Ще зависи ли мирът в Европа от Ердоган и Путин?

Германска преса за плана на Меркел за бежанците
4 ное 2015 11:10, Елка Василева
33
Ще зависи ли мирът в Европа от Ердоган и Путин?
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел използва сериозен аргумент, за да защити политиката си за бежанската криза - тя каза, че може да се стигне до военни сблъсъци на Балканите. Но и нейният многостепенен план също буди безпокойство, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Много от европейските правителства вече са проиграли сценария какво би се случило, ако Германия затвори границите си за бежанците. Последиците ще са струпване на хора пред границите на Бавария и верижна реакция - транзитните страни по балканския маршрут например биха последвали примера на Берлин и също биха затворили границите, отбелязва вестникът.

Още по темата

Преди да се стигне до издигане на огради, поне за известно време възникваха условия, които бяха оценявани от повечето европейски политици като "нетърпими". Меркел сега посочи още една причина защо не може да става и дума да такива мерки - тя се опасява, че внезапно спиране на потока би могло да доведе до военни сблъсъци на Западните Балкани, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Може ли евентуален отказ от политиката на отворени врати да се окаже възможна причина за война? Това е най-сериозният аргумент досега, който Меркел е използвала, за да защити линията си. Може ли Европа да бъде отново поставена пред въпроса война или мир, при положение че Меркел е последователка на бившия канцлер Хелмут Кол?

На извънредната среща с балканските държави тя отправи критики, че европейците отново се държат като сомнанбули. Възможно ли е да са си взели никакви поуки от историята, при положение че миналия век Първата световна война започна именно на Балканите? Канцлерът използва сериозна защита. Страхът от война, поне в Германия, е по-голям от всеки друг страх, дори и от страховете, че тя е на предела на възможностите си и че чужденците стават прекалено много.

"Отечество, бъди спокойно, канцлерът няма да допусне да се стигне до най-лошото", пише авторът на коментара и изтъква, че Меркел разчита на многостепенния си план за управление, разпределение и интегриране на мигрантския поток.

Продължаващият поток от Афганистан и Пакистан трябва да бъде спрян далеч от германските граници, в Турция. Ердоган трябва да поеме охраната на Босфора, защото никой не иска да повери тази задача на Гърция. Затова турският президент, който вече разполага с огромна сила, ще иска висока цена, прогнозира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Но в същото време, ако притокът на мигранти към Германия и Европа продължи, и финансовата, и политическа цена, разбира се, би била много по-голяма.

Но и в плана на Меркел има нещо, което буди безпокойство, и то не само за вътрешнополитическите наблюдатели. Ако той бъде осъществен, мирът и спокойствието в Европа в бъдеще ще зависят от двама души, които "ще пазят шлюзовете" - и те са Ердоган и Путин, пише вестникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРОПА ТОЛКОВА МНОГО И ТОЛКОВА ДЪЛГО СЕ Е ХВАЛЕШЕ ЗА ХУБАВИЯ ЖИВОТ ПРИ ТЯХ ЧЕ 10 МИЛИОНА АРАБИ АФРИКАНЦИ РЕШИЛИ СА ДА ГО ВИДЯТ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ...И ОШЕ 45 МИЛИОНА УКРАИНЦИ СИ СТЯГАТ КУФАРИТЕ СИ ...
20
0
 
8
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Наблюдател ,Германия вече изгуби 3 световна война,но Меркел още не го знае.
19
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Както я кара Меркел пак ще докара Германия до война! Не са и виновни Балканите за мигрантите,а и 1-та Световна не е започнала тук! Германия и Австроунгарсаката империя тогава използват атентат в Сараево като повод за да я започнат! Четат Историята както им отърва...
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ НЕ РАЗБРАХ КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА ПУТИН С ТАЗИ СТАТИЯ?????
17
3
 
20
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
"Ще зависи ли мирът в Европа от Ердоган и Путин?"===========Склонната към саморазрушение и политическа шизофрения Европа търси виновни на изток.Ако имаше поне малко здрав разум щеше да разбере, че главният виновник е на запад.Само Путин може да спаси Европа от размирици и хаос, но за да може той да го направи, Европа трябва да му подаде ръка, а не да се държи враждебно.Решението е твое, Европа! И от това твое решение ще зависи твоето бъдеще!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде изчезнаха всички коментари---тези които "възхваляваха" Меркел и господарите и от САЩ...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А-ха това ще са пазачите по пътя на коприната,бре сякаш не разбират да гледат буби за коприна,и им пратиха увити без коприна пък и несъвсем такива тъй сертифицирани както ги описват.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да е на Балканите, а в Немско. Прусаците отдавна се точат на баварците. Ще правят "Прусский мир" по меркелски.
13
7
 
4
 
! Отговори
*** преди 8 години
И преди хилядолетия е имало същата ситуация. Цивилизованата империя (ЕС/Рим) плаща данък на дивите племена от Изток (Чингис Хан/Путин, Ердоган)
12
9
 
16
 
! Отговори
Путин е сев кореец преди 8 години
Ердоган се нарежда до диктаторите от типа на Садам и Кадафи .Въпрос на време е да го свалят с помощта на кюрдите и външни сили .
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква война бе изкукала бабке?! Като поставиш военни на границата с автомати и се стреля на месо ще видиш как никой няма и да припари! Никаква война няма да има - войната е в болният ти мозък! Приемай ги още, те германките с такива се обвързват. Повдига ми се когато видя такава двойка, а вече не са и рядкост. Нека да ви оправят "генофонда" тези деца произлезли от такива връзки какви ли ще са бабо Меркел?!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя Еврепа бе, на * и педофилите които я управляват ли? Пет пари не даваме на Европа на Кончита Вурст, нищо не струва тая Европа, понеже не я припознаваме с нашия интерес - тя служи на юдомасонския интернационал зад океана и като такава ще загине, това е неминуемо!
9
3
 
39
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
""""Ще зависи ли мирът в Европа от Ердоган и Путин?"""....какво се опитват да ни кажат??!!!?!?!....Нали Меркел ги покани в Европа тези бежанци.Думите и бяха--"Европа ще ви приеме с отворени обятия"....кой е виновен..ааа...??? А кой предизвика тези "цветни революции" в арабският свят???Кой им донесе демокрацията-от която бягат сега???? Кой създаде главорезите от ИД...и сега потоци от милиони бежанци заливат Европа....ОТГОВОРЪТ Е--САЩ....и малките послушни човечета от Брюксел.!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази бабица се чуди какво да измисли, за да продължи да пълни Европа със сганн!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
меркел е неадекватна. беше безумие да поканиш цялата *** от африка и азия без да се посъветваш с нито една европейска държава.германия русия и турция исторически винаги са били заплаха за европа
6
0
 
24
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
ВСИЧКО зависи от перковците зад океана...Даже фундаменталното ви право на живот,зависи от настроението им в Б.Дом...Така че,такива"статии"са само прах в очите ни...
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия обилно, обилно ще се о*
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС си има пък една к***** Магарини. Прави семинарчета из целия свят и си мисли че е политик. Европа има само закони, нормативни уредби и наказателни процедури
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа няма лидери, които да оправят положението с адекватна политика. Почвам да уча руски език
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ще зависи от Путин и Ердоган. И двамата имат общо помежду си- мислят за народа и страната си. Европа да взема пример и да не обслужва чужди интереси, че ще ни очаква много ''светло'' бъдеще на стария континент.