Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит

Брюксел не чака предварителна информация за кандидатурата й
12 сеп 2016 15:30,
103
Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде да се разбере, че смята еврокомисар Кристалина Георгиева за изключителен талант и човек с огромен опит, които биха й позволили да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

Още по темата

В същото време говорител на Европейската комисия определи статиите, че тя ще замени българската титулярка Ирина Бокова като "спекулации" и "слухове", и отказа да ги коментира.

В петък вечер, веднага след първите информации, че Георгиева влиза в играта като кандидат на Унгария, Литва и Хърватия, шефът на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер написа в Twitter, че напускането й ще е огромна загуба за Комисията, но че тя ще стане силен генерален секретар на ООН и гордост за европейците.

"Туитът (на Селмайер, б.а.) е мнение, което се споделя от всички или поне от тези, които са имали привилегията, честта и удоволствието да работят в Комисията с нея", заяви говорител на Жан-Клод Юнкер.

Той обясни, че Георгиева върши изключителна работа като отговаряща за 10 генерални дирекции на Европейската комисия и няма какво особено да се добави към това общоприето мнение.

"Всички имахме възможност да се ползваме от изключителния й талант и огромен опит", добави говорителят. Той напомни, че в миналото и Юнкер е изразявал мнение, подобно на написаното от дясната му ръка Селмайер в Twitter. Мнението на шефа на кабинета на Юнкер гласи: "Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина ще бъде силен генерален секретар на ООН и много европейци ще са горди. Плюс това ще е силен сигнал за равенство на половете".

Без да уточнява дали разполага със сигнал от София или от друга столица, говорителят обясни, че не очаква Европейската комисия да бъде официално информирана, ако се вземе подобно решение.

"Ние не участваме в процеса на избор на генерален секретар и за това не смятаме, че това е нещо, за което което и да е от правителствата на 28-те страни членки трябва предварително да ни информира", посочи говорителят.

Според европейските правила, ако бъде посочена като кандидат за ООН, Кристалина Георгиева трябва да излезе в неплатен отпуск от Комисията за времето, за което продължава конкурсът. Българското правителство ще трябва да й търси замяна, само ако Георгиева бъде избрана начело на световната организация.

Следващият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. Очаква се титулярът да бъде избран до края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един дядо си пасял кравите карй Донецк, до него спира черна лимузина и от нея излизат наколко костюмара, тип "Матрицата". дядото ги пита..- хей, момчета, кой сте и закъде сте се запътили?- единият се приближава и важно му казва, Аз съм агент Василев, от цру, а това са колегите ми, Странджата и Старбукс идваме тука на проверка.а дядото-момчета тука по добре да не минавате, кравите са ми се рзгонили и бика е пощурял. Агента важно му навира в лицето значката си и го пита.- знаеш ли какво е .това, това ми позволява да ходя където си поискам, и важно тръгнали през полето. след малко
31
1
 
18
 
! Отговори
много казваха преди 7 години
че това са измишльотини... И я какво стана - клюката се оказа вярна. Всеки да прави сам за себе си изводите доколко е почтено и достойно това както по отношение на евентуалния нов кандидат, така и на тези, които издигат кандидатурата. За мен това са игри, игри, и пак игри, но срам и позор за българите, които участват в тях!!!
30
10
 
2
 
! Отговори
до странджата преди 7 години
"Ако Бокова беше малко по - умна нямаше да допусне да бъде номинирана... - знае,че освен негативи за себе си - ще донесе и огромни негативи за държавата си/ако изобщо я смята за своя/... - има златна, българска поговорка... - "Когато си поср***н - по добре си мълчи"..."пич тя го прави за себе си/и кръга около нея/ ....затова не я интересува, че ще донесе негативи за държавата не може цял живот да си работил за себе си и веднъж да постигнеш Прозрение, че имаш страна. нямат ли край тия бееее
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова е комунистка - Сталинка георгиева каква е? Ясно СТАЛИНИСТКА! Е, пребоядисана.
28
1
 
18
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Всички агенти на цру са тачени от еврокомисията.... Все пак ЕС е най голямата колония на САЩ, не може колонията да взема самостоятелно решения. Агентурата за какво е?
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
понеже постоянно се спекулира че Бокова е комунистка - Сталинка георгиева каква е - да не би да не е комунистка? в България няма нето един действащ политк който да не е бил член на БКП стига с тези смешни деления комунисит - некомунисти - такава е била системата. Единствените политици са комунисти. И ГЕРБ и СДС и БСП - всички са комунисти.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталина има припадъци и световъртеж като Хилави Клингон. Значи не става.
25
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 7 години
до 31 говори от свое име, аз също не искам ЕС, както и номер 29. ЕС създава само проблеми.
24
1
 
19
 
! Отговори
СОРОС преди 7 години
Европейската комисия и Европейският парламент са на хранилка при СОРОС !Намерете репортажа на руската НТВ , да видите позозорището от 260 хрантутника на хранилка при дъртия вампир ,които бягат ,като дявол от тамян щом ги разкрият и почват да пелтечат , че не са взимали пари . криСТАЛИНКА и тя е от баш ***
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкефих се как комунистката Бокова нагълта вода.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталинка се беше изказала че 100 000 афганистанци трябав да ни оправят генетичния фонд, само за това трябва да я разстрелят, тя е анти-българка. Племенникът й Симеон Дянков е най-големият престъпник.
21
10
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
До АнонименАми, излизай от Брщксел бе..и отивай в Москва.Кой те спира.Ние искаме прозападна и европейска България.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че е талантлива и с голям опит............*** моля ви се ?? Ама нов бардак със стари ....... не става нали-доказано !
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА - УДОБНАТА ЗА БРЮКСЕЛ И САЩ.АМИ НИЕ НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПРОВЕДЕМ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ - ИСКАМЕ ЛИ ОЩЕ ДА СЛУГУВАМЕ НА БРЮКСЕЛ И АКО НЕ - ДА ИЗЛИЗАМЕ?
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталинка също е комунистка, но докато Бокова я уважават на Запад, то Сталинка ни я пробутва само Меркел все едно- Сталинка няма шансове Путин държи на Бокова и никога няма да се съгласи с едно послушно оръдше на германия а докато не се съгласи Русия могат да си засезадават и десет години
17
0
 
6
 
! Отговори
олеле преди 7 години
До ВасилевХа ха, каква елементарна куха лейка са назначили за тр.ол денвсаджиите :)))
16
1
 
12
 
! Отговори
Karpuzan преди 7 години
Българите сами си правят мръсотии затова са много уважавани и тачени, вкл. и в международните организации.
15
1
 
13
 
! Отговори
айдеп ак преди 7 години
Лош избор ,за България.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки индивид, на който лудата меркелица симпатизира, е супер съмнителен. Това Сталинка, това разни сикаджии, това разни търтеи от цял свят на рояци.... мани мани
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз подкрепям Пеевски за тази длъжност!(_ Кеворк Кеворкян, Цв. Цв. и Михаил Константинов харесват това!