Обрат: Русия склонна да подкрепи опозицията в Сирия

Опозицията обаче не тръпне в очакване на помощта
Обновена: 24 окт 2015 18:13 | 24 окт 2015 18:01,
261
Обрат: Русия склонна да подкрепи опозицията в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Руските военновъздушни сили са готови да осигурят въздушна поддръжка за бойците на свободната сирийска армия - сирийската опозиция, подкрепяна от Запада, в битката й срещу "Ислямска държава", заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Готови сме да подкрепим също патриотичната опозиция, включително Свободната сирийска армия", каза Лавров в интервю за телевизия "Россия 1".

Руският външен министър заяви също, че Русия на практика е единствената страна, която поддържа връзки с всички политически сили в Сирия. "При нас в Москва през последните четири години идваха представители на най-различни опозиционни групи и ние никога не сме преставали да работим нито с правителството на Сирия, нито с опозицията", допълни той, цитиран от ТАСС.

Лавров определи като "грешка" отказа на САЩ да координират антитерористичната си кампания в Близкия изток с Русия. "Ние обаче отдавна сме готови на такава координация", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той повтори руската позиция, че сирийците трябва сами да решат бъдещето си, което включва организиране на парламентарни и президентски избори.

Според руския външен министър в разрешаването на сирийската криза трябва да участва по-активно ЕС, а също Иран, Египет, Катар, ОАЕ и Йордания.

Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който заявил, че все още няма условия за посещение на руска делегация начело с премиера Дмитрий Медведев в САЩ за обсъждане на сирийската криза. Разговорът се е състоял по искане на американската страна, пояснява руското външно министерство на интернет сайта си, съобщи БТА.

Двамата дипломати са обсъждали също как да се използва потенциала на всички водещи страни в региона с цел разрешаване на сирийската криза. Вчера външните министри на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция проведоха във Виена среща, на която обсъждаха ситуацията в Сирия и в Близкия изток.

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция отхвърли предложената от Русия помощ срещу „Ислямска държава“, както и призива ѝ за подготовка за избори, съобщи bTV, като се позова на БТА.

"Русия бомбардира „Свободната сирийска армия (ССА)", а сега тя иска да сътрудничи с нас, докато остава обвързана с Асад. Изобщо не разбираме Русия", заяви полк. Ахмад Сауд, говорител на въстаническата група 13.

Самир Нашар от Сирийската национална коалиция, главната опозиционна политическа организация, също отхвърли възможността за съвместни действия между умерените бунтовници и Русия: "Вместо да говори за готовност да подкрепи "Свободната сирийска армия", тя трябва да спрат да ни бомбардира. 8 % от руските удари са насочени срещу ССА", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До матрьошки30 :)) е ти вярваш ли си на писанията
18
4
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Подзаглавието казва всичко!Руснака се е.ава вече и вербално с тия!С други думи им казва Путин: ще ви подкрепим с някоя друга ракета, спокойно драги джихадисти!
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо "сирийската опозиция" отхвърля призива на Москва за подготовка на избори? Да се явят на избори срещу Асад и да спечелят честно властта! Или няма такава опозиция, а всички са главорези от ИД и не смеят да се покажат открито на света?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"трябва да спрат да ни бомбардира. 8 % от руските удари са насочени срещу ССА", каза той." нали 80% от ударите бяха по тия "умерени" поне това се твърдеше в доста предишни новинияко дезинформация просто нямам думи
15
25
 
7
 
! Отговори
матрьошки преди 8 години
Русия е в паника, след международния удар, който получи за анексирането на Крим и иска да компенсира това с водеща роля за решението на проблема в Сирия. Мазнят се и на американците, ЕС и на турците за да не сгафят отново в позицията си. Нямат ясна политика за Сирия хем искат Асад да остане, хем ще подкрепя опозицията в съучастие с САЩ и Турция. Русия в момента е паникьосан играч, който го е страх да направи следващия ход самостоятелно.
14
23
 
6
 
! Отговори
Мурзи преди 8 години
Скоро рашките ше се наядат на *** хахахха
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ushankata vidq debeliya ,neshto po4na zadna da dava,chakay ve oshte ot 20 dena si vav voyna
12
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо май даваме на задна Що така
11
29
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Америка си свърши прецизно работата - набутаха техния човек ПУТИН в Сирия, и след като в момента е готов новия военен бюджет ,който с помоща на ПУТИН е огромен 630 милиарда долара / шест пъти по -голям от този на Русия /.решиха да го изтеглят от цирка. ЕТО ТОВА СЕ ВИКА БИЗНЕС!
10
2
 
33
 
! Отговори
ало журналята преди 8 години
Сега разбрахте ли защо мислещите хора ви считат за медийна прислуга. Когато се съобщава една новина бъдете коректни да я съобщавате цялата и да не се опитвате да променяте смисъла и по начин който обслужва друга страна. Просто хората са достатъчно осведомени и няма да се оставят да бъдат заблудени чрез полуновини .
9
34
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
РУСИЯ Е ПРЕД МАТ В СИРИЯ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ! КОГАТО САМ СЕ НАДЕНЕШ НА ВИЛАТА, ВАДЕНЕ НЯМА! ВСИЧКИ ЦИВИЛИЗОВАНИ СТРАНИ ГИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ТОЗИ ПРОВАЛ, НО ПУТИН СЕ НАПРАВИ НА ВИЛИК !!!
8
13
 
5
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 8 години
Ай сикктирр ва! Не мой да бъй!!!Язека това да видим, не моем да го повервам! Все едно Хитлер да каже: "Да, ще спрем да избиваме евреите и ще работим в полза на болшевиките от СССР." Не че не са го правили, ама...знаеш ли, може и Слънцето да изгрява от Запад, пък ние да не знаем...
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВенелинНай-обективната медия е моят видеорегистратор.
6
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обрат - руснаците признаха, че разузнаването им куца и искат опозицията сама да дойде и да им разкаже плановете си.Обрат щеше да е, ако се бяха разграничили от протежето си касапин Асад.Иначе сте ми ясни, щом искате американците да определят кой какъв е в Сирия... явно нито местните, нито руснаците имат собствено мнение.
5
31
 
19
 
! Отговори
ангелов преди 8 години
Как бе Лавров, та вие до'вчера бомбордирахте опозицията и се провехте на луди? Лъжите и манипулациите са ви безкрайни! Провалът на Путиновата агресия идва с гръм и трясък! Русия е в пълна изолация в света, но продължават всеки ден да пускат кьорфишеци. Какво може да се очаква от Кагебейци и Болшевики .....????
4
9
 
32
 
! Отговори
дядови преди 8 години
Какъв обрат бе журналистически тикви !? Русия отдавна е обявила, че ще помага на всички които се бият срещу ИД и го правят!
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обрат е силно казано. Тази мисъл беше озвучена от Владимир Путин в четвъртък на форума Валдай.Условието е ВКС РФ да окажат помощ на опозицията в борбата и срещу терористичните групировки.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ирак разреши на ВКС РФ удари по терористичните конвой бягащи от Сирия в Ирак.
1
10
 
31
 
! Отговори
червен преди 8 години
От известно време се наблюдава и друг обрат - каквото каже Русия, останалите също имат опция - подчинение :)