Границите в Европа се връщат

Западна преса: Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти
Обновена: 14 сеп 2015 11:27 | 14 сеп 2015 09:22, Елка Василева
180
Границите в Европа се връщат
Снимка: Reuters

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Още по темата

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс".

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
26
 
! Отговори
единствения начин преди 8 години
Единственият начин Европа да избегне бежанците е, Сащ да бомбардират Европа! Подобно на Сирия, на Афганистан, на Виетнам, на Ирак... Тогава бежанците мигом ще напуснат Европа и повече никога няма да се върнат!
14
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока"Тези пак си баят за европейски ценности и принципи... На мене доколкото ми е известно "основните принципи" за безконтролно пътуване важат само за гражданите на съюза, а не за целия свят.
13
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЯ Русия е виновна заради една военна база вместо да остави Асад да падне и ИД да приложи демокрацията както стана в Афганистан,Либия и Ирак.САЩ тогава ще се съсредоточат в Украйна където сепаратистите се хранят с малки Украинчета . След това може и Русия да демократизират сваляики с Руска пролет диктатора Путин .После ще стане света по добро място за живеене.С предимно човечета проповядващи ислямат.
12
11
 
46
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Проклета да е Русия с тази война в Сирия, която води с Асад за едната военна база, дано му приседне на Путин !-Да не ти е паднала руска бомба на кратуната та пишеш глупости - арабските войни ги организира САЩ, за да ги ограби и да всее хаос в Европа. Всички арабски терористи са обучени и въоръжени от американците.
11
6
 
40
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Малоумието е характерна черта на соросоидо-седерастията
10
6
 
53
 
! Отговори
до германските ... преди 8 години
Точно германците създадоха проблемите с бежанците, тъй като от години ги викат в Германия, и тази година те заляха Европа като скакалци, и сега изведнъж Германия не ги иска, другите европейски държави да сърбат швабската попара. Ами сега Германия да плати обратното депортиране на бежанците и имигрантите, та да им дойде акъла в *** германски кратуни.
9
7
 
44
 
! Отговори
Папата преди 8 години
Краварите и мужиците яко ни го нахендриха... Време е да се направи иситинска обединена Европа - което става сикономика и армия... ТОгава ни руски ботуш ни американски реднек ще може да каже гък...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно!
7
72
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклета да е Русия с тази война в Сирия, която води с Асад за едната военна база, дано му приседне на Путин !
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова глупост. Това,че преминаването през ГКПП става лесно не значи,че границите са паднали, а сега ги възстановяват. Още преди 6 години гранична полиция в Австрия, Германия и др. европейски държави значително увеличи състава си и взе множество мерки за охрана на границите между ГКПП. Това обаче не е известно у нас на неспециалистите.
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Офф,да не го срине Гърция тоз ЕС щот Германия ще е ощетена,айде пак игра с публиката,ама няма нужда от подобни циркове бе Шарлита,вече никой не се вързва на театъра,кажете датата на края и а се свършва
4
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле, осъзнаха се германците. Явно са започнали безредиците и проблемите по градовете. Иху, после тихо. Време е за чистка сега и депортация.
3
1
 
59
 
! Отговори
40 000 емигрират преди 8 години
Всяка година в България се раждат 62 000, 40 000 емигрират и 120 000 умират. Дори бежанците не искат да останат в България! И те предпочитат да емигрират!
2
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека полека нещата ще си дойдат на мястото - а какво правим с ЕК?
1
2
 
64
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Първо Шенген, след това и ЕС, да благодарим на САЩ и продажните европейски чиновници!