"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия

Бежанци, престъпност... Какво подтиква патрулите да сноват и при -30°C?
Обновена: 15 яну 2016 11:15 | 14 яну 2016 22:19,
227
"Войните на Один" – патрули за бяла Финландия
Снимка: Reuters

Черни якета, украсени със символ на Викингите и финландския флаг. Това са "Войните на Один", самопровъзгласени патриоти, които патрулират по улиците, за да защитят финландците от мигрантите.

В съвсем северния край на Европа, Финландия няма много опит в приютяването на бежанци, за разлика от съседна Швеция. Но също като повечето европейски страни, сега Хелзинки се задъхва под наплива на търсещите убежище, а властите започват да внимават за всякакви анти-имигрантски настроения.

Група млади мъже създават "Войните на Один", кръстени така на норвежкия бог. Създадени са в края на миналата година в северния град Кеми, пише "Reuters". Кеми е близо до границата с Швеция, откъдето влизат повечето мигранти във Финландия.

Групата се разширява и вече съществува и в други градове. Членовете ѝ заявяват, че искат да служат като очи и уши за полицията, а те от своя страна се затрудняват да изпълнят дълга си.

"Войните на Один" обвиняват "ислямските пришълци" за възхода на криминалните случаи и са провели няколко шествия и демонстрации с послание: "Мигрантите не са добре дошли!".

Докато според проучванията повечето финландци не одобряват групата, растежът ѝ говори нещо друго. Междувременно Финландия се чуди как да поеме разходите по настаняването на мигрантите, докато все още се справя с последиците от 3-годишната рецесия, която принуди правителството да намали социалните харчове.

Има ли място за "Войните на Один"?

Финландската полиция също съобщи, че е получила оплаквания от жени за сексуални посегателства от страна на чуждестранни мъже по време на новогодишните празненства в Хелзинки, както и на редица публични събития през изминалата есен. Това обаче стана ясно едва след като света отправи поглед към Кьолн и случилото се там по Нова година. В съседна Швеция пък полицията е подложена на критика, че всъщност е прикривала подобни случаи в Стокхолм, защото виновните са били мигранти.

Полицейските доклади от Финландия обаче са категорични - случаите на сексуално насилие във Финландия почти са се удвоили. През последните 4 месеца на 2015 година са подадени 147 жалби, срещу 75 за същия период през 2014 година.

Правителството даде да се разбере, че за групи като "Войните на Один" няма място. "Въпрос на принцип е, че полицията е отговорна за опазването на закона и реда в страната", обяви министър-председателят Юха Сипила пред финландска телевизия. "Цивилни патрули не могат да отменят легитимността на полицията", е позицията на министър-председателя.

През миналата година Финландия е приела близо 32 000 души, търсещи убежище. Голям скок, сравнено с 3 600-те молби, подадени през 2014 година.

А в Кеми "Войните на Один" патрулират по улиците ежедневно. Дори температури от -30 градуса не ги спират. Групата твърди, че патрулите ѝ се движат в 23 града, но полицията твърди, че мрежата функционира в пет. Във Facebook "Войните" имат 9 400 харесвания.

"Според нас ислямските пришълци причиняват несигурност и увеличават престъпността", твърди групата на своя сайт. Един от онези, които набират последователи на групата в Йоенсуу обяснява, че групата е "патриотична организация, която се бори за бяла Финландия".

Докъде се простират правата им?

Полицията признава, че патрулирането само по себе си не е престъпление. "Стига патрулите само да докладвата за инциденти до полицията, те имат право да го правят", обяснява Ееро Ванска от полицията в Кеми.

Някои от членовете на групата се опитват да смекчат целите си и обясняват, че всъщност "Войните на Один" помагат на хората без значение от цвета на кожата им. Сайтът им е вече недостъпен, а повечето от членовете са отказали интервюта.

Въпреки това Мика Ранта, един от основателите им в Кеми, отсече: "Мигрантите са фокуса на "Войните на Один".

"Ние се събудихме в една ситуация, където различни култури се сблъскват. Това причини страх и притеснение в обществото", разказва той пред местен вестник през октомври. Какво ги подтикнало да създадат групата?

