Французи, върнали се от Сирия, под домашен арест

Париж въвежда драконовски условия за наблюдение
17 ное 2015 08:20,
12
Французи, върнали се от Сирия, под домашен арест
Снимка: Reuters

Френското правителство замисля законови промени, по силата на които на френските граждани, върнали се от Сирия или Ирак, да се налагат драконовски условия на наблюдение, като домашен арест, заяви снощи пред Франс прес правителствен източник.

Правителството иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на "входна виза", ако желаят да се върнат на френска земя, добави източникът. Той подчерта, че създаването на подобен механизъм ще изисква промени в конституцията.

Президентът Франсоа Оланд обяви вчера пред депутатите от двете камари на парламента, събрани на извънредна сесия във Версай, че в най-кратък срок ще им бъде представено предложение за промени в конституцията, за да могат властите да противодействат на войнстващия тероризъм.

Промяната в конституцията "ще създаде цивилен режим в условия на криза, който ще прилага изключителни мерки, внасящи единствено стриктно необходимите ограничения при упражняването на обществените свободи, в името на гарантирането на националната сигурност", каза правителственият източник.

"Тези мерки трябва да са приспособени към конкретните характеристики на терористичната заплаха, по-специално срокът им на действие, и могат да надхвърлят онова, което сега предвижда законът за извънредното положение", добави източникът.

По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия, 245 са се върнали и 141 са убити там, добавя АФП.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Сетила се Мара да се побара.
7
1
 
1
 
! Отговори
qwe преди 8 години
Много половинчато решение! Трябва: Всеки влизащ в пълнолетие да е длъжен да подпише клетвена декларация за лоялност към установения ред и законност в страната и да декларира, че става престъпик, ако се включи в каквато и да е дейност, насочена против сигурността и реда в страната. И тогава да получава паспорт. А санкциите за предателство да са извънредно строги и да включват изгонване от страната на цялото семейство. Така ще има и семеен контрол! Джихад - веднага да се отнема гражданството!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо под домашен арест?Защо не подземен "арест"? На три метра, ако трябва да сме точни, с малък проследяващ оловен "чип", инжектиран в главата.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на "входна виза", ако желаят да се върнат на френска земя. Изобщо да не се връщат. И не само французи, без значение от каква народност са. Да си стоят при джихадистите.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** меки китки. Такива директно в аушвиц и през комина.
3
0
 
1
 
! Отговори
До бай Иван преди 8 години
Байчо, да те застрелят ей така не е ли нарушение на рпавата ти?
2
0
 
24
 
! Отговори
факт преди 8 години
Който замине за арабска страна ,да няма обратен билет !!
1
4
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Това не е ли нарушение на човешките права ???