Русия въвежда купони за храна за бедните

"Газета": Новата програма ще струва на държавата $4 милиарда
8 фев 2017 14:00, Елка Василева
199
Русия въвежда купони за храна за бедните
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. руските власти ще въведат в страната купони за храна, съдържащи определен брой точки. Новата програма ще струва на държавата 240 милиарда рубли - около 4 милиарда долара, пише онлайн изданието "Газета", цитирано от Би Би Си.

Електронният вестник помества обяснения на Денис Мантуров, руския министър на промишлеността и търговията. Купоните ще осигурят на малоимотните възможност да купят храни, които преди не са могли да си позволят - прясно охладено месо, прясна охладена риба, пресни зеленчуци. Натрупване няма да има - точките, неизползвани през даден месец, ще "изгарят".

Според експерти програмата изглежда странно. Икономистът Сергей Смирнов смята, че с такива въпроси трябва да се занимава не промишленото ведомство, а министерството на труда и социалната защита.

"Ясно ми е защо министерството на промишлеността и търговията иска да осъществи тази програма - от друга страна това е и подкрепа за родните производители. Според мен обаче родните производители днес нямат особени проблеми - вносът намаля, преориентира се към други страни, собственото производство реално нарасна", коментира Смирнов.

Замисълът на промишленото министерство напомня американската Food Stamp Program (програма за преференциални покупки на хранителни стоки), отбелязва Наталия Зубаревич от руския Независим институт за социална политика.

Ведомството предлага "да подкрепи промишлеността, а не населението", защото програмата ще принуждава хората да купуват определени видове храни, посочва тя.

"Бедните нямат особен избор, те бездруго не купуват сосове "песто" и други деликатеси. Доколко ще бъде подкрепена руската промишленост, за мен е загадка", казва Зубаревич.
 

/БТА/
 


199
Още по темата: Русиякупони за храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купони се въвеждат когато се очаква хиперинфлация ! - колко ли ще падне рублата това е въпроса.
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 153
Техните държавници мислят за милиардите си. Затова са на това дередже.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия е беднотия до шия.
119
1
 
8
 
! Отговори
путин преди 1 година
Спокойно другари, купони има! Днес за бедните , утре и за всички останали!! Щото...........и те пак са бедни:) А и е по-удобно -няма да мъкнете чували с рубли за да си купите два хляба и бутилка "препарат за вана".
118
6
 
4
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Тука има подобна програма - food stamps - дават се на бедини да си купуват храна и основни стоки за потребление и се дават на почти 50 милиона човека ( демек на 15-16% от населението ). Дават се на почти умрели от глад за колкото за не умрат.
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е злобна пропаганда на ***. В Русия бедност няма. Тя е ликвидирана в новите лагери за борба с бедността. Ако путате (не питате) форумните ***, те ще ви кажат, че съгласно инструкцията, която имат от посолството на Русия и лично от др. Решетников, в Русия бедност няма. Можете да питате и президента, който избра Решетников. Той също ще ви каже, че в Русия бедност няма и санкциите трябва да се вдигнат. Всъщност той казва това по над 30 пъти на ден. Като нервен тик му е.
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 134
Правилно ли разбирам,че половината християни в този форум са недоволни от това, че в в някоя държава започва да се дава нова помощ за най-нуждаещите се прислойки от населението?Да критикуваш някой че помага на бедните е много грозно,недостойно и лошо!Хора,опомнете се,и пуснете повече любов и състрадание в сърцата си!Никой не застрахован за вечно щастие
---
А когато Меркел помага на най-огнетените и нещастни хара на планетата вие бълвате злоба. Къде е състраданието в сърцата ви?
115
1
 
4
 
! Отговори
1984 преди 1 година
После от Министерството на Справедливостта ще увеличат дажбите наполовина!
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, в Русия има ли бедни! Нали там всичко беше по мед и масло?!
113
2
 
10
 
! Отговори
а така преди 1 година
Сбъдва се мечтата на закоравелите комунисти.
Готова работа. Путин върна Русия бавно и полека в 1985.
Да са им честити купоните!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 136
"Значи неолибералните фашисти считат, че да се помага на бедните винаги е грешно."
-------------------
Ти тогава защо си против помощите за ромите и бежанците.
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До байхейс 144
Защото в България управляват още комунистите и техните наследници. Освен това президента се назначава от руския посланик.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До След 27г. демокрация 145
А в Русия не умират ли? Там средната продължителност на живота е много по-кратка.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това е 139: В БГ няма безни!!!
108
2
 
3
 
! Отговори
ленин преди 1 година
Опааа!
107
6
 
6
 
! Отговори
След 27г. демокрация преди 1 година
В България бедните просто измират, ама са европейци.
Няма фалирала погребална агенция у нас.
Бизнесът се разраства.
106
1
 
8
 
! Отговори
не се притеснявайте преди 1 година
Обикновената банкова карта за населението с ниски доходи.
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите за хранителна помощ на населението с ниски доходи се оценяват на различни отдели, ще бъде от 15 милиарда до 240 милиарда рубли.
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Предполага се, че на тази карта може да се купи на почти всички местни храни, с изключение на алкохолни и тютюневи изделия и други вредни храни.
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е отбелязано в Минпромторг РФ, системата ще бъде разработена на базата на банкови карти от "МИР". Според представител на министерството, картата ще бъде вградена функция за автоматичен контрол за това, допустимо ли продукта придобива притежателя на картата. В случай, че притежателят на картата ще се опита да купи "вредни" храни, системата няма да пропусне покупка.