Разбрали, че мигрантите се шляели около начални училища. И снимали малките ученички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
6
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 102 и 103Не аз не съм мюсюлманин, аз съм вярващ в Словото Божие християнин. Защо не приемам доктрината за троицата, защото това не е апостолическо учение и не присъства в Библията. Доктрината за троицата е привнесена много по късно и се базира на езическите триади. В истинското автентично християнство се говори за Всевишния който е наш Отец и Бог и за Господа Иисуса Христа сойто е Неговия пратеник, Син и Месия.
71
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До КоринИзобщо не вяярвам нито в дявола нито в господя. Човек когато не разбира нещо и винаги вика "висшите сили" :) Живей си живота, слушай си Вагнер или блек метъл и това е. Другата ти възможност е да минеш на хапчета и да те вържат някъде.P.S. И от нищото е възможно да възникне енергия/материя не е нужна магическа пръчка. Образовай се малко наблегни на физиката примерно.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин дай дефиниция ако можеш на апостолско християнство Нещо писано между 33 и 200 след Христа ЩОТО няма и ЕДИН текст от този период РАЗЛИЧЕН ОТ ПРАВОСЛАВНАТА БИБЛИЯ както впрочем и от КАТОЛИЧЕСКАТА И Традиционо Протестанските
69
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До КоринТи си чист мюслим щом не ги приемаш
68
2
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Ето още един текст - Групата Ригор Мортис в песента "Демони" - "Ние идваме избухвайки през вашите тела. Насилвайки вашите безпомощни души. Превръщайки ви в същество безмилостно и студено. Ние те принуждаваме да убиеш твоя брат. Да ядеш кръвта и мозъка му, да накълцаш плътта и да смучеш костта докато всички полудеят. Ние сме упорити и заразни. Световните демонични легиони (ще) надделеят"
67
1
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 94Не съм "свидетел на йехова", пак казвам че аз вярвам в автентичното ранно апостолическо християнство. Ако искаш да ме критикуваш по някой въпрос на вярата моля заповядай!
66
2
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До ФутурологЩе ги постна и там, до ри преведох още един текст ще го постна и тук. Но искам да направя уточнение и за Бийтълс - и те също са били сатанисти има доказателства но в музиката си са били по прикрити. Джон Ленън е бил враг на християнството и сатанинст. На един от албумите им на корицата им присъства известния с лошата си слава сатанист и педофил алистър кроули.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** Т А ли се цензурира вече
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Xexe бастисването на *** се тази от цвета им винаги е Правилно дело
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Корин ДЕМЕК си свидетел на яхова аре бегай си в сектата
62
1
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До SSSРазсмиваш ме! Аз нямам страх от нищо освен от Всевишния.
61
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
Sehr gut:)
60
1
 
6
 
! Отговори
Xexe преди 8 години
И в кво беше прав Брейвик?Че изби 70 бели руси и синеоки норвечжета ли?И без тва Норвегия е с 5 милиона население а Париж с 10.
59
3
 
5
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Вие имате уникален шанс да надзърнете в прикритата борба на злото срещу доброто и това трябва да породи въпроса и извода у вас - "Ако има такива сили и сатанински същности борещи се и мразещи Християнството това означава че Бог и Христос са истински и християнството е истинското Божие учение което бог е дал за спасение на човеците. Тогава какво е моето място в този свят? Не трябва ли да се приближа към източника на доброто и светлината Бога който ще ме предпази и защити от силите на злото?"
58
2
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Нека изясня и нещо друго - в америка а вече и в голяма част на света има тайни и не толкова тайни общества в служба на злото и на дявола. Ако внимателно прегледате текстовете на песните които съм превел ще видите, че това са изстъпления на помрачени от дяволско обсебване индивиди. Музикалния бизнес е само едно от звената в които дявола действа, но при него добре се вижда и от пръв поглед какъв е източника на песните. Вие виждате че той има демонични характеристики враждебни на християнството.
57
2
 
5
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 76 и 77Все пак аз считам всички християни за братя и сестри. Стремя се да изобличавам потайните дела на мрака.Искам да изясня че сатанинската музика не е просто някаква чалга или опит на музикантите да се правят на интересни. Тяхната музика е резултат на демонично обсебване при което се получава автоматично писане. Тези трансове стават в резултат на др0гата, пиенето и неморалния начин на живот на музикантите както и на сатанинските пактове които са сключили с дявола.
56
1
 
13
 
! Отговори
Pavel преди 8 години
На вниманието на редактора на статиите: в българския език се пише "ВоИните на Один", а не "ВоЙните на Один". Между двата израза има огромна разлика...
55
2
 
5
 
! Отговори
онз преди 8 години
тва дето корин го разпрая едно време в училище идваха едни чичковци от ДС да ни го преподават. докато техните деца носеха ливайс и оригинални фланелки на блайнд гардиан. в чиито песни се пее " корин, ако изпиеш още една домашна, режисьора нема да ти даде хоното"
54
5
 
4
 
! Отговори
Корин преди 8 години
До 76 и 77Здравейте аз съм вярващ в Библията християнин който вярва в ранното апостолическо християнство което е чистото учение Христово незамърсено от езичество. Това означава, че аз не приемам езическите елементи приети в по-късното християнство като доктрината на троицата, култа към така наречената "богородица", култа към светците, идолопоклоничеството към икони и някои други неща.
53
1
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
смиреност и толерантност спрямо ислямската инвазия в Европа.