ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
44
 
! Отговори
А1 преди 7 години
А, къде беше ЕС когато Джабхат ал Нусра и ИД обезглавяваха и устройваха масови екзекуции на мирното гражданско население в Сирия?????Лицемери, на ЕС никога не му е пукало за цивилните жертви в Либия, Сирия, Ирак, Йемен или в източна Украина!
144
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 70 години ФАЩ не спират войните, съсипаха половината свят. При опита за примирие в Сирия бомбардираха сирийската армия избивайки над 80 военни, те са злото което причинява всички бедствия в настоящият свят. Русия съвсем законно унищожава създадените от америка терористи. Това са фактите, ако някой може да спори моля да заповяда, всичко останало са западни клевети и лъжи.
143
1
 
28
 
! Отговори
бг преди 7 години
Сви.нете от ЕС: В Алепо няма джихадисти.
142
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MikertКолко наивно,ненаситната паст на Русия няма да спре със Сирия.После ще започне да поглъща и Европа,къс по къс,докато налапа и такива...,като тебе.
141
38
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е абсолютен психопат и някой трябва да го спре.Пълни санкции срещу Русия,изключването ѝ от световната ,финансова система SWIFT,докато не върне Крим и не се изтегли от Източна Украйна и Сирия!Докато все още не е съвсем късно.
140
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах,как Путин се уплаши само ,на смешните закани на ЕС?!
139
2
 
21
 
! Отговори
Mikert преди 7 години
Изчезнете Соросоидски статии... Да се махат американците от Сирия, че обърнаха арабския свят с краката нагоре!!!!
138
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос към ЕС за 20 000 000 000 000 $, отрийте единствената разлика между бомбите в Източно Алепо и Мосул?Отговор: Цените на едните са в рубли, а другите в тоалетна хартия!
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pedograph
136
18
 
9
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Скъпо ще платят гражданите на Европа и Западът за за безгръбначието на лидерите си. Тази декларация е поредното приклякане пред надсмиващият им се Путин. Ще има и следващо. После ще започне поглъщането на Европа страна по страна. Методът на Сталин -"саламените резенчета"- се прилага ефективноот Путин. Грузия, Молдова, Крим, Украйна, Сирия, Унгария, Словакия, Чехия, Сърбия, България, Латвия, Бракзит,...Вкусни резенчета.П. *** се трудят неуморно да хранят мечката.Мечка с резенчета не се наяжда.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам от няколко дни някакъв мини сериал за ВСВ "band of broters". И започнах да разбирам защо оцелелите са се опитали това нещо никога повече да не се повтори Уви тези хора вече не са сред живите или най-малкото не управляват света.
134
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всички диктатори на Путин се падат най-много войни за всички времена.
133
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Путин едва ли ще дочака" Обонго със сигурност няма да ги дочака.А това може да му осигури комфортна килия или въже ! Само в Сирия 500 000 убити по НЕГОВА И на подчинените МУ вина (войната е дело на ЦРУ 100%).
132
10
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Точно така - само санкции! ;-)
131
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин едва ли ще дочака края на войните които е започнал.
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мусул Войсковото струпванеhttps://youtube/watch?v=BcYxVjQSCMYИ атака на джихадист liveleak/view?i=073_1476705673ЕС духай суппата пиддори : на 1 хретин с 4 жени и 28 ! деца плащат ПОМОЩИ от 30 600 евра на МЕСЕЦ !!! на 1000 души данъците !!!
129
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX - арабската пролет и много по кърваво , въпреки че нима в Югославия не се клаха християни и християни ,а днес в Украйна православни и православни.Във всичките тези събития има един общ, постоянен участник и вдъхновител - кой е той? Ако кажеш , че това е Ама река няма да сбъркаш....Но кой му дава право ?
128
2
 
11
 
! Отговори
Влади-Мир преди 7 години
Северния флот е излезнал, подводниците са в океана, искандерите са в Калининград, РВСН е в готовност, 15 000 стратегически и тактически ядрени бойни заряди.....Живите ще завиждат на мъртвите!!!
127
0
 
6
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Не е ли ако искам ще да спра?
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветски, я покажи как можеш да пишеш и да си отговаряш сам, бате можеш ли?