Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 141Аферата Гагарин е само в празната ти кратуна !!!!
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 140нон сенс , няма какво да се отговори...........в САЩ учителите знаеш ли клко взимат??? 1500 - 2000 долара .... ан ченгетата взимат двойно, амсалак
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пророка ОлегПонеже руснаците не лъжат, затова и аферата Гагарин всъщност не е лъжа а иделогическа борба със загнилия империализъм, нали ?
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пророка ОлегТо щото имат силно чувство за справедливост в Русия, затова виолончелиста милиардер е по чиста случайност приятел на Путин... Точно заради това, в Русия учителите вземат по 15к рубли заплата а силоваците по 50к. Справедливо е, нали ?
135
0
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Чета коментарите по_надолу и няма начин да не попитам:В сила ли е още договорът за неразпространение на ядрено оръжие в Космоса? И в този смисъл_откъде започва косм.пространство и преминсването през него 'разполагане'ли е?
134
5
 
17
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
да завърша за днес - основната разлика между славянската Руска душа и Англосаксите е следната: Руснаците имат силно чувство за справедливост а и не само те, повечето славяни. Запада е опериран от това чувство, за тях само печалбата има смисъл и то на всяка цена. Няма значение войни , жертви и т.н. За запада двойната игра и лицемерието са основни принципи. За Изтока е обратно: чест, достойнство и справедливост. За това и никога тия две общности няма да работят заедно. Не си пасват......АМИН
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-страшното руско оръжие е нашият съфорумец Боби:))))
132
0
 
1
 
! Отговори
Космонавт преди 7 години
До Боби 133 - Да може да се излезе , но от живи организми е или невъзможно или както казваш много сложно. Но е абсурд да излезеш на убийствената Слънчева радиация със скафандър. Няма как да спреш лъчите, това са глупости. Независимо че скафандърите сега са доста по добри и са като цели системи , и все пак ....над 500 км забрави да излезе живо същество и да оцелее, освен в оловни капсули и т.н
131
3
 
5
 
! Отговори
jimbo преди 7 години
чета простите коментари на американските *** и се чудя може ли да сте толкожа прости и жалки
130
0
 
3
 
! Отговори
***А*** преди 7 години
Светът е аутСамо някой трябва да запали клечката
129
2
 
8
 
! Отговори
руснак преди 7 години
А Русия има ядрени бомби летящи с 2500 км/с ! За 10 секунди са в Белият дом !Русия има дори още по страшни оръжия от ядрените бомби .... руски икономисти !
128
0
 
2
 
! Отговори
***А*** преди 7 години
Китай, а сега и САЩ имат УПРАВЛЯЕМИ ядрени бомби - никакво ПРО НЕ МОЖЕ да ги спре.
127
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Космонавт 131Всички ГЕОСТАЦИОНАРНИ СПЪТНИЦИ или междупланетни кораби са над ТАЗИ ГРАНИЦА. Може да се излезе но е МНОГО МНОГО МНОГО ОПАСНО И СЛОЖНО
126
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 128 129Гагарин след като са го разхождали като *** няколко години си е възстановил летателната способност като е положил не един изпит или тест. При фаталния полет е изпитван от Полковник негов приятел, наставник във втората кабина. Полета е изпит за полет при сложни МТО. Летели са на МиГ-15УТИ но с допълнителни резервуари за да имат повече гориво. Самолета обаче в тази конфигурация е като ЮтияСу-15 им пресича курса и ги завърта в свределСуто даже не ги е забелязалКатастрофа
125
1
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 7 години
До БобиБоби братче, не може да се излезе над тая граница. Това е факт. Няма живо същество което да оцелее. Доказано е ама тъка главочите нямат инфо а само пискат. За това няма начин крварите да са кацнали на Луната, особено с тия смешни костюми - хахахах пълни глупости.
124
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Космонавт 126Частично си прав и до около 500км височина е тъй наречения използваема зона защитавана от ЕЛЕКТРОМАГНИТНИЯ ЩИТ НА ЗЕМЯТАИма материали за защита но са тежки най-простото е оловото, но ти трябват и отразители или поглъщатели на неутрони и прочие екзотики. да защитиш една камера(матрицата от 5 страни) или процесор сверично ти трябва малко материал но цял кораб с космонавти ...
123
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно Гагарин е убит впоследствие. Пропил се е яко и е заплашвал да издаде цялата далавера. Исценират му катастрофа и .. готово. Става герой посмъртно. Типично по съветски.
122
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 124Напълно вярно Само да те светна а-7(Фау-2) има обсег 300км и се издига на около 250 км височина - Немците са получавали телеметрия от тестовите ракети докато не паднат под 10 км височина(зад хоризонта) - По същия начин Шепърд е бил в ПОСТОЯННА РАДИО ВИДИМОСТ и съответно е излъчвалГагарин е летял около 30 минути без никаква връзка с земята - там не е имало дори американски радари по това време когато е прелитал над Америка. Като се е появил над хоризонта са подскачали в центъра
121
2
 
14
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
200 млн долара се печатат всеки ден от ФЕД ( частната отганизация която ръководи световните парични потоци). Раборил съм със стокови индекси , фючърси и т.н. Всички цифри в компютрите на борсите и банките са само цифри. Те са продукт на закон ,който позволява на 1 долар депозит в банката да създадеш 9 долара кредит. Ама доста от главочите тука пискат без да имат инфо. Русия това Русия онова ...абе ония кравари са най-големите измамници на света бе алоооо какво знаете вие - нищо !!!
120
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шепърд е бил първият човек в космоса доказано. Камерата в капсулата е предавала на живо към всичко. Наблюдавали са го стотици милиони през това време.Гагарин е една поредна фалшива руска простотия.