Да си представим: Европа в хаос, а свободата - кух лозунг

Годината е 2026, ЕС се е разпаднал, България е в Православния съюз
Обновена: 7 юни 2016 07:08 | 6 юни 2016 21:45, Елка Василева
208
Да си представим: Европа в хаос, а свободата - кух лозунг
Снимка: архив, Reuters

Годината е 2026. Изминали са десет години, откакто британците гласуваха да напуснат Европейския съюз. В Лондон премиерът от ЮКИП (Партия за независимост на Обединеното кралство) организира церемонии за честване на годишнината от "референдума за суверенитет". Как изглежда светът? Как се представят Великобритания и Европа?

ЕС се е разпаднал. По-голямата част от Европа сега е част от новия китайски път на коприната "Един пояс, един път", който включва инфраструктурни проекти из цяла Евразия. Това обаче не значи, че Европа е стабилна. Тя се е превърнала в пространство на геополитически съперничества. Русия е наложила влиянието си в много държави и тайно се притеснява от растящата сила на Китай. Гърция се е присъединила към създадения неотдавна от Русия Православен съюз, проект, описан като "културна и духовна цивилизация". Същото е направила и България, пише Натали Нугайред, в. "Гардиън".

Френската президентка Марин льо Пен се готви за преизбиране. Тя е дошла на власт през 2022 г. с платформа за антиглобализация и антиимиграция. Тя бързо организира референдум за "Frexit", който незабавно сложи край на лансирания през 1957 г. европейски проект. Без Франция просто не можеше да има какъвто и да било съюз. Льо Пен издигна лозунга "Щом британците го могат, значи можем и ние".

След напускането на Франция оставащите членове свикаха среща на върха в Брюксел за анулиране на договорите на ЕС и подписване на "споразумение за мир и братство", но никой не беше сигурен какво означава това или как ще се прилага. Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер избухна в сълзи по телевизията.

Германия отдавна се е отказала да играе каквато и да било водаческа роля в Европа, както се опита да го направи по бежанския въпрос десет години по-рано, защото след като Великобритания напусна ЕС, все по-доминиращата позиция на Германия я превърна в мишена на яростни критики от съседите й. Франция не можеше да действа като противотежест, защото гражданите й радикално бяха отхвърлили всякакво понятие за "повече Европа". Вместо това германците се съсредоточиха върху развитието на нови експортни пазари в Азия и глобалния Юг и поставиха квоти на имиграцията, за да се справят с демографския си проблем.

В последвалото Brexit-а десетилетие единствените европейски държави, където крайнодесни или популистки партии не успяха да поемат властта или да влязат в управляваща коалиция, бяха Норвегия (която никога не е била член на ЕС и запази значителни собствени ресурси благодарение на петрола си) и Испания (където спомените от годините на Франко някак се задържаха и попречиха на възхода на екстремисти). На други места протекционистки и антиглобалистки групи, някои от които силно ксенофобски, постигнаха изборни пробиви. Самият Brexit не създаде тези групи, но помогна за укрепването им.

След като излезе от ЕС, Великобритания бързо установи, че "специалните й отношения" със САЩ в действителност не струват кой знае колко, тъй като новата марка изолационизъм на Америка я накара да обърне гръб на Стария континент.

САЩ насочиха енергията си към Азиатско-Тихоокеанския регион, където се водеше интензивна стратегическа надпревара с Китай. Това преориентиране започна при управлението на президента Обама и се ускори при управлението на приемника му Доналд Тръмп. Президентът Тръмп приветства Brexit-а, както направи и Владимир Путин, но никой не бе готов да помага на Великобритания да преосмисли мястото си на международната сцена. Приемникът технократ на Путин продължи да печели от фрагментацията на Европа и нарастването на нелиберализма сред народите й.

Всичко това обяснява защо Великобритания в крайна сметка избра по-тесни отношения с Китай. За отбелязване на сближаването летището Хийтроу бе преименувано на Атлантическо летище "Си Цзинпин". Китайските пари пристигнаха, често пъти през офшорки, но бяха придружени от политически натиск, включително над медийните организации.

Безследно изчезна британски разследващ журналист, който проучваше китайски холдинги и финансирането на британски депутати. Китайските въоръжени сили проявяваха все по-нарастващ интерес към Атлантика и видяха във Великобритания удобна платформа. Скоро китайски ескадрен миноносец хвърли котва в Девънпорт, най-голямата военноморска база в Западна Европа.

Десетилетие след Brexit-а ЕС е избледняващ спомен. Някои учебници го описват като проект, който не е издържал на изпитанието на 21-и век и чиято постепенна смърт е започнала, след като британците са обърнали гръб на "лошо замислена, бюрократична организация", която "заляла страната с мигранти" и определяла каква форма да са бананите.

Няма война в Европа, но някога здрави съюзи са се разклатили. НАТО не е изчезнала, но е куха черупка. С разпадането на ЕС и загубата на интерес на Америка към континента НАТО изгуби политическата си основа.

Европейските държави вече не се вълнуваха особено от американските гаранции за сигурност: първо, защото бяха изгубили вяра в тях (след като Америка ясно даде да се разбере, че й е омръзнало от "псевдо-съюзници гратисчии"); и второ, защото антиамериканските настроения нараснаха успоредно с възхода на популистките движения. Това се случи дори в балтийските страни, които Русия активно дестабилизира чрез корупция, тактики на сплашване и манипулиране на малцинствата. Даже не й се наложи да нахлува - просто изчака демокрациите им да залязат.

