Русия и САЩ рамо до рамо за Сирия: Край на огъня!

Внесоха обща проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН
26 фев 2016 07:44,
40
Русия и САЩ рамо до рамо за Сирия: Край на огъня!
Снимка: Reuters

Русия и САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на режима на спиране на огъня в Сирия, влизащ в сила утре в полунощ. Това заяви председателят на Съвета за сигурност на ООН, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС.

"Получихме проект на резолюция от делегациите на Русия и САЩ в подкрепа на политическия процес и спирането на огъня", каза Рамирес.

"Работим усилено, за да приемем резолюцията до събота, за да подкрепим съгласуваното спиране на огъня", каза той, цитиран от БТА.

Дипломат от една от държавите членки на съвета е казал пред ТАСС, че резолюцията може да бъде приета на заседание довечера. По време на закритата част от срещата специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура ще представи пред членовете на Съвета за сигурност доклад за усилията за уреждане на конфликта.

"Де Мистура ще опише целия политически процес. САЩ, Русия и страните в конфликта се съгласиха да спрат огъня. След това трябва да бъдат възобновени и преговорите. С тях се занимава Де Мистура и ние го подкрепяме", каза Рамирес.

На свой ред американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си за успеха на спирането на огъня в Сирия въпреки сериозните въпросителни около това ще издържи ли споразумението, предаде Ройтерс.

САЩ, Русия и други страни се съгласиха на "спиране на военните действия" в Сирия, което започва от полунощ в събота.

След среща с екипа си по въпросите на националната сигурност, провела се в Държавния департамент, Обама заяви решимостта на САЩ да направят така, че споразумението да проработи, но предупреди, че има основания за скептицизъм.

"Никой от нас не си прави илюзии. Всички сме наясно с многото потенциални подводни камъни, има доста причини за скептицизъм, но историята ще ни съди сурово, ако не дадем своя принос поне да се направи опит за прекратяване на този ужасен конфликт чрез дипломация", заяви американският президент.

Обама посочи, че прекратяването на бойните действия има потенциала да доведе до преговори за политическо споразумение за край на гражданската война, след което всички страни да съсредоточат мощта си върху "Ислямска държава".

"Именно за това САЩ ще направят всичко по силите си, за да увеличат шансовете за успех на това спиране на военните действия", заяви той.

Американският президент допълни, че сирийското правителство и Русия трябва да изпълнят ангажиментите си.

"Следващите дни ще са критични и светът ще гледа. Това ще бъде тест дали страните наистина са ангажирани с преговорите" за намиране на политическо решение за насилието в Сирия, допълни Обама.

Той подчерта, че споразумението за спиране на боевете не се отнася за оглавяваната от САЩ битка срещу "Ислямска държава". Американският президент посочи, че САЩ и партньорите им ще продължат да са "непреклонни" в офанзивата си срещу бойците на групировката, като допълни, че в резултат на нападенията организацията вече разполага с по-малко сили в Ирак и Сирия. "Убеден съм, че ще надделеем", заяви Обама.

Той каза също, че бъдещето на Сирия не може да включва Башар Асад като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кюрдска държава ще има в рамките на сибир някаде до китай или монголия.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са гадни и агресивни, но като видяха дебелия и взеха да бият отбий!Всичките простотии на путин са за сметка на обикновените хора.
20
8
 
3
 
! Отговори
анти орда преди 8 години
Що сви.ки са въртяли московитите да ги пришият до ВЕЛИКА АМЕРКААААА!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не говори а действа. Скоро ще има много мощна про руски настроена Кюрдска държава която ще заема територии от Ирак, Сирия и Турция. Умерени и не умерени терористични *** ще бъдат почистени от Сирия и тя ще бъде част от Руската федерация. Турция ще бъде раздробена и изолирана до падането на Ердоган от власт. България ше върви още по зле и ще си остане с заспал народ и ***....ска евроатлантическо-наркоманска политика.
18
2
 
