Генерал, любовница... и комик президент в Гватемала

Джими Моралес яхна вълната на недоволството от корупцията
26 окт 2015 16:16,
2
Генерал, любовница... и комик президент в Гватемала
Снимка: архив Reuters

Гватемала реши да обърне страницата на корупцията, която вкара в затвора предишния й президент, като избра за свой нов държавен глава 46-годишен комедиен актьор без политически опит, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Хумористът, комик и телевизионен водещ Джими Моралес се обяви за победител на втория тур на президентските избори, след като води с 68,6 процента от гласовете при преброени 96,3 процента от бюлетините.

Бившата първа дама, 60-годишната Сандра Торес, подкрепяна от социалдемократите, призна загубата си при получени само 31,4 процента.

"С този вот ме направихте президент. Получих мандат и този мандат трябва да послужи за борба срещу разяждащата ни корупция", заяви подкрепяният от дясната партия "ФСН-Насион" Моралес.

С широката си усмивка и естествена харизма, играещият наивен каубой в киното Моралес стана голямата изненада на първия тур на 6 септември, възползвайки се от широко разпространеното в Гватемала недоволство от корупцията и традиционната политическа класа.

Липсата му на политически опит се приема от поддръжниците му като знак за честност. След победата си Моралес увери, ще сезира прокуратурата ако избухнат корупционни афери по време на мандата му.

Президентските избори бяха връхна точка на няколко месеца историческа мобилизация срещу корупцията след разкрита огромна мрежа за измами в митниците, която присвоила 3,8 милиона долара между май 2014 и април 2015 г. В Гватемала 53,7 процента от населението живее под прага на бедността, отбелязва АФП.

Народното недоволство предизвика няколко дни преди първия тур оставката на президента Ото Перес, 64-годишен бивш генерал на власт от 2012 г., който вече е в ареста.

Перес и бившата му вицепрезидентка Роксана Балдети, която също е задържана, са обвинени, че са организирали корупционната мрежа и са получили 800 000 долара подкупи.

Джими Моралес ще встъпи в длъжност на 14 януари. Дотогава и.д. президент ще бъде досегашният вицепрезидент Алехандро Малдонадо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия да не са минали към ИДИЛ... с тоя показалец нагоре :)
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са по-напред от нас в "демократичните ценности", направо си назначават комедийни актьори за президенти.