Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?

Курсът на Анкара се промени на 180 градуса
10 окт 2016 10:00,
121
Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?
Снимка: Reuters, архив

Днес руският президент Владимир Путин ще направи посещение в Турция, което се очаква да направи Анкара отново ключов партньор на Москва в Близкия изток. Основно събитие вероятно ще бъде предвиденото подписване на спогодба за изграждане на газопровод "Турски поток" - не по-малко значение обаче има геополитическият дневен ред, пише "Комерсант".

В контекста на предприетото от сирийската армия с участието на руска авиация настъпление срещу Алепо Москва държи да си гарантира подкрепата на Анкара, която си остава член на западната коалиция, но избягва да критикува Русия.

"Съответно при нарастващия натиск върху Москва от страна на Запада евентуални договорки с президента Ердоган може да отворят за руското ръководство възможности за дипломатическа контраигра със Запада", посочва вестникът.

Освен това ръководството на Русия се стреми да убеди Анкара да затвори каналите, по които получава помощ блокираната в източните квартали на Алепо въоръжена опозиция, разчитала досега именно на турската подкрепа, добавя "Комерсант", цитиран от BBC.

Курсът на Ердоган се променя на 180 градуса, което поражда въпроси - най-вече дали Турция е надеждна ако не като съюзник, то поне като партньор на Русия, пише в редакционен коментар "Независимая газета".

Западните експерти не виждат траен и надежден партньор на Москва в лицето на Анкара, независимо че както се твърди, между Путин и Ердоган има много прилики. И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. С една дума, между Москва и Анкара може да има само тактическо партньорство особено защото Русия не може да предложи на Турция повече, отколкото западните страни, се казва в материала.

Руско-турският конфликт открои една ясна тенденция от последните години: враговете на Русия се множат, а истинските приятели не стават повече. Днешните партньори и съюзници на Русия най-често са съюзници по интереси. Защото Русия не успява да формира някаква общност от страни, обединени с нея от общи ценности, принципи и стремежи, констатира "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Путинердоганвизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Путин на крака при Ердоган"---Доста ПОДВЕЖДАЩО заглавие, Марийче! Голямо престараване!Путин не отива при Ердоган, а за да участва в ЕНЕРГИЙНИЯ конгрес.Естествено,че ще се срещне с Ердоган, но това е друга история.
80
5
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Ние избрахме ЕС и цивилизования прогрес. Русия е поне 100г след Турция( и ако има апокалипсис ще остане само Русия че при нея ще дойде апокалипсиса след 100г :))))Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,з
79
2
 
6
 
! Отговори
Св. Петър преди 7 години
Гадно племе сте българите - неграмотни, прости, диви, злобни и завистливи. Не разбирате от политика и международни отношения, но пък имате твърдо мнение и всичко друго не е от значение.За това Господ ви е наказал да се пържите в собствената си злоба и дивотия на няколкото квадратни километра които ви е отделил, далеч от другите хора.
78
7
 
3
 
! Отговори
надупен Путлер преди 7 години
Горкото жуже като сираче е..ха.ха няма вече приятели и най-близките му са враговете като Ердоган..ха.ха
77
5
 
1
 
! Отговори
koni преди 7 години
Как е възможно Ердоган и Путин да се договарят? Нали Турция е в НАТО? Защо не играят по сви'рки, не нарушават ли договори, санкции или поне размахване на пръст няма ли за тях? Не разбирам...
76
3
 
