Обрат: Русия склонна да подкрепи опозицията в Сирия

Опозицията обаче не тръпне в очакване на помощта
Обновена: 24 окт 2015 18:13 | 24 окт 2015 18:01,
261
Обрат: Русия склонна да подкрепи опозицията в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Руските военновъздушни сили са готови да осигурят въздушна поддръжка за бойците на свободната сирийска армия - сирийската опозиция, подкрепяна от Запада, в битката й срещу "Ислямска държава", заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Готови сме да подкрепим също патриотичната опозиция, включително Свободната сирийска армия", каза Лавров в интервю за телевизия "Россия 1".

Руският външен министър заяви също, че Русия на практика е единствената страна, която поддържа връзки с всички политически сили в Сирия. "При нас в Москва през последните четири години идваха представители на най-различни опозиционни групи и ние никога не сме преставали да работим нито с правителството на Сирия, нито с опозицията", допълни той, цитиран от ТАСС.

Лавров определи като "грешка" отказа на САЩ да координират антитерористичната си кампания в Близкия изток с Русия. "Ние обаче отдавна сме готови на такава координация", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той повтори руската позиция, че сирийците трябва сами да решат бъдещето си, което включва организиране на парламентарни и президентски избори.

Според руския външен министър в разрешаването на сирийската криза трябва да участва по-активно ЕС, а също Иран, Египет, Катар, ОАЕ и Йордания.

Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който заявил, че все още няма условия за посещение на руска делегация начело с премиера Дмитрий Медведев в САЩ за обсъждане на сирийската криза. Разговорът се е състоял по искане на американската страна, пояснява руското външно министерство на интернет сайта си, съобщи БТА.

Двамата дипломати са обсъждали също как да се използва потенциала на всички водещи страни в региона с цел разрешаване на сирийската криза. Вчера външните министри на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция проведоха във Виена среща, на която обсъждаха ситуацията в Сирия и в Близкия изток.

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция отхвърли предложената от Русия помощ срещу „Ислямска държава“, както и призива ѝ за подготовка за избори, съобщи bTV, като се позова на БТА.

"Русия бомбардира „Свободната сирийска армия (ССА)", а сега тя иска да сътрудничи с нас, докато остава обвързана с Асад. Изобщо не разбираме Русия", заяви полк. Ахмад Сауд, говорител на въстаническата група 13.

Самир Нашар от Сирийската национална коалиция, главната опозиционна политическа организация, също отхвърли възможността за съвместни действия между умерените бунтовници и Русия: "Вместо да говори за готовност да подкрепи "Свободната сирийска армия", тя трябва да спрат да ни бомбардира. 8 % от руските удари са насочени срещу ССА", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
12
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Лавров е топ *** на световната политика... - и трябва да се срамува от електората си...
58
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
В Сирия няма нормална опозиция само *** и бради. Единствения вариант за що годе нормална светска държава е Асад.
57
8
 
4
 
! Отговори
Нали ви казах: преди 8 години
Затова Асад беше в Москва!Путин видя ,че Сирийската война ще е --също като Афганистанската.Единствения изход е да преговаря с Опозицията и да свали Асад от власт.АСАД СИ ОТИВА ДО 6-М.-------ДОТОГАВА ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ ОБЩ ЕЗИК С ОПОЗИЦИЯТА!ДРУГ ИЗХОД ---НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/...другото е Афганистан-2...../
56
3
 
7
 
! Отговори
гепи преди 8 години
Господа товарищи!Има начин да разумеем истината в бурните води на хибридтата война. На коя страна са сирийските християни, там е правдата скъпи мой. В Даеш ли са? Нее, там им режат главите! В опозицията ли са? Нее и там им режат главите. Сирийските християни не са и в бежанските лагери в Турция( само едно семейство е пристигнало тук в РБ). Къде са сирийските християни или по- точно- КЪДЕ СА ОЦЕЛЕЛИТЕ ОТ КЛАНЕТАТА СИРИЙСКИ ХРИСТИЯНИ? Те са в армията на Башар Асад и воюват за своята родина Сирия!!!
55
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 8 години
Какъв е тоя Оди сей какъв се явява и докога ще репликира всеки който според него не мисли правилно и ще му определя наклона на пикнята .
54
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
92 Магна харта в Англия например от 1215 година когато княжествата по онези земи са били част от Империята на Чингиз хан
53
10
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
91 На кое е законен Асад на убийството на 250 000 граждани , нали се сещаш , че тези 250 000 жертви не са войници или терористи или исолямсити или главорези а са мирно население защото , ако бяха толкова много отдавна нямаше да го има Асад.
52
0
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
Какво означава "демократични традиций"?.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия отправи предложение за помощ което "умерените терористи" отхвърлят. Това беше единственният им шанс да оцелеят. Сега нищо няма да ги спаси. Бомбандировките ще се сипят денонощно а останалите живи ще ги довърши армията на законният Сирийски президент Башар Асад. Умерен терорист е мъртвият терорист.
50
11
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Русия се провали с операция " Новорусия " и за да замаже гафа се втурна в Сирия , само че и беше намекнато , че така ще предизвика всички сунити по земята като самов самата Русия те са 97.5% от мюсулманите , та за това започна да дава на заден
49
12
 
4
 
! Отговори
бай Мустафа преди 8 години
..абе Лавров нали до оня ден твърдеше че не съществува свободна сирийска армия и че това е измислица на запада. Ко стана сега ба амънакодуум...............
48
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
83 Ти Телеграф ли четеш Само *** и гои са ви в тиквите .
47
8
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
81 На практика е така . Русия е продължение на Империята на Чингиз хан . Те искат да са продължение на Източната Римска Империя която наричаме Византия , но не са
46
1
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
79 В цял свят евреите от средата на на по-миналия век след като полека лека се отегля схизмата върху тях заемат висши политически позиции . Те не само управляват Русия но в научните им институти е бъкано от евреи въпреки , че от 25 години постепенно хващат пътя я към Европа я към Израел я към щшатите
45
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
77 Защо лошо ли е да си евреин или юдеин както е по правилно да се наричат
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pravitelstvoto na Irak e ot shiiti, ot Bagdad nagore puk e naselen sas suniti i pravitelstvoto nqma kontrol na tiya teritorii
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си доста глупав за да виждаш някаква прилика между СССР в Афганистан и сегашната ситуация. Няма нищо общо с изключение на това, че се води война и дотам.
42
15
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
КПД-то на Русия при избиването на терористи е около 2 процента... - на двама терористи - 50 цивилни граждани... - справка: училището в Беслан, театър Норт Ост и др...
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се чудиш какви думи са цензурирали тука! Думата "мръcна"! Смесвам кирилски и латински букви, затова се показва. Не е сериозно бе, г-да модератори.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До няма времеRusnaka po4na da dava zaden ,neshto may varvim kum SITUACIATA V AFGANISTAN kogato rusnacite dadoha nad 15 hilqdi izbiti soldati i desetki hilqdi raneni