили, които искат да разбият силата на държавите и корпорациите да изкупят активите им. Така, че прочутата демокрация на набедените американци един розов параван за завладяване на света от банките, а САЩ изпълняват ролята на Яков или Голият, като искате го наречете.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
99 Отвори си очите и прочети.Единствената отстъпка на Ципрас е, че се съгласи някои предприятия да се приватизират. Не е пипнал пенсии и заплати. А МВФ най-много за това драпа. За това и не го искат в еврозоната.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 101Кои са "краварите" всъщност??? Я поясни на аудиторията.
50
7
 
2
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
Kasax vece , ili germanica dava pari ili nii otiva v BRICS i na EU ste pravi panaxido a vsicko isnos i flot ptiva kam Kitai i Russia i bazi ste im dade !
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До говорит МоскваРублата повиши стойността си спрямо долара с близо 30% и от месеци е стабилна на нива около 50 рубли за долар. В момента е напълно конвертируема и цената и се определя единствено от пазара без никаква намеса на ЦБ.
48
1
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Тригодишна програма - явно целта на Тсипрас сега е да върже мандата, а след това да се оправя кой как ще.
47
5
 
13
 
! Отговори
Мърмър преди 8 години
Ципрас унижи и лъга Германия, Меркел и Шойбе. И тримата не прощават. Германия плюс Бенелюкс, плюс Иберийския полуостров, плюс източноевроопейците срещу жабарите..ммм интересно...Станишко pyk събира леваците в ЕС за да се чешат по главите, как да накарат тия тримата отгоре да изсипят едно 50-100 милиарда за да си ги делнат с Ципрас по комунистически. Ще им излезе през носа експеримента СИРИЗА на гърците и на тия зад тях.