В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусияТурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
17
 
2
 
! Отговори
555 преди 8 години
Ердоган току що каза че се е договорил с Иран и Азербайджан и от другата седмица спират да купуват нефт и газ от русия. Хахаха сега бензиностанцията ще фалира. кеееееф
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващото лято ще ходя на море в Русия , в курорта Мармарис!
58
3
 
7
 
! Отговори
PD преди 8 години
Русия не е бомбандирала "инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите" това направи Франция. Структурите са на сирийската държава. И много други умишлени неточности поднесени с някой истини. Типична журналистическа манипулация. А въпросите си стоят. Отговорите всеки сам да си търси.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 72: "Укроп"-от руски език,означава "Копър"
56
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Путин само така България ви обича тези мазни фесове за какви се взеха
55
0
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До западноевропеецРаботя като програмист отвкъщи! Искаш ли да знаеш нещо друго?
54
2
 
33
 
! Отговори
жан преди 8 години
До Анонименрадваш се все едно си турчинзамисли се убития пилот може да ти е брат той е пишел и говорил на кирилица и е изповядвал православно християнствоа ти се радваш сякъш туркмените които го убиха са ни по близки ....?
53
4
 
0
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
73 Откъде, накъде ще ти обяснявам
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вече за този самолет. Ако Талиб ефенди е знаел коло зъбобол ще му причини, нямаше и той да се захваща.
51
1
 
9
 
! Отговори
Младенов преди 8 години
До УКРОП! Моля,пояснете ми това име "УКРОП "какво означава ,каква е неговата история ,от къде идва ,за да си обогатя познанията ? Благодаря !
50
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя руски пилот на изтребителя ще му излезе доооста солено на Ердоган. Започна списъка вече с един убит турски генерал от тази сутрин, да видим докъде ще стигнат братушките в клането на турските б.о.к.л.у.ц.и!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 67А Путин направозакла Турция- уби й генерала който е ръководил операцията . Как е?
48
1
 
22
 
! Отговори
Младенов преди 8 години
До Западноевропеец!Благодарение на западноевропейци ,какъвто се определяте и Вие,безработицата в България постоянно нараства.Бе унищожена индустрията ,селското стопанство ,енергетиката и т.н. и т.н." Голямо благодаря за това на Вас "ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦО "
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На война, както на война. Путин какво очаква от ислямските *** ? Дори и да не се наричат араби, те са същите особенно източна Турция са си бурки и ***.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До западналоевропеец:Шопе, ти със заработката от драскане по изданията цигари не можеш да си купиш,да не говорим да живееш у Европата. Айде по-кротко и напролет заминавай на село да си копаш нивата - там ти е мястото.
45
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция натри носа на Путин хахаха :)
44
2
 
29
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Турците са отвратителни.Постоянно нарушават гръцкото въздушно пространство.Стига се до инциденти,които САЩ и НАТО потушават.През 1987г. и 1996г. Гърция и Турция са на ръба на войната.
43
20
 
3
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
до 48 Не е точно така, руските а.г.е.н.т.и именно затова са по форумите- плащат им от русия за да пропагандират путиновите лъжи и манипулации в безащитна ( за жалост) Европа! За сега безащитна!Сегашната им опорна точка е- всякаква дезинформация с цел включването на русия в антиислямиската коалиция и запазването на убиеца Асад на власт в сянка, а Сирия- зона на руските имперски интереси. Това разбира се няма да се случи, има здрави сили които действат това да се провали, както рухнаха днр и лн
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците колко тайни агенти имат в Турция ви е бедна фантазията. Значт перфектно турски, изглеждат нарочно като турци- такива ги подбира и ги обучават за да се внедрят. Да не мислите, че турският генерал ще го убият негови хора?
41
3
 
0
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До до 48Аз работя на работа с копмютри и да, имам свободно време!