В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусияТурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименSiriq kupuva petrol ot Siriliq li ,be plitkoumen!
119
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
169 ТОВА СА НЯКОЛКО КАМИОНА, НЕ КОНВОЙ НА НАТО БЕ МНОХО СИ ПРОЗДДДДД, РЕАЛНО РУСИЯ СЕГА Е ИЗГЪРБЕНАТА ТЯ ДА "ОТГОВАРЯ", АЗ И ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ВНИМАВА!!!!!!!!!!!
118
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
166 История са друг път, БОМБЕНЕТО Е ИСТОРИЯ, НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ Е ПОБЕДИЛ: С БОМБАНДИРИВКИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ БОМБАНДИРОВКИ В НИЩОТО- ПУСТОЩТА ИЛИ ТАМ КАКТО ГО ПАНИМАЕШ! ТЮРКМЕНИТЕ СА ТАМ БРАТО, И ЧАКАТ СВОЯ ЧАС, КОЙТО НЯМА НАЧИН ДА НЕ ДОЙДЕ ЗАЩОТО ТЕ СА НАРОДА НА СИРИЯ
117
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 157: Критиката на агрсивната политика на Кремъл не са антируски коментари !
116
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, като ги "защитиха" турците тези свои "братя" помогнаха ли им или ги пре...ха, щото след 10 часа бомбардировки вече са история, барабар с планината.
115
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко беше ясно още след умишлената провокация към Русия. Не разбирам обаче смелостта или по-точно глуп остта на турското правителство. Ако руснаците бяха отвърнали подобаващо, сега ние с вас изобщо нямаше да можем да си драскаме по форумите.
114
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
162 ОДИ СЕ ПЕРИ МОСКАЛОГЕЙОБРАЗЕН
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от тук пишещите явно някой са открили в родословното си дърво че прапрадядо им е носел фес или прапрабаба им е била с прекалено благосклонна към поробителите........
112
1
 
23
 
! Отговори
Евангелия преди 8 години
Турция посетили над 4 милиона и 400 хиляди руснаци всяка година, и Турция е получила приходи от руски туристи около $10 милиарда долара годишно. не знам какъв руски турист отиде в Турция през лятото на 2016 г... никой не иска да ви плати парите си за убийството
111
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
155 По руската "тв" ли излъчват от Латакия, щото по световните медии няма нищо такова, А ЩЕШЕ ДА ИМА АКО БЕШЕ ИСТИНА. руската "тв" е лудница за доошашавянето на и така ошашавения руснак. Ако русия толкова е решила да воюва, това са излишни упражнения за "надъхване" на крепостнияПОМИСЛИ, ако допуснем че е вярно и русия е унищожила ТУРСКА ВОЕННА ЧАСТ, това според тебе какво ще означава- ами ВОЙНА БЕ ПРИЯТЕЛЧЕ
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOQ PAT RYSNACITE SA PRAVI,TYR4INA PIKAE KRAF 6TOT ZARADI RYSNAKA,XAMERIKANCITE POMLQXA KOLONA S CISTERNI S PETROL.KOITO TYR4ILQTA 6TEXA DA KYPQT PO4TI BE3 $
109
4
 
14
 
! Отговори
До 140 преди 8 години
В България идва само шлака!Руснаците предпочитат Гърция,Турция,Испания и т.н.Не ги мислете руснаците и турците.Хората са много напред с мат'ряла.България е бита карта от всяка гледна точка.
108
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
150 Ами щом този батко...НАТО не е по силиците на Раша, защо ***.ин не набие Баткото бре ***??? Защо, май нещо "логиката" ти куцука като на всички рисофилитияета долни... И още нещо НАТО каза ясно, че подкрепя Турция не само защото е член на Алианса, ами защото е права в случая, колкото и да ви боли руснаците
107
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган към Путин: Върви питай Есад кой купува петрол от "Исямска държава".
106
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки трябва да е пределно ясно, че турците и Ислимска държава служат и са подвластни на САЩ и Израел. Замислете се защо това стана точно, след като НАТО отказа помощ на Франция в борбата срещу ислямистите, и те се обърнаха към Русия.Отделно, не може да се вдигне изтребител за няколко секунди от земята и да достигне толкова бързо, за да пресрещне руския бомбардировач, ако сетиацията не е била оркестрирана предварително.Дано ви се върне тъпкано, ***!
105
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
146 Не бе преди 4 часа и половина турския Спецназ е ударил руските части в Латакия и ги е избил ди крак, няма оцелели
104
2
 
17
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Терористите стреляли по пилотите са унищожени. Целият район е изпепелен от стотиците бомби и ракети днес. Изгоря и турският спецназ,действал в района.
103
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД РУСКИЯ СРАМ" СЪС СУ- ТО, ЯНКИТЕ ИДВАТ С USA BANG BANG
102
3
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименАмериканска ядрена подводница е изчезнала в китайско море....
101
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо странно. Турция реагира точно както Русия в Украйна.