5
 
! Отговори
Свидетел преди 7 години
Ще подписват новия Пакт за Ненападение. Както през 1939. За Русия - Финландия, а за Турция - България и Гърция. Напук на американците. А Европа нямала думата въобще. Не че на нея й пука..
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен74; х Щом ти е толкова жал, вземи си 100 тина кюрди в къщи да ги храниш. Но те само с хранене не се задоволяват , всичко при тях е безплатно. Ток, вода, данъци няма, социални вноски няма, работа няма , то щом за ядене и пиене не се харчи защо ти е работа? Турция с удоволствие ще приеме молбата ти. Искай 100 тина кюрди, тъкмо ще оправите демографията на региона където живееш.
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин; Не ще прави бизнес със суверенна и нормлна държава. Държава която има пари и харчи милиарди за развитие и инфраструктура. Всичко което България си няма, Турция си има. За това и Путин и Обама и много други се съобразяват с Турция. А бизнесът си е бизнес. Путин е умен човек. Ще прокарат "Турски поток" и ще падат парички. Комунистът Ципрас разбра ползата от сътрудничество и приятелството с Турция вие една шепа народ и държава още се дърпате. А съседът е най-близо да човека...
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен97; Когато котката не може да достигне джигера казва ,че не е хубав.Щеше да се радваш ако беше дошел в България и казал ,че ще строите "Южен поток" нали?Но касмета пак се усмихна на Турция.Поради простата причина,че Турция има своя външна политика и много много не *ава другите какво мислят. Второто което има Турция са парите.Трети мост над и тунел под Босфора,две атомни централи,12500 км. двойни пътища.Прираст на населението 150000 ежегодно.Най-голямото летище.Бурна икономика.Деца..
72
0
 
4
 
! Отговори
Tret преди 7 години
Абе вие тук наясно ли сте че в момента в Турция се провежда 27 Световен енергиен конгрес...? Интересно е да ли ние изобщо сме представени сред тези 70 държави...Четете и проверявяйте информациятя си без да папагалити и да цензурирате фактите. Българинът може да чете и на EN, DE а има и такива които не са забрвили и RU!!!!
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хаджи Димитър; Робско племе, робска душа, робски манталитет, робски живот-скотски живот. Германия от една страна Англия и Франция от друга воюваха два пъти през 20 век. Особенно втората световна беше много кръвопролитна и разрушителна, цели региони,градове бяха сринати със земята.Белгия и Холандия бяхя окопирани от Германия. Но всички тези държави само 5 години по-късно основаха Общ пазар. Ти щом пасеш още в 1878 г. трябва да се лекуваш.Обезателно трябва да се лекуваш и пиеш хапчетата си.
70
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На джуджето съюзниците са все такива: резаният Ердоган, откаченият Ким Чен Ун и все тем подобни. Горкото джудже няма приятели.
69
5
 
9
 
! Отговори
Анализатора преди 7 години
Значи Ердоган не бил толкова луд колкото изглеждаше.Разбира се България ще е доста прецакана от цялата ситуация , но за това ще благодарим на Боко и слугинския му манталитет.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Imame si komunisti ot gerb te sa geroite na bg drugarite koito se gordeeli 4e bili v bkp
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako bg ima putin nama da sme nai bednite v eu nama pensionerite da sa v miseri 135 lv 289 lvi. I bolni deza
66
7
 
3
 
! Отговори
Хехехе преди 7 години
Сега какво да очакваме - следващ руски самолет "обиден" от турците?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko na kraka na erdogan merkel i dr boiko podari ku4e na putin erdogan besche na kraka pri putin prosti jurnalisti gerbadjii prodajnizi na bg
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сте смешни!Що не писахте преди години: Путин на крака при Боко??!!
63
3
 
4
 
! Отговори
Абе глуп.к ! преди 7 години
До МеждуредоветеПутин довършва лудостта наречена Арабска пролет и тогава ,във вече свободна Сирия ще ги депортираме и ще лъсне ,че те не искат да бачкат и затова идват насам !!
62
3
 
3
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
трябват им джамии защото в москва живеят 1.5 милиона мюсюлмани а в русия са 25 милиона от общо 140 милиона население или 18%. числеността им стремително нараства за сметка на руското население..........Първо във Русия живечт 147 милиона (около нея още 70 мил),Второ мюсулманите там са от СТАРИТЕ БЪЛГАРИ (волжки) и са 9 милиона,Трето виж тук countrymeters.info/bg/Russian_Federation/със колко на ДЕН нараства населението й.