ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?

Хаплива песничка е на път да предизвика дипломатически скандал
30 мар 2016 21:00, Бойчо Попов
289
ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?
снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: "ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган".

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването "Екстра 3" първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.
 
Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel.
 
В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.
Още по темата
В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: "Фукльото край Босфора/ живее на широка нога". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: "Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган".
Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване.
 
Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. "Репортери без граници" и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически. 

А хапливата песничка чуйте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: Турцияердоганпесничка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според плановете на Ердоган в скоро време заедно с НАТО и ИД мигранти в Европа заедно ще борят мечката Русия.България е драснала клечката, като привиква НАТО да помага, че Русия я заплашвала с агресия. Дано не става само сценария, след като Русия ги опуха, България да си остане турска провинция под турско командване, както досега. Дано само това не става!!!
76
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 151ДУХЪТ ИЗЛЕЗЕ ОТ БУТИЛКАТА, ТУРЦИЯ ОТНОВО Е ВЕЛИКА СИЛА, И Е В ГОЛЯМАТА ИГРА, ЗАД ТУРЦИЯ В МОМЕНТА СА ОКОЛО 500 МИЛИОНА МЮСЮЛМАНИ,НЕ КАЗВАМ 1 МИЛИАРД, НО ДО 1 ГОДИНА ЩЕ СА НАД 1 МИЛИАРД :)))ТУРЦИЯ РАСТЕ С КОСМИЧЕСКА СКОРОСТ, А РУСИЯ И ЕС СЕ СМАЛЯВАТ :))))БОЛИ, НЕ БОЛИ, ТОВА Е ИСТИНАТА :)))))ПРИКАЗКИТЕ И ВАЙКАНИЯТА СА НАПРАЗНИ :))))
75
2
 
3
 
! Отговори
Метал и сланина преди 8 години
Садам-се прецака самКадафи-много лошо сгафи Реджеб-се навря на *** Следвайте хронологията
74
4
 
12
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо няма санкции срещу Турция? Заради бруталната окупация на Северен Кипър? Заради грубите нарушения на човешките права в Турция, за липсата на демокрация, за липсата на свобода на словото и за войната, която режима на диктатора Ердоган води и срещу опозицията и срещу кюрдите?
73
3
 
4
 
! Отговори
137 с главните букви преди 8 години
ПРАВ СИ !!!На Турция и трябва само НАТО(военни поръчки, скоро ще "караме" техни F-16,леко падащи,но да му мислят пилотите ни),а с EC e смех-отдавна турските богаташи са "европейско" богати.ЕС иска Турция,а не обратното.Сериали(:Когато има коридор(кръстопът,крайна граница,аванпост и т.н)и едната врата (БГ) е отворена, другата взима мито и за двете.Когато една терористична азиатска култура се толерира,дори чрез сериалите си,лъжовни и манипулационни на държавно ниво,то сълзите ще са в очите Ви
72
1
 
7
 
! Отговори
До 137 преди 8 години
Световния ред си знае работата ! тези който подкрепяха Хитлер същите Те подкрепят и сега Ердоган. Силни патриотични речи и добра Икономика.
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 143НА ЕРДОГАН, ВОЕННИТЕ СА МУ ТОЛКОВА БЛИЗКИ, ЧЕ АКО СЕ НАЛАГА ЩЕ ГО ПАЗЯТ ДО ПОСЛЕДНАТА СИ КАПКА КРАВ :)))))НАИСТИНА НЕ ПОЗНАВАТЕ ТУРЦИТЕ, ТУРЦИТЕ НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ, НИТО АЗИАТЦИ,ТУРЦИТЕ СА СИ ТУРЦИ - АНАДОЛЦИ :))))БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА :))))
70
2
 