Днес, 23 юни 2026 г., фойерверки се издигат над река Темза, а скоро камбаната на Биг Бен ще отекне за отпразнуване на референдума, който "възстанови свободата на Великобритания". Свободата на Великобритания обаче е празен лозунг. Тя живее на края на континент, чиято стабилност не е осигурена и където са се завърнали европейските националистични призраци.

Големите сили се опитват да сплашат малките или да купят верността им. Русия, Китай, а понякога и САЩ се състезават за влияние, ползвайки отделни държави като пионки. След Шотландия и Каталуния сепаратистките настроения се увеличиха, предизвиквайки в някои случаи териториални спорове. Издигнати са стени. Европа сега има южна Желязна завеса, за да отблъсне бежанските потоци от Африка и Близкия изток - регион, който все още е обхванат от 30-годишната си война.

Европа отдавна е престанала с опитите да е играч в световните дела. Вместо това тя е разтърсвана от външни сили, които няма надежда да контролира, и е разяждана от вътрешни съперничества.

Нали осъзнавате, че това е художествена измислица?
 

/БТА/
 


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
2
 
! Отговори
Myself преди 5 години
Ще бъде много коректно ако публикувате линк към статиите, които цитирате с лекота.Къде точно се на;ира статията на вестник The Gardian ?Иначе това се нарича плагиатство и използване на чужди данни без разрещение и е подсъдно
123
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Евросъюза ще се разпадне на следващия ден от деня в който на Брюкселските бюрократи им приведат заплатите в нормален размер
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много хубаво написана статия , само че сте объркали раздела - трябваше да бъде публикувана в раздел научна фантастика .
121
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще има още по голям ес в съюз със сащ и канада и разпаднала се русия на 10-15 държави една от които ще е волжка България
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като копирате материали от английската преса, поне напишете откъде е !
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православен съюз е невъзможно да просъществува , щото в него ще е и Гърция, т.е. Съюза ще фалира скоропостижно ...
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази пропаганда! Започнете да пишете за истинските проблеми на Европа, а не внушавайте,чеако се наруши статуквото на бюрократите в Брюксел, ще дойде краят на света!
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не са държава?!?!?!Аман от лейки!
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** се прехласнаха по неосъществимата си мечта за разпад на ЕС.Хич не им идва на акъла, че ако го няма ЕС няма да има къде да похарчат изкараните с толкова драскане из форумите рубли :)
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че те сащ и сега не са държава а сбирщина от щатове със собствени закони,а ес е недоносче управлявано от изкукала бабичка.имат строги закони въпреки които се ширят, престъпления корупция и *** .тази помийна яма е запада
114
3
 
10
 
! Отговори
жж преди 5 години
Както се разпадна СССР , така ще се разпадне и САЩ !
113
6
 
7
 
! Отговори
Казандижия преди 5 години
наистина ли мислите, че ЕС ще се разпадне толкова лесно. Вземете само самолетите ЕРбъс. Частите за тях се правят в 4 държави и се сглобяват във Франция. В проекта пряко участват още Германия, Великобритания и Испания. Кой иска да загуби такъв бизнес и как смятате, че се спира такава печалба.Те се мотаят толкова да спрат 1 хербицид, за който е ясно, че е канцерогенен, че ще се откажат от проект като пътническите самолети и при това с такъв списък от поръчки. Не се вълнувайте, че ЕС ще се разпадне
112
1
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Тази версия е примамлива, защото е катастрофична, но не отчита 1 важно обстоятелство. Германия има твърде много да загуби от разпада на Европейския съюз и затова тя няма да стои отстрани и да гледа, както го описва авторката. Дори и да има слаб лидер след Меркел, което е слабо вероятно. Така, че, спете спокойно, деца
111
3
 
8
 
! Отговори
Елка преди 5 години
Аз не виждам нищо лошо в тази прогноза. Европа не е залята от джамии , което ще се случи ако Германия продължи да води безумната си политика. Китай участват в огромни проекти , ми чудесно. Китайските пари са във Великобритания и там пак са богати , китайските пари без китайци е неставнимо по - добре от залят с африканци на социалка. България е член на православния съюз , прекрасно , нали не сме в Османската империя на Ердоган. Нато вече не е фактор , е от това няма нищо по - добро .
110
5
 
11
 
! Отговори
ванката преди 5 години
Аз също си мисля че на ЕС му са преброени дните. След един месец ердоган ще пусне стотици хиляди към Европа и това само ще подхранва националистическите движения в ЕС. Brexit е доста вероятен - на село имам няколко англичани съседи и като ги питах вие как смятате трябва ли да останете в ЕС единия ми отговори че не го интересува, но се говорело че било по-добре да напуснат а другия ми каза че би гласувал за напускане. Само не съм съгласен че САЩ ще оставят подчинените си държави просто ей тъка.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие се подигравате обаче ако си спомните преди ЕС имаше две световни войни. Мислите ли че ако се разпадне нещата на отиват на там. За съжаление като всеки съюз в който сме влизали нищо добро не го очаква. А България най - много губи от всичко това. Най вероятно ще е турция отново.
108
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчкова статия от сороските фондаций за сплашване на Англия и да се втълпи на останалите колко е лоша свободата.
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Средното царство" :)
106
7
 
2
 
! Отговори
теоретик преди 5 години
Тази статия, според струнната теория е възможна, но във някоя паралелна реалност...иначе тази измислица е написана като мечтите на някой...
105
8
 
3
 
! Отговори
bros преди 5 години
Отново пълно с про-фани, дето си търкат джениталиите от радост на идеята за една мъртва Европа... Нищо че парите за интернет и рикия ги праща мама от там... Пази Боже сляпо да прогледа!...