Засилени мерки за сигурност в Турция

Предупредиха за възможни атентати
28 юли 2015 09:37, Елка Василева
24
Засилени мерки за сигурност в Турция
Снимка: архив, Reuters

В Турция са предприети засилени мерки за сигурност, след като силите по сигурността предупредиха за възможни терористични актове в големите градове, туристическите обекти и курортните центрове, предаде БНР. В полицията са отменени всички отпуски, а специалните части за борба срещу тероризма са приведени в повишена готовност, съобщиха информационните източници.

Засилена е охраната на пристанищата, обществения транспорт в Истанбул. Центърът на мегаполиса площад Таксим се охранява денонощно, а паркът Гези е затворен. На някои изходи и входове към града патрули извършват проверки на колите, за да се предотврати превозване на експлозиви.

Допълнителни мерки за охрана са въведени в големите търговски центрове в Истанбул, Анкара и в други градове на страната. В курортните центрове по моретата мерките за сигурност са по-дискретни, за да не плашат туристите, тъй като туристическият сезон е в разгара си.

Още по темата

Турски медии съобщиха, че силите по сигурността имали информация, че около 70 терористи камикадзе били прехвърлени в Турция за извършване на самоубийствени атентати.

Междувременно турските сили по сигурността са задържали над 1000 души, сред които 50 или 60 са чужденци, в рамките на широкомащабна операция, която започна преди три дни срещу джихадистите от Ислямска държава, забранената Кюрдска работническа партия, ПКК и други.

След терористичния акт, извършен от камикадзе от Ислямска държава в Суруч преди една седмица, при който бяха убити 32 души, Турция предприе изключителни мерки за сигурност, за да избегне ескалацията на насилие в страната. Анкара счита за еднозначни както терора на Ислямска държава и на забранената ПКК, така и на всякакви други екстремистки групировки.

Въпреки мерките обаче стана ясно, че е бил взривен магистралният газопровод, идващ от Иран. Газоподаването към вътрешността на Турция е спряно до отстраняване на аварията, се казва в изявление на министъра на енергетиката Танер Йълдъз.

Турските власти са категорични, че взривът е саботаж. Основният заподозрян е Кюрдската работническа партия, която прекрати примирието, след като турските ВВС започнаха да нанасят въздушни удари по позиции на терористичната групировка Ислямска държава, но едновременно с това и по позиции на кюрдите, борещи се срещу джихадистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 8 години
До 14 Твоите блянове няма да се сбъднат,понеже благодарение на такива като тебе са довеждали самата България до няколко народни катастрофи! И Българя поради лакомията си по чужда земя си е загубила своята. Аз съм българин и въпреки това подкрепям гърците-те са добър и достоен народ,и каквото лошо пишат срещу гърците-това са само гнусни лъжи. Гърците наистина се надяват на Бога и затова ще бъдат хиляди пъти по-добре от нас. Погледни се на какво приличаш. И пиши Христовата с глвана буква "Х".
7
5
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Моли се на христовата вяра и чакай помощ,най-много да дойде владиката за да те издигне поп!Вие много планове правите но накрая не излизат,постепенно ще си възвърнем заграбените територии през Балканската и първата световна война,при евентуална война ще ви сгазим като валяци за да си припомните турския аскер!
6
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 8 години
Турция ще изчезне като държава. Натам отиват нещата,а това,което става с кюрдите е само началото. Територията на Турция е на бивша Византия- Христовата Империя,както и Столицата Константинопол. Гърците,с Божията помощ и с войската на Руснаците ще си възвърнат Константинопол,както и техните изгубени земи.Кюрдите също ще си имат собствена държава . Самите западняци също имат апетит към Турция,и макар тя да е съюзник с нато и еврогейовете(те са изменници и лукави) няма да получи от тях добра помощ
5
2
 
20
 
! Отговори
анчо преди 8 години
До akudеми помоли се да не се влоши обстановката в турция че иначе дупе да ние яко
4
8
 
32
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Турция има да изплаща много тежки исторически дългове. И ще си ги плати с лихвите.
3
3
 
25
 
! Отговори
изводът е: преди 8 години
Не бъдете съюзник на САЩ,накрая ,ще ви бомбардират!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...срещу джихадистите от Ислямска държава, забранената Кюрдска работническа партия, ПКК и други."Кюрдската Работническа Партия, ПКК, Партията на кюрдите дето работят, групата кюрди, които работят и други!
1
17
 
28
 
! Отговори
akud преди 8 години
"голямата" икономическа и военна сила турция се наср* от страх само с едно две движения на ПКК, турция е земя на кюрдите . такава нация като турци няма също като македонците. измислена държава