Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този ред на мисли, дори гърците да свалят Ципрас, следващото правителство пак ще търси начин да запази стандарта им, а ако са извън еврозоната и поживеят в мизерия, ще започнат да търсят алтернативи извън съюза.
245
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пояснявам- Гърция имаше 5 години на разположение да се стабилизира докато е в еврозоната, а крайният резултат за периода 2010-2015 е нова мегакриза, породена от несъгласието на гърците да се откажат от стандарта си, това се доказа с референдума. Същевременно Ципрас заяви, че Гърция няма никакво намерение да се откаже от еврото, а немския натиск за временно излизане от еврозоната ще се приеме от гърците като нов опит за прецакването им, равносилно на предателство от страна на ЕС.
244
9
 
3
 
! Отговори
бъйро преди 8 години
ние с манчо и колю свинаря на морето ся кефарим.капеме се мн яко зимаме бира пиим и на колю вуйчата студи рекията вуйна му режи салатята домати крастаици лук.ние мятаме кифтаците на скарата кеф яко.на плажа мятаме билота *** наколю вуйчата са едоса на вуйна му щот оная дрънкаше и ни му беше остаила цигари и *** базикаше дет гуи на карти и вуйчата на колю и испука два тупаника в потната тиква и оная търче в квъртирата и аре сеир мн яко тва днеска пся пиим рекия и слушаме парчета на малина
243
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шойбле подхожда като финансист- отговорът му за референдума е, че е готов да предостави на Гърция 5 години за стабилизиране извън еврозоната. Един вид да ги накара да видят какво ще е с драхмата и да ги стимулира да се върнат обратно при еврото. И там му е грешката- може да е финансист, но е калпав стратег- сега гърците знаят, че Германия пак е готова да клекне и е готова на компромиси, за да не пусне гърците, а те сега могат да използват това, за да си изградят нова стратегия за действие.
242
0
 
5
 
! Отговори
Олеле бълхи преди 8 години
Е сега мамата си трака
241
13
 
5
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Май гърците не излязоха чак толкова хитри колкото им се носи славата. Ама да видим де. А майтап да предизвестят разпадането на ЕС! Той щото комай натам се е запътил де. Поживем увидим.
240
2
 
12
 
! Отговори
до тоя отдоле преди 8 години
Търтей, няма безплатен обяд!
239
13
 
11
 
! Отговори
Луций Аней Сенека преди 8 години
Ужас. Германите от войни се превърнали в лихвари, че и някаква баба ги води, а евреите от лихвари във войници.
238
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ ИМА 3 ВАРИАНТА ЗА АЛТЕРНАТИВНА ВАЛУТА!1. ГЕВРО(ПОДПЛАТЕНО С ГЕВРЕЦИ), ИЛИ ГАВРО(ГАВРОШ ГАВРА)2. ВАЛУТАТА ТАМ(СЪКРАТЕНО ОТ ТРАЛЯЛЯМ, ТАНТО ЗА КУКУРИГУМ ИЛИ ТОВА Е МИРАЖ)3.ДРАЖМУШМУЛИ :DИ ТРИТЕ СА МНОГО ДОБРИ КОЕТО ИСКАТ ДА СИ ИЗБЕРАТ!!!ДА ВИДЯТ СЕГА КАКТО СЕ ИЗСМЯХА НА МВФ И ТОЙ ЩЕ ИМ СЕ ИЗСМЕЕ И НЯМА ДА ИМА ВАЛУТЕН БОРД :D D;D НО ТОВА ГО НАПРАВИ ЛИЧНО ЦЕЛИЯ НАРОД НА ГЪРЦИЯ 90% СЪС НЕГЛАСУВАЛИТЕ МЪЛГАЛИВО СЪГЛАСИЕ ТАКА РЕШИХА ДАБЪДЕ ДА СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА ДОЖИВОТ !
237
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 360НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ЩЕ СИ ГО ПЛАТИШ ТРАНСПОРТА В ПЪТИ САМО ДА МИНЕ ГЪРЦИЯ НА ДРАХМУШМУЛИ!!!дано дано дано е този месец :D
236
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 358ОТ ТВОИТЕ СЛОВА В БОЖИЙТЕ УШИ!!!ДАНО СЕ МАХНАТ ОЩЕ ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОТО!!! САМО ГЕРМАНИЯ ДА ОСТАНЕ АКО МОЖЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВЪРЗАНИ КЪМ НЕЯ :D ДА ВИДИМ КОЛКО СТРУВА ГЕРМАНСКОТО ЕВРО БЕЗ ТЪРТЕЙТЕ :D
235
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от както стана капитал контрол в гърция за транспорт не сме плащаливозихме се без пари-градският транспортна мен ми харесва такаказа правителството-не плащате за транспорт
234
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПУРАТА Е КАТО БУДА БОРИСОВ!!! УЖ Е СПАСИТЕЛ ЗА НАРОДА НО РЕАЛНО ГО СПАСЯВА ПО-ПОСОКА ОТВЪДНОТО ДА ОТИДЕ ПО-БЪРЗО!!!!
233
20
 
8
 
! Отговори
Ellin преди 8 години
"Германия трябва да бъде бомбардирана на всеки 50 години". - Чърчил.
232
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименда ти кажа по-добре не е билосега уж криза всички ядат и пият хладилника пъленмагазините пълнидобре караме
231
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 351ЩОТО СИ ОЩЕ НА ЕВРО!!!!!!!!!ВРЕМЕ Е ДА МИНАТ ГЪРЦИТЕ НА ДРАХМУШМУЛИ!!!! ;D
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
400 евро е по-долу
229
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС СЕ ЗАДРЪСТИ С ТЪРТЕЙ!!!!НАЙ-ЛАЕЩИТЕ ГЪРЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛАПАЧИ НА ЕС!!!!!АРЕ ЩОМ НЕ ИСКАТЕ В ЕС ОБИРАЙТЕ СИ КРУШИТЕ!!!!!ЕС МОЖЕ ДА Е САМО ОТ БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ ДРУГО НЕ ТРЕБЕ ДА ИМА В НЕГО ИЗЛИШНО Е :D
228
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе знам рухнала ли е, но преди 2 дена работодателите платиха КЕШ на хората си летния подаръкв Гърция се взимат 3 такива- на Коледа Великден и този и не са малко300 4000 евро +заплататае фалирала ли е?
227
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е НАПЪЛНО РУХНАЛА ТЪЙ, ЧЕ КОЛКОТО ПО-СКОРО СЕ МАХНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА СУПЕР!!!ЩОМ СЕ МАХНЕ И ОТ ЕС ОЩЕ ПО-ДОБРЕ!!!!А МАХНЕ ЛИ Е И ОТ НАТО ВЕЧЕ ЩЕ Е ВЕЛИКО!!!!!