Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит

Брюксел не чака предварителна информация за кандидатурата й
12 сеп 2016 15:30,
103
Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде да се разбере, че смята еврокомисар Кристалина Георгиева за изключителен талант и човек с огромен опит, които биха й позволили да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

Още по темата

В същото време говорител на Европейската комисия определи статиите, че тя ще замени българската титулярка Ирина Бокова като "спекулации" и "слухове", и отказа да ги коментира.

В петък вечер, веднага след първите информации, че Георгиева влиза в играта като кандидат на Унгария, Литва и Хърватия, шефът на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер написа в Twitter, че напускането й ще е огромна загуба за Комисията, но че тя ще стане силен генерален секретар на ООН и гордост за европейците.

"Туитът (на Селмайер, б.а.) е мнение, което се споделя от всички или поне от тези, които са имали привилегията, честта и удоволствието да работят в Комисията с нея", заяви говорител на Жан-Клод Юнкер.

Той обясни, че Георгиева върши изключителна работа като отговаряща за 10 генерални дирекции на Европейската комисия и няма какво особено да се добави към това общоприето мнение.

"Всички имахме възможност да се ползваме от изключителния й талант и огромен опит", добави говорителят. Той напомни, че в миналото и Юнкер е изразявал мнение, подобно на написаното от дясната му ръка Селмайер в Twitter. Мнението на шефа на кабинета на Юнкер гласи: "Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина ще бъде силен генерален секретар на ООН и много европейци ще са горди. Плюс това ще е силен сигнал за равенство на половете".

Без да уточнява дали разполага със сигнал от София или от друга столица, говорителят обясни, че не очаква Европейската комисия да бъде официално информирана, ако се вземе подобно решение.

"Ние не участваме в процеса на избор на генерален секретар и за това не смятаме, че това е нещо, за което което и да е от правителствата на 28-те страни членки трябва предварително да ни информира", посочи говорителят.

Според европейските правила, ако бъде посочена като кандидат за ООН, Кристалина Георгиева трябва да излезе в неплатен отпуск от Комисията за времето, за което продължава конкурсът. Българското правителство ще трябва да й търси замяна, само ако Георгиева бъде избрана начело на световната организация.

Следващият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. Очаква се титулярът да бъде избран до края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Oт трън, та на глог - ама по-висок! И колкото по-добра рефернция ти даде бившия ти шеф, толкова по-подозрителни трябва да бъдат бъдещите ти работодатели.! Ако толкова я ценят, защо с тази реклама я пробутват на ООН? Това е типично в стила на тези институции - двуличие и фалшива дипломатичност.
11
2
 
8
 
! Отговори
До Василев преди 7 години
Ако ни е сме селяни......то ти какъв си......кравар........
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кауза пердута. Русия никога няма да гласува за тази " талантлива" личност.
9
2
 
21
 
! Отговори
сашо преди 7 години
Георгиева ,т.е. Кристалина явно е твърде удобна ,за да бъде подкрепяна от Юнкер.Просто си спомнете,коя е ,откъде дойде,какво направи за България.Тогава...помислете.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, само като й видя на Сталинка фалшивия мазно-загрижен с.урат и ми става лошо, честно!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В същото време говорител на Европейската комисия определи статиите, че тя ще замени българската титулярка Ирина Бокова като "спекулации" и "слухове", и отказа да ги коментира."А вие тро лчета цяла сутрин квичите неистово! Четете!
6
3
 
14
 
! Отговори
светнат преди 7 години
А ако Странджата не беше такъв *** нямаше да *** по разни форуми в полза на най-душманската за България и със 100% произход от комунистическото котило партия - Гроб
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странджо, а кой номинира Бокова? Не беше ли вождът Борисов? Значи директно го обиждаш че е ***. Как може така!
4
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина е интелигетна и достойна жена. Бокова е *** комунистическа гад, купена от Путин.
3
3
 
34
 
! Отговори
Край преди 7 години
Само дето викаше че българите сме нетолерантни защото не посрещаме с хляб и сол "бежанците" които щели да ни решат демографската криза. Това е един от виновниците за най-голямата опасност пред ЕС от последните 20г. иначе талант голям.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислех си че парашутисти спускат само некадърниците от герб. А се оказва че цялата им ЕНП са мошеници.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се научи да вари по-хубава ракия от комшията, ще я призная за талант.