3
 
! Отговори
няма страшно преди 8 години
Ердо и Довотуглу ме кефят.Интересен тандем са.И ЕС и Русия и Америка им се кефат и винаги ги изслушват но в крайна сметка плана за Близкия Изток минава през Турция и нашите герой трябва да разберат че света се променя,че света се глобализира и няма място за своеволия и геройски изпълнения,освен ако не си Русия и имаш ядрено оръжие разположено навсякъде по света,достатъчно да заличи всичко,дори и глобализацията.Шоуто свърши за Ердо и Дово.
69
3
 
7
 
! Отговори
! преди 8 години
Ердоган сам си го вкарва, после ще се чуди що му е гадно. Като му е толкоз акъла да си пати.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Ердоган го чака военен преврат, сценария е добре отрепетиран вече.
67
5
 
1
 
! Отговори
osman преди 8 години
Prokalnata zemya e ruskTa.na erdogan shte mu preskochat ryazaniya.neshtastna komunisticheska sgan.otrepki piyanski....
66
5
 
19
 
! Отговори
Хр преди 8 години
500 години клане , садизъм , изнасилвания и ангария от ,, хуманната религия Ислям " тук в България .. преди 100 години 1,5 милиона заклани като животни арменци в Турция - Не случайно Салман Ружди написа Сатанински строфи .. Турция трябва да бъде срината от ядрени взривове и живо същество там да не живее хиляди години , това е прокълната земя от милионите садистично убити хора
65
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ЕРДОГАН, ТРЯБВА ДА СИ ТУРЧИН :)))))САМО ТУРЦИТЕ ГО РАЗБИРАТ, И ТОЙ НЕ ГИ ПРЕДАВА, И ТЕ НЕ ГО ПРЕДАВАТ,ОТ 13 ГОДИНИ - ПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ИЗБОРИ С МНОЗИНСТВО,ОТ 13 ГОДИНИ УПРАВЛЯВА БЕЗ КОАЛИЦИЯ САМО ЕДНА ПАРТИЯ С МНОЗИНСТВО,ВЪПРЕКИ, ЧЕ ИМА ОЩЕ 4 ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА С МЪНИЧКО ДЕПУТАТИ :))))НИКОГА НЯМА ДА РАЗБРЕРЕТЕ ЕРДОГАН, ЗАЩОТО НЕ СТЕ ТУРЦИ :)))))ДА ПОДСКАЖА : ЕРДОГАН СЕ ГАВРИ С ЕВРОПЕЙЦИТЕ - ТОВА ПРАВИ,КАЗВА НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ, А ТЕ СА МУХЛЮВЦИ , :))))МОЖЕ БИ Е ПРАВ :))))
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Бла Бла Бла уж критика, по важното е че Европа Купува всичко което произведе Турция и е прави по мошна от всякога и ако забележите те нямат ДЕМОГАВСКА криза !!!!
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Бла Бла Бла уж критика, по важното е че Европа Купува всичко което произведе Турция и е прави по мошна от всякога и ако забележите те нямат ДЕМОГАВСКА криза !!!!
62
1
 
2
 
! Отговори
Deutsch преди 8 години
А може би ЕРДО-КАК, ЕРДО-КЪДЕ, ЕРДО-*** вместо ERDO-WANN (EРДО-КОГА) - уважаеми журналисти!
61
25
 
9
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 8 години
САМО НАТО .... И ТУРЦИЯ В ЕС!БЕЗ ТЯХ---ЕВРОПА ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ!
60
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е ДА ИЗРИНЕМ РУСКИЯ БОК..ЛУК!!!!!!МНОГО СМЪРДИ ,БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..........РАЗВАЛЯ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ!
59
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕРДОГАН КАТО ПУСНЕ ГАЗТА ОТ АЗАРБЕЙДЖАН, ТЮРКМЕНИСТАН, КАТАР , САУДИТСКА АРАБИЯКЪМ ЕВРОПА,И ЦЯЛА РУСИЪА ЩЕ ЗАМИРИШЕ НА ГЛАД :)))))
58
1
 
12
 
! Отговори
Метал и сланина преди 8 години
От както има Интернет няма скрито покритоНа нас официални медии ни ни трябват