Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин

Неизвестности пред изпълнението на споразумението за бежанците
2 юни 2016 20:32, Елка Василева
414
Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин
Снимка: Reuters

Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна с пълна сила. Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Той съобщи, че Анкара е отзовала посланика си от Берлин за консултации.

"Ще се консултираме за следващите стъпки, които ще предприемем", заяви още Ердоган, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

Още по темата

Турция сега държи коза с бежанската криза и създалата се сега ситуация повдига въпроси и във връзка с бъдещето на споразумението за мигрантите.

Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция никога и по никакъв начин няма да приеме германската резолюция.

Турският парламент прекъсна редовното си заседание. Парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се включиха и управляващи, и опозиционните депутати, без прокюрдската Партия на демократичните народи.

Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Историци тук посочват, че по време на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците са знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите.

Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 г., а приема, че е имало разселване и малко над половин милион арменци са загинали - едни по пътя, други били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично изрази съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

Германия е най-големият търговско-икономически партньор на Турция. Стокообменът през миналата година е надхвърлил 15 млрд. долара. Германските туристи са на първо място по посещения в Турция.

Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки, както и че приетата резолюция ще се отрази негативно и на военно-техническото сътрудничество.

Турските източници посочват, че канцлерът Ангела Меркел и германският външен министър не са участвали в гласуването на резолюцията.

Подобно напрежение се появи и когато Париж, по време на управлението на Никола Саркози, прие резолюция за арменския геноцид и това вкара за дълго турско-френските отношения в задънена улица, което продължи до идването на власт на Франсоа Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците в Германия протестирали?! Хайде , че утре ви чакат кенефите да ги миете и тухли да носите. Като не ви харесва-обратно в Анадола.
49
1
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До ТурчиHaЕ, тогава ще стигнете ''за норматив''
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчиHaНа теб май в анадола така са ти отхлабили дюзата, че мозъка ти е изтекъл от там. Колкото и да си лаеш си оставаш куче без зъби и грозен сурат!
47
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До ТурчиHaИ какви автомобили ще ползвате при пътуването?
46
12
 
3
 
! Отговори
Матей преди 7 години
A знаете ли, че когато Хан Аспарух е дошъл по българските земи да създава държава са казали "Дойде едно крадливо и ебли..о племе - пазете се"
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации."===*** защо? Да напуснат Германия и да се върнат в Турция, щом не им харесва. *** няма да го направят, нали?
44
0
 
3
 
! Отговори
43 преди 7 години
До100ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ОТИДЕШ ПРИ РОМСКИЯ ЛЕКАР, АДВОКАТ, ИНЖЕНЕР, АРХИТЕКТ И Т.Н., АКО ГИ НАМЕРИШ ОБАЧЕ.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки,...............................а след това меркел ще им върне 1.5 милиона гастарбайтери.
42
26
 
6
 
! Отговори
Стоян Диков преди 7 години
Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три част
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е диктатора Ердоган на власт,Турция няма да получи визи за Еввропа
40
2
 
19
 
! Отговори
разбирача преди 7 години
турците са генетично ограничени, то се вижда и по "наследството" което са оставили и в нашите гени... нищо не става от тях, даже и от нас заради тях
39
1
 
20
 
! Отговори
42 преди 7 години
ДО 95ТУРЦИЯ ВЪРВИ КЪМ ПЪЛНАТА СИ ИЗОЛАЦИЯ.
38
18
 
6
 
! Отговори
Гагаузин преди 7 години
До хахахаИмена няма да се сменят ама още едно робство Ви очаква, скоро българите ще са малцинсто в България колкото и да не ви се вярва. Време е да се осъзнаете вече и да спрете с това самочувствие което е без покритие. :)
37
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 7 години
За геноцида над Българите в "Източна Тракия", нашите УПРАВЛЯВАЩИ нищо не споменават, камо ли да повдигнат въпроса "Къде са обезщетенията, които трябва да заплати Турция за имотите на тези хора?"!Да попитам и друго, "След, като от страна на Турция се навдига вой за т.н. възродителен процес/който не толерирам/, с какви имена са Българите, които са останали по родните си места или няма такива?
36
2
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Целия свят уважава Германия затова че се призна за виновна в еврейския геноцид. Немските стоки се купуват по цял свят. Немските туристи пътуват навсякъде даже и в Израел. Не разбирам защо Турция се цупи за събития случили се преди 100г. 4 милиона турци могат да бъдат депортирани от Германия и заместени от много други желаещи и можещи от източна Европа (например украинци).
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е жертва на собствената си самовлюбеност и простотия
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте ги в България.
33
2
 
12
 
! Отговори
PD преди 7 години
А кое точно не разбра Турския елит. Няма пазарлък, особено с Германия, по въпроса за етническо прочистване, и създаване на нови нации в 20 ти век. И днес съседите градят бъдеще чрез религиозно и етническо прочистване, гонейки кюрдите, от земите им. И ако днес медиите и политиците мълчат, дали това ще е завинаги? Пропадат, и то от агарянска лакомия, за арабски и западни кинти, ама едновременно. Нищо! Ще пострадат, за да се научат що е то пътя на Истината.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Германия гръмна нека ЕВРОПА ВИДИ С КАКВИ СИ ИМА РАБОТА.Нас ни избиват икономически и никой не стачкува а те за преди 300г ми скачат
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще признаят и геноцид спрямо кюрдите...Явно за "турските присъствия " това е нещо нормално, само незнам нашите политици кво им е та викат на белото -черно?