Границите в Европа се връщат

Западна преса: Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти
Обновена: 14 сеп 2015 11:27 | 14 сеп 2015 09:22, Елка Василева
180
Границите в Европа се връщат
Снимка: Reuters

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Още по темата

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс".

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
"не ме занимавай с платена пропаганда н ИДИЛ"Това пък е другата опорна точка: Трябвало ИЛИ Асад ИЛИ ИД... Няма или-или, и дете да изчезват!Но първа опорна точка (САЩ са виновни за всичко, навсякъде, винаги) е наистина много досадна вече.
34
0
 
6
 
! Отговори
28 до 36 преди 8 години
Тълпата не е тръгвала срещу парламента, а и се плачеше от парламента - има разлика.
33
2
 
22
 
! Отговори
бг преди 8 години
Хиляди статии написахте за муслемските емигранти,но нито веднъж не споменахте сатанинския еврейски изверг Хилъри Клинтън.
32
0
 
40
 
! Отговори
Принципи преди 8 години
Пътуване без граници и паспорти - да, съгласен съм, това е много добро постижение. Но... да вземем за пример един град. Там също няма граници и паспорти. Обаче хората не си отварят широко вратите на къщите и не канят всякаква *** и *** да им идва "на гости", да превръща в бунище околните улици (препратка към Унгария), да хвърля бутилките с минерална вода по полицията и т.н.! Айде престанете с тази мултикулти толерастия! Утре някоя *** ще се взриви на някой площад и тогава ще има ОЛЕЛЕ!
31
3
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Не ти харесват фактите, а? Опорната точка, че Америка е виновна за всичко се пропуква, а? Еми токова ви е акъла на путонидите............Добре,НО не ме занимавай с платена пропаганда н ИДИЛ и ухабитите!
30
4
 
14
 
! Отговори
бг преди 8 години
Шилето Плевнелиевско да наложи вето на швабските решения.
29
5
 
4
 
! Отговори
биров преди 8 години
газ за европа ще има само от русия,ще има южен поток,ако не сирийски поток..свободна икономическо зона от лисабон до крайната точка на русия,ако не,свободна зона от лисабон до сирия,понякога големия батко трябва да се слуша,той е по пекан когато става дума за геополитика
28
1
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
и у нас талпата от жени и деца не веднъж е тръгвала срещу парламента обаче МВР го опази така ,че това не е оправдание
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак поучителни слова за европейските принципи и основните човешки права, ама британското издание не отбелязва, че Великобритания се скатава най-много от всички членки в съюза.
26
13
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Не ти харесват фактите, а? Опорната точка, че Америка е виновна за всичко се пропуква, а? Еми токова ви е акъла на путонидите...
25
2
 
4
 
! Отговори
Соросче преди 8 години
В Русия съм
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то всяко чудо за три дни или в случая с Меркел-три селфита. Сега се покри и пусна другите министри да говорят за затваряне на границите. Това е добра новина. Имам надежда, че нещата ще се стабилизират в Европа, но остава един проблем-ИД терористите на теририята. Никой не е застрахован от терористични актове. Сега ще платим за глупостта и кроворазбрната състрадателност на Меркел. Русия иска победа на Асад и да сложи ръка върху новооткрития природен газ и нефт в Сирия. Всичко е интереси и пари
23
0
 
36
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Абе, аз се чудя защо пък точно Европа да ги прибира...да си ги прибират другите реазани държави, да ги прибират сащ които запалиха тази воина! Да ходят в Азия, Африка, Щжна и Северна америка !
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко не можах да отида в Европа останах си тука в България
21
4
 
28
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
"Защото не искаме да пазим външните."Е как да ги пазиш? Ще стреляш с картечница срещу жени и деца?Няма спасение тръгнат ли масите! Боко дрънка глупости, че границата ни била добре охранявана - просто ни подминават, това е. Щото сме расисти и най-вече е мизерия при нас, това ни е късмета в случая.
20
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дубрутру, гутен морген! И как ще наричаме тази Европа, след като ЕС посяга на най-важните си принципи? Както каза колегата по-долу, връщаме се пак към изходно положение. Да благодарим на САЩ и техните слуги, продажните европейски лидери/чиновници!
19
35
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
арабските войни ги организираха арабите, САЩ нямат нищо общо, но Русия налива масло в огъня, за Сирия вината е нейна!
18
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс"."Щом немците се предадоха, значи никоя членка няма да е в състояние да се справи по-добре, а решението на проблема е ясно, повтаряме го от години:ЗАТВОРЕТЕ Ш*БАНИТЕ ГРАНИЦИ, ДЕПОРТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ОБРАТНО!
17
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Германия и бюрокрацията и криворазбраната толерантност са причината тази безконтролеруема вълна да продължава да залива Европа. Когато стояха на гръцката и българската граница, тогава Западна Европа ни наричаше националисти и расисти. Същото и с макетата и с унгарците. Сега като им опря яйцето в **** забравиха и Шенген и идеалите на Европа за отворени граници и всичко! *** политици! Сега вдигаме пак граници. Защо? Защото не искаме да пазим външните. Еми, халал да ви е сега!
16
26
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Не, малоумието е характерна черта на путиноидо-комунарщината.Иначе Сорос е пич, той престъпления няма, за разлика от човекомразеца Путин.