Бащата на Юрген Мосак от "Мосак Фонсека" бил нацист

Другият съосновател – Фонсека, мислел пък да става свещеник
4 апр 2016 21:05, Елка Василева
61
Бащата на Юрген Мосак от "Мосак Фонсека" бил нацист
Снимка: Reuters

"Мосак Фонсека", която се оказа в центъра на скандала "Панама пейпърс", е дискретна панамска адвокатска фирма, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци, информира АФП.

Загадъчната завеса над нея бе вдигната в неделя, когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че 140 водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища.

Още по темата

Имената на политици, спортисти и известни личности се появяват в тези документи с общ обем от 11 милиона страници. В тях са посочени и предполагаеми методи на действие на Мосак Фонсека за заличаване на следите, а един от тях е използването на данъчни убежища като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

Кой ръководи адвокатската група, чиито офиси се намират в стъклена сграда в бизнес квартала на Панама?

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди тридесетина години, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право.

Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който цитира документи на американската армия, посочва АФП. Според "стари разузнавателни документи", той предложил да шпионира в полза на ЦРУ.

Другият съосновател, господин Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет.

В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.

Фонсека ръководел малка компания, преди да се слее с господин Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови.

Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала - над 113 000 - са били в този данъчен рай.

В САЩ съдия от Невада заяви, че панамска адвокатската къща се е опитала умишлено да прикрие ролята си в управлението на местния си клон в този американски щат.

През март господин Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 година, обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да "защити честта си", след като в бразилските медии започнаха да валят обвинения по случая, припомня АФП.

Разкриването на всички тези документи е "престъпление" и "атака" срещу Панама, заяви вчера ръководителят на адвокатската фирма Рамон Фонсека Мора.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: панамаМосак Фонсека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе другари че каква пък е разликата между комунистите и нацистите концлагерите ли им бяха различни, че той Сталин си ги използваше тия на Хитлер с години, да не би пък идеологията да им е различна или пък нрава или пък Сталин не изселвал цели народи и не убивал евреи
25
0
 
2
 
! Отговори
Ивелина преди 8 години
Това, че са "хванали" тази фирма, не означава, че с нейното унищожаване ще се почисти света! Светът бъка от такива фирми! Това не е нещо ново под слънцето!Това е просто подхвърляне "кокал" на журналистите, за да се разправят с нежелан конкурент. "Елементарно, Уотсън!"
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения съюзник на нацистите до нахлуването на Хитлер в Русия беше самата СССР и това е факт другари нацистите и комунистите дружно си разделиха Полша и я сринаха пак ръка за ръка хванати
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 30: Изглежда, че това не пречи на путиновия клан да има офшорки при "нацисти и фашисти" !
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а ве, панама чий протекторат е? Значи бивши нацисти организират офшорни фирми в протектората на САЩ - Панама?! Има ли край колаборацията на американците с нацисти и фашисти? И докога американци и англичани ще си издържат икономиките с изпрани в офшорки пари?
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Путин анексира Крим се оказа, че е наследство от дядо му, а сега разбираме, че баба му Путина е оставила няколко офшорки в Панама !
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ферди Поурш (Порше) също е угаждал много на фюрера! Например, освен че обзавел заводите си за п-во на военна техника, лично подарил на любимия фюрер прототип на Народната кола - Бръмбар, по известен като битъл. Лично от него конструирана. Също така се досетил за т.нар. скрит карданов вал, оказал се изключително удачен за пустинята по време на африканската инвазия на вермахта. Има и значително количество танкови патенти. Дали е бил нацист?????
19
0
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Е и какво стана ?Старите немски фашаги се съюзиха с новите американски глобални фашисти и си правят списъци за компрометиране на политически неприятели!То и за това няма ни един кьорав янки и американска фирма?Много жалко , но това вече говори за непрофесионална манипулация!Типично американски олайнявен компромат!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците че са приютявали нацисти не е тайна. Въпросът е кога американец ще бъде осъден най-после?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За г-н Обама се дочу, че е накарал със силата на мисълта си, една огромна комета да се отклони от треакторията си, и така е спасил земята от сигурна гибел! За по-сигурно се е покатерил на едно дърво пред Белия дом, за да е по-близо до астрономическия обект. Обаче наблюдателите видяли единствено катеренето и си направили грешни изводи. Никой не се досетил за какво всъщност става дума.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Путин скоро ще се разчуе че всеки следобяд около 17 часа изяжда по едно бебе. Личният му готвач потвърждава, че ги предпочитал алангле. А вечерите прекарвал в компания на извънземни, като кроели планове как да расипят демокрацията в щатите. Очакват се нови шокиращи разкрития!
15
5
 
2
 
! Отговори
demograph преди 8 години
Хаха...новата опорна точка. Путин не е свил 2 милиярда, щом бащата на оня Фонсека бил нацист. Ами то и Путин е нашист. Каква е разликата.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дългогодишния председател на оон Курт Валдхайм най официално е бил надзирател в концлагер. По тоя случай изкара мандат и половина на високия пост. По едно време нещо не изпълнил указанията и се извади миналото му, което е било известно още докато е кандидатствал за поста, и айдееее фашиста аут! Изобщо в каквото и да се вгледа човек, вижда че е съшито с бели конци! Само едно нещо е постоянно и доминиращо - интереса на кукловодите.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кръгът се затвори дългогодишният губернатор на най-емблематичният американски щат Калифорния и герой-символ на американската мечта - Шварценегер е син на нацист!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще се забранят гeй браковете?
11
0
 
6
 
! Отговори
id преди 8 години
Да си имаме уважението.Баща му може да е бил Хитлер, баща му си е за баща му, толкова.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"След панамапамперс и "Фонсак Монсека":Разследващ консорциум базиран в Каспичан,днес заяви,че:Има снимков матриал от фейса,който уличава Путин във връзка не с Кабаева ,а с Кобилкина.Във Банк оф Кеспичан приближени на Путин са вложили 2 млрд. кеспичън $.Музикант приятел на Путин(не е Веско Маринов),имал на своя сметка пари,с които купувал на Путин винетки.Путин има нотариален акт за две кози,обмитени като "каубойски ***"Документите ще бъдат публикувани в 21 ч. кеспичън тайм."
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14 топла , нацизмът и комунизмът са от една порода античовешки утопии
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и какво като е бил нацист? каква е връзката, ***?
7
13
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Кръгът се затвориОфицерът от КГБ наследник на НКВД се възползва чрез поставени лица от услугите на дете на есесовец . Това не съм го измислил аз а ТЕ участниците в прането на пари