8
 
! Отговори
аман от лицемери преди 8 години
"Именно за това САЩ ще направят всичко по силите си, за да увеличат шансовете за успех на това спиране на военните действия", заяви той.А КОЙ, КОЙ положи всички усилия да почнат и да продължат толкова дълго ?
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва предложи мирния процес в Сирия и работи усилено и мълчаливо по претворяването му на практика, на терен. СПЩ от онзи ден започнаха да пищят, че са скептични за резултатите и са подготвили план "Б", чрез който да обвинят Русия за неизпълнението на условията на мира и да засилят ескалацията в подкрепа на умерените терористи. Сеещите бури обвиняват миротвореца Путин в извършваните от тях самите грехове, но честните хора по света всичко виждат и не могат да бъдат излъгани.
16
3
 
3
 
! Отговори
ааа преди 8 години
Работата не е много сложна-който се предаде и сложи оръжие пишем го умерен и примерен може и да оцелее,който подскача и не е схванал играта ,пишем го терорист и джихадист и под ножа .Браво Путин, отново им скри шапката на "демократите".
15
9
 
3
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Ясно, хипофизното кремлинско джудже свърши парите.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойА и когато се обръщаш към Путин, по обясними причини, ще трябва да го гледаш отгре -надолу, и това само ще подхаранва комплексите му на дребно и злобно човечепървата точка на споразумението била да му подарят обувки с по-високи токчета :)
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия и САЩ рамо до рамо..."НО (!)"Без американско лидерство светът е по-опасен от всякога"каква е тая шизофрения?
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai posle Bravo na Putin i Obama e Saga e bG Politizi Minister tn Pak li schte pulst Putin ili plevniev 6e posdravi li Putin
11
4
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Абе ти не си от Ахелой, а си от пещерата!!! А колкото до комлексите....хи-хи-хи....то се видя кой какви комплекси има! И кажете едно "Спасибо" на Най-влиятелния човек в света, че ви спасява за....ка, а то щеше да има да се бъхтите още няколко години по тия пясъци....И колкото до "първоизточниците", прочети кога през 2011г започва войната и КОЙ ТАМ ВЪОРЪЖАВА БАНДИТИТЕ ВЕЧЕ 5 години!!! Пфу, комплексари, немате акъл и нищо няма да стане от вас....за съжаление!!!
10
6
 
14
 
! Отговори
Овеч преди 8 години
Е как така САЩ и Русия заедно ,къде е Певнелиев да даде някое интервю , това е 100 %,хибридна война.
9
3
 
23
 
! Отговори
Су 34 преди 8 години
Ердоган научил от медиите за споразумението между двете велики сили.Пълен игнорант е Турция в момента в региона!
8
10
 
19
 
! Отговори
дано преди 8 години
На държавата терорист САЩ не трябва да се вярва,и се надявам че Путин ще е много внимателен и ще действа твърдо.
7
7
 
15
 
! Отговори
лошо преди 8 години
САЩ и неговите терористи ще направят някоя провокация и ще обвинят Русия в нарушение на примирието!от вчера четем за някакъв план Б,на САЩ.
6
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и Сащ рамо до рамо за СирияТова означава че всеки който плюе под това споразумение се бори за интересите на Саудитска Арабия,Турция,Джихадистите от Ал Нусра дори за Ислямска държава на Балканите и Европа И трябва да бъде преследван от закона за Насърчаване на Тероризмът
5
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
prosto Putia svarshi parite
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама направи капана, но никой не му даде банана
3
2
 
13
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 3С ИДИЛ, Нусра и тн - няма преговори, и зелените и черните атакуват около Ханасер. .Всъщност, перемирие засяга около 5-8% от воюващи срещу Асад, предимно от тн. Свободна Сирийската Армия (в нея има и дезертьори от САА). Генерал ...ов има два списъка "ИДИЛ" И "Други".Който реши да се предаде, оформя официално писмо: "Аз еди кой си, командир на ..., позиците ми са ..От 1 март слагам оръжие, пускам гуманитарни миссии" го записват в "Други". Който не успя или не иска - той е "ИДИЛ"