Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе Ердо, то че ще стоиш това ясно. Ама денги ще даваш ли, това не го разбрахме.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За Сирия ли ще го изнася тоя ток, или за Кюрдистан? Като го направят, ще видите за кой:-):-):-):-):-):-)Продаването е лесно:-)Ама вие не мислете за товаБай *** няма нищо в държавата си за продаване, тръгнал е да мисли Турция на кой щяла да продава:-):-):-):-)Еее страшна работа сте значи:-):-):-):-):-):-)
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галена - ПолитЕците да се вразумят и да платят тоя пусти паток с пенциите на пенционерите. За 10 г. таман ще сколасат. С тях рашките ще платят моста през Керч. НЕМА ДЕНГИ.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
107 - За Сирия ли ще го изнася тоя ток, или за Кюрдистан?
67
4
 
3
 
! Отговори
До ГАЛЕНА преди 7 години
Колкото и да се молите Галенче:-):-):-)ИЗПУСНАХТЕ ВЛАКА:-):-):-):-):-):-):-):-):-)Ще продаваме от Турция за България, не се притеснявай:-)
66
5
 
8
 
! Отговори
ГАЛЕНА преди 7 години
БОЖЕ,ВРАЗУМИ ВЕЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТЕЦИ ТА ДА СВЪРШАТ ПОНЕ ЕДНО НЕЩО КАТО ХОРАТА.ЗА ДА НЕ НИ СЪДИ ЕДИН ДЕН ПОКОЛЕНИЕТО СЛЕД НАС.ДАНО И ТОВА ПТИЧЕНЦЕ НЕ ОТЛЕТИ НЯКАДЕ КЪМ АНАДОЛА.АМИН!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ако чака доверие от България, хич да не чака на празно...:-)Не се надявайте за Южен поток...Вече официално е подписано Турския поток:-):-):-)Ама иначе, ако питаш *** "Турция ке пада":-):-):-):-) България "Воистина Пада" :-)
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган копае дупки в морето, ще съхранява гз. Също оборудват Константинополските катакомби. След тях гърците ще го затварят в амфори. Ние си имаме само Чирен, но той стига само за половин тръба.
63
10
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Да си вземат тръбите,не им щем нит потока нито газта...нито нищо.Преди 100 г Стамболов също го е казал.
62
4
 
5
 
! Отговори
да преди 7 години
До Анонименпърво до 2030 има 13 години второ з един АЕЦ 10 години строителство е нормално още сега ми се струва че трябва да се действа ние спим след 10 години какво ще пеете не знам но факта че ще останем без АЕЦ след 15 години е реален
61
0
 
6
 
! Отговори
Васил преди 7 години
До ЕРДОГАНСвободата Реджеп, свободата. Мисля, че знаеш какво е свободата, нали точно нея искаш да отнемеш на милионите турци. Защото тя е ключът към твоето лично благоденствие. Сланина по корема, натрупахме доста последните години, сега идкаме свобода от най-върлия поробител на България!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патока хубав работа. Остава да се реши, кой ще го плаща и с какво, кой ще я пазарува тая газ и с какво, и къде ще се съхранява. Мисля си направо да го прекарват през Македония, ония ем са паралии, ем мераклии. Не като китайците дето викат - Нека да разцъвнат 100 цветя и да построите 100 патока, ама денги не даваме!
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ни свършат реакторите след 20 год, ще си ппръчаме нови в Франция или САЩ. Не са русия последна опция. Споко.Ако искат път през България да ПЛАЩАТ ЯКО. Не да ни съдят в Хага за отказаните реактори. Хем искат да правят голям проект хем ни Съдят за нялък 1 мирд. Дребошляци са и такива ще останат.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние зор нямаме. Не продаваме газ. Като ни дадете газ почти без пари.ще ви пуснем тръбата. Мн сте големи пак се пазарите за 2% от горе или отдолу.Боли на нас за вашата тръба.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOVA NE E VAJNO GAZ PRAZ AMI PREZEDENTA DA PITA ZAPADNITE I AMERIKANSKI LIDERI SHE NI VARNAT LI PARITE OKRADENI OT 1990 DO SEGA OT FALSHIVITE KOMUNISTI ZASHOTO PARICHKITE SA POVECHETO V ZAPADNI BANKI SAMO V NASHIAT GRAD OT 1992 OT EDNO MALKO KOMBINAT BIHA OTKRADNATI 580000$togava ot DIREKTORA NA FABRIKATA I IZBIAGA V USA SAS parichkite I TAKA PREZ 1994-1996 PAK 2-DIREKTORI NA SASHOTO PREDPIJATE OTKRADNAHA PO 200000$ i nikolko xiliadi i IZBIGAHA NA ZAPAD DOKOGA ZAPADA SHE OKRIVA IZTOCHNOEVROPEISK
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аки зависеше от продажните червени кхмери досега България щеше да бъде опасана от руски газопроводи, а цената щеше да бъде $500
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа абдали тупунери и тн авантата свьрши Путин не дава безплатно като пияндето Елцин тогава обичахте Русия нали така целта на запада са ресурсите на Русия ама Путин много лош бре вьх
54
5
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Извинете, някой може ли да ми каже през коя година за последно Русия е построила газопровод? В смисъл, да го построи и той да заработи, не само да обявява проекти.
53
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е ЗА, ама България е НЕ, просто ни писна от техните глупости на "идими дойдими"
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо руско повече не искам да виждам тук, от всичките им проекти обедня родината ни с милиярди.