Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична

София да реформира енергетиката, за да се отърве от зависимостта от Кремъл
Обновена: 25 фев 2016 08:15 | 25 фев 2016 07:00,
174
Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична
Снимка: Reuters, архив

Влиянието на Русия над България не бива да се надценява въпреки интензивните ѝ исторически, икономически и обществени връзки. Това се казва в доклад "Руското влияние върху България“, представен в Брюксел от фондацията на групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент "Нова посока“.

Авторът на изследването, директорът на Института за европейски политики Димитър Бечев е написал, че "макар да предпочитат и вълкът да е сит, и агнето цяло, когато дойде време за решение, политиците от целия политически спектър, избират стратегическите връзки със Запада, и само най-радикалните призовават за прегрупиране към Москва“.

Според Бечев "Кремъл все още разполага с множество лостове да въздейства на София, основно чрез вътрешната политика и енергийните доставки“, но неговата власт не е всесилна, особено при настоящото правителство, което заедно с президента Плевнелиев държи по-твърд курс спрямо Москва.

Зам.-председателят на парламентарната група на консерваторите и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заяви при представянето, че въпреки надеждите на Запада, че Русия ще се присъедини към демократичното общество, идването на Владимир Путин на власт бележи опити за възстановяване на руското влияние над Източна Европа, които се нуждаят от европейски отговор.

Докладът за България, който е пръв от серия публикации на европейските консерватори за въздействието на Русия, над бившите социалистически държави, сега членки на ЕС, твърди, че българо-руските отношения не са топ приоритет за българските граждани. Изследването проследява отношенията между България и Русия в икономически, исторически и социален план. Специални глави са посветени на енергийните проекти, придобиването на земя, компании и имоти от руски граждани, зависимостта на българската армия от руските доставки, влиянието на Москва върху българските медии, както и връзките на български политици с Кремъл.

Авторът се спира на споровете около енергийните проекти за строителството на газопровода "Южен поток“, АЕЦ "Белене“ и нефтопровода "Бургас-Александрополис“ и на политическите обвързаности около тях. чрез тях.

Димитър Бечев определя лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов като „най-видният радетел за задълбочаване на връзките с Русия“, но припомня, че всички български правителства в една или друга степен са се опитвали да балансират между Запада и Москва. Сред партиите с проруска ориентация се посочват още "Атака“, АБВ, БСП и ДПС.

Бечев дава четири съвета на европейските политици как да помогнат за намаляване на зависимостта на България от руските интереси.

Според него те трябва да натискат за извършване на реформа в енергетиката и за либерализиране на енергийния пазар. Трябва да се завърши изграждането на интерконекторите, които да намалят зависимостта от руските доставки на газ и да отворят пазара на газ.

Европейските лидери трябва да положат усилия ГЕРБ и премиерът Борисов, да запазят прозападния си курс. Според доклада България трябва да извърши конкретни реформи в критични сектори като енергетика, отбрана, финанси и медиийна регулация. На българското общество се предлага да не слага знак за равенство между русофилството и подкрепата за Путин, като припознае и руските опозиционни партии.

В отсъствието на автора Димитър Бечев, българските евродепутати-консерватори Николай Бареков и Ангел Джамбазки коментираха темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е колкото и да се опитват нашите ч.угуни да ни убеждават, българина е западно ориентиран, още от 681-ва .
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой го е искал този неадекватен доклад не мога да разбера. Написали найсет страници простотии и го представили в Брюксел. Цялата работа е да получи някой хонорар този *** Бечев.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)То и ти си от пишман "експертите" :)
47
2
 
3
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
До Анонимен 95Докато тези технологии станат достатъчно евтини, за да са масови, ние ще сме само спомен.
46
1
 
7
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
До KromДругите бивши соцстрани също бяха управлявани от "пост-комунисти". Защо при тях промяната се случи и вече не можеш да ги познаеш, докато у нас след разрухата не дойде нищо по-добро?
45
2
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Аман от "експерти".. България трябвало да направи това и онова, а междувременно българите се топят и масово напускат страната. Безгранична остава само простотията. Напълно сме се предали на чужд интерес, който ни тласка към тотално обезличаване. Купени, продадени и препродадени...
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KromНапълно си прав-само не разбрах какво е виновен Путин тук(според статията)...Защото Путин направи наобратно-разрита олигарсите и старите кримки в политиката и сега работи на чисто--А ние под ръководството на Запада си оставихме същите политици и доносници-Перезхидент ни е ком.секретар
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро москва няма да има контрол над регионите в кавказ сибир поволжието и други места,камо ли да мисли за влияние в света
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вече има автомобили с еленергия и с водородни двигатели.чиста енергия,никой няма да се занимава с нафти и бензини.да му мислят рашистите и чаршафосаните ***
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най после нещо смислено за четене. влиянието на русия ще намалява тъй като петролната ера свършва както въглищната.след 15-20 години този енергоизточник ще е отживелица. на русия и предстои разпад по подобие на ссср
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PRISAEDINIAVANETO NA BALGARIA KAM RUSIA SHTE I DONESE ENERGIINA NEZAVISIMOST INARODNO BLAGODENSTVIE.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бьлгария е бедна страна ноооооооо за това в НАТО и ЕС. Ако знаете колко сте прости.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оле мале! Тоя щял да освобождава братушките ! Вие пьрво се освободете сами без чужда помощ.
37
1
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Браво! Ето един смислен и верен коментар, без идеологически натоварвания. Ама на теб явно не ти плащат нито с рубли, нито с долари, какво правиш тук?
36
0
 
5
 
! Отговори
weiss преди 8 години
А иначе за българския депутат-консерватор Бареков няма нужда от коментар-каквато статията, такива и препратките....
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ме интересува колко е в Бьлгария дизела и бензина ! Аз вече 25 години не живея в тази *** идвам си само от време на време да се напием с приятелите ми който нямаха вьзможност да изчезнат на по добро място и останаха да робуват.
34
5
 
11
 
! Отговори
weiss преди 8 години
Като чист българин от православна традиция мога убедено да заявя-ние сме продажно и неблагодарно племе. При това продажно за стотинки, като вокзальная ***. Сори.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То бива плоска пропаганда, бива, ама тази е направо вдлъбната. И "българският евродепутат-консерватор" Бареков намесен на всичко отгоре :D Опит да се придаде авторитет на доклада ли е това? :D
32
2
 
13
 
! Отговори
до тук плюещите преди 8 години
някой от вас прави ли разлика между ес и щатите ?? човека в статията е посочил , че трябва да се продължи ориентацията на България към ес/прозападна но нищо не е споменал за щатите .определено България и ес прябва да се откъснем от влиянието на щатите и нато . само така можен да създадем стабилност и просперитет в европа ....към която след време да се присъедини и русия където е и мястото и
31
2
 
2
 
! Отговори
до 52-Лольо преди 8 години
А думите, които цитираш трябва да бъдат разглеждани в светлината на крайното му панславянство, идеята за обединение на славянските народи, което не може да стане под шапката на Чехия например. Аксаков е бил свободомислещ, за което е и "репресиран" от царската власт. Малко ала Солженицин :-), ама от бантустана нюансите са трудни за осмисляне.