Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?

Жертвите на отровния концентрат за вана станаха вече 41
19 дек 2016 15:45,
184
Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?
Снимка: Reuters

Броят на починалите от отравянето с концентрата за вана "Бояришник" продължава да расте. По последни данни от 57 пострадали са починали 41, предаде ТАСС. Останалите пострадали са в изключително тежко състояние.

Метилов спирт и антифриз съдържа козметичното средство "Бояришник",  предаде ТАСС, като се позова на федералната служба за регулиране на алкохолния пазар.

Още по темата

Досега бе съобщавано, че отровените са пили лосион, но според Алексей Крупин, оглавяващ сибирския окръжен клон на федералното ведомство, "Бояришник" е концентрат за вана.

Препаратът за вана "Бояришник", какъвто са пили загиналите от отравяне вече 41 жители на руския град Иркутск, е произведен нелегално. Това заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба на заседание на бюджетната комисия в горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

Според федералното следствие отровените граждани употребили течността като алкохолно питие, но тя съдържала концентриран метилов спирт вместо етилов.

"Буквално след 10 минути, който пие, загива", каза Шуба. Според него в момента в Иркутск се издирват клошари, които може също да са пили "Бояришник".

На етикета пише, че съдържа 93 на сто етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат, заяви за ТАСС Крупин. На етикета на препарата пишело, че не трябва да се пие. Въпреки предупреждението обаче хората го пили.

Посочен е несъществуващ номер на стандарта, по който течността е произведена. В рамките на следствието са задържани двама продавачи на концентрата. В момента следователи и полицаи извършват обиски на пазарите, където се е продавал "Бояришник".

Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки.

В редица места, където се продава козметичното средство "Бояришник", са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото "пълно безобразие" и заяви на правителствено заседание, че трябва "просто да се забрани" продажбата на такива препарати.

Дмитрий Медведев прикани МВР да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати, "още повече полулегално".

По случая е образувано наказателно дело. Общо 7 души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск. За инцидента е докладвано на президента Владимир Путин, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.
Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
монтана преди 6 години
Нищо ново, Горбачов наложи ,,сух режим,, щото ,,руските учени,, доказаха че стигната точката на невръзвощаемос , което значи , че от тогава са обречени на изчезване....деградация , алкохолизъм в невероятните му форми , одеколон, препарати за миене на стъкла ...и т.н. ... там РФ са останали получовеците на путин....нормалните са извън зомби федерацията...
108
1
 
7
 
! Отговори
Нина преди 7 години
Руския сутрешен тоалет за мъже включва две части - 1. Бръснене, 2. Изпиване на афтършейв-а. Жените пият тройной и то чак на обед.
107
2
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Тия *** освен да пият всичко, квото им падне под ръка, друго не могат.
106
1
 
13
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Препоръчвам новия препарат са очистване каканали . Казва се руский стандарт. Това е от бедност. Сватба ли са правили или са чевствали годишнина от Жужи ?Невероятно . Нямам думи.До какво може да доведе бедността. Бомби не се ядат , нито се пият.
105
2
 
12
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Покрай новината за водката стана ясно че положението в Русия е далеч от пропагандата във форума.
104
1
 
10
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 159,Така е- и по руските форуми коментират случая, но не са единодушни! Доста руснаци казват, че е от малоумие и безхаберие тази трагедия!
103
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По време на соца бях на специализация в един известен Ленинградски университет. Имаха изчислителен център със стари компютри. Всеки понеделник правеха планирана профилактика на компютрите което изисква спирт за почистване. Сутрин изваждаха спирта от метални сейфове. Раздаваха го и празненството започваше. Цялата катедра по изчислителна техника, доктори, кандидати на науките, професори и т.н. намазваше покрай случая. Спирт за компютрите почти не оставаше.
102
5
 
13
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Айде , турски поток пак пропадна . Ну му върви на този поток и това си е .
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчина,Вярно е. Руския посланик са го гръмнали в Анкара. CNN и SkyNews предават от там директно.
100
0
 
9
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Стрелецът е заловен но полицията е влязла в сградата в Анакара (не се съобщава каква сграда - явно някакво бизнес мероприятие). Не се знае какви са терористите от ПКК или ИДИЛ но по вероятно е да са от ИДИЛ. Руския посланик е тежко ранен с опасност за живота.
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Басси водката тяхния цар киро доста се е постарал.Водка бояширник яка ще да е била
98
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имахме учител по химия, беше от Киев, човекът.Като ни разказваше какво са пиели руснаците по време на Горбачовия "сух режим"... лелелелелле... Викаше: "Всеки руснак беше химик". Антифриз, някакви капки за очи, одеколон, паста за обувки, политури, смола, абе не е истина... Не ми се вярваше тогава, ама после се убедих, че е казвал истината.
97
1
 
9
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Анкара е блокирана от полиция. Андрей Карлов руския посланик е в бооница с опасност за живота. Разстрелян е при изказване. Сградата е превзета от терористи. Полицията не може да щурмува защото има заложници.
96
5
 
14
 
! Отговори
охххх преди 7 години
руснаците са способни да разплачат даже и лука!!!!!хахахахахахахахахаантифриз хаххахахахахаха
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросните нашенци бяха тийнове, дето не са и знаели какво пият, лека им пръст.Тези се наливат с одеколони и какво ли не, още от време оно. Коктейл "Александър Трети"...
94
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има всякакви скотове, но не мога да се сетя за янки, който да пие препарат за вана, или одеколон. Техният Буковски е трезвеник в сравнение с масовия руснак.
93
1
 
4
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Новината е отпреди 5 минути.
92
14
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Май забравихте всички пишещи как преди време нашенци се бяха натръшкали от вода за чистачки че сега бълвате простотии към рашките.
91
2
 
16
 
! Отговори
Диагноза преди 7 години
Тия пият каквото им падне, стига да има обозначени достатъчно градуси на бутилката !
90
2
 
7
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Гледам новините по турската. Руския посланик в Анкара Карлов е разстрелян. Предполага се, че е мъртъв.