Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
7
 
! Отговори
Шойбле се ... преди 8 години
... провали политически и морално, и трябва да понесе отговорността, и да се оттегли. Времето за това отдавна дойде!
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите никога няма да разрешат на техните *** от Брюксел и Берлин да пуснат Гърция да излезе от еврозоната, защото тогава за Гърция се откриват други възможностти които могат да обърнат на 180 градуса геостратегическия баланс на силите в региона. Това са само фишеци на немците.
44
2
 
11
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Ципуракис пак искаше в 12 без 5 да изшикалкави.Да ама не! Кога лъга по трибуните що не рева бре?!?!? Ай ся, кат си толкоз ербап *** обясни на пенсионерите що нямат пенсии!! Нал' си пич!!
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атина опровергава: Няма германски план за изваждането ни от ЕврозонатаСпоред държавния министър Никос Папас предложението на немският финансист 1 Шойбле "не съществува"
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкия финансов министър каза , че такова предложение не съществува , и публикацията може да фалшива
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***. Гърците няма никога да приемат. Може да излязат само ако те Гърция реши, а решат ли да излизат от еврозоната ще се обърнат към Русия, и тогава краварите във Вашингтон ще напълнят гашите и така ще ми набият канчето на тоя Шойбле, немците на крака ще им ходят в Атина да ги молят гърците.
40
0
 
10
 
! Отговори
Марто преди 8 години
Гърчолякис гризнакис дървакис
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Германия ..
38
4
 
10
 
! Отговори
факт преди 8 години
Никой вече не вярва на лъжливите гърци и няма да им дадат пари, докато не са сигурни, че ще има реформи и че ще си връщат заемите - в края на краищата това означава сероизно обедняване на гърците за десетки години напред - неизбежно е.
37
4
 
13
 
! Отговори
говорит Москва преди 8 години
Гърци, дръжте се ! Три камаза със рубли пътуват към вас !
36
7
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименНа бутилка Узо че дори да напуснат евро зоната гърците ще живеят по добре от днес присмиващите се българи..
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще дадът спецялен статут на имигрантите от Африка и Азия и ще ги впрегнат да работят за тях и никой неможе да им каже нищо.
34
2
 
7
 
! Отговори
магнати и данъци преди 8 години
Много са му къси ръчичките на Ципрас да докопа корабните магнати и да ги накара да плащат данъци. Досега никой не е успявал. Те имат и друг вариант - регистрират корабите под флага на Панама и пей сърце, гуд бай Гърция!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Aeonще стане някаква...имай доверие гърците са тарикати. Имаш ли в главата, не ти патят краката.
32
2
 
4
 
! Отговори
леди преди 8 години
До до 55Беше Либерия, но 2014 Гърция е с най големия търговски флот в света. Имай предвид гръцките острови които никак не са малко.
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 68Говори ни ,че БГ има нов 16млрд дълг и сравнено с гърците сме направо ужас
30
17
 
3
 
! Отговори
Никос преди 8 години
Еврозоната ще се закрива, а германците ще си платят репарациите, които дължат от 1945 г. насам.
29
1
 
11
 
! Отговори
щрудел преди 8 години
Ако Ципрас има желание да обложи с високи данъци корабните магнати и което е по-важното да ги събере тези данъци, дългът ще се стопи за няколко години. Гръцките корабни магнати са ултра-богаташи които прикриват доходи и укриват данъци десетилетия наред. И това се знае от всички политически партии, вкл Ципрас.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Гърция излезе ,Турция ще се опита да влезе в територията и -причините са многоРусия уж отначало няма да се намесва , после ще защити християнството и ще се намеси , но истинската и цел е излаз на стратегически морета Запомнете какво написах
27
12
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До (-_-)Смях. ..тай бедната страна в ЕС се смее на Гърция. ..хората явно са толкова *** че не осъзнават своето трагично състояние. .какво ги коментирате гърците. .те ще се оправят ние няма да се оправим с тази. .липсват ни политици с топки..от 20 16 година се замразяват заплатите н България. .това какво ви говори. .