Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС

Европа да забрани на Турция агитация за референдума, иска австрийският канцлер
Обновена: 5 мар 2017 07:34 | 5 мар 2017 07:30, Анисия Иванова
126
Австрия: Да се спрат преговорите за членството на Турция в ЕС
Снимка: БТА

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара, предаде Ройтерс.

Правителството в Анкара планира изпращането на министри в Германия, за да насърчи кампанията за агитация в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Няколко подобни събития бяха отменени от съответните регионални власти в Германия, което предизвика значително недоволство сред управляващите в Анкара.

В интервю във в. "Велт ам зонтаг" Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС.

Още по темата

Той призова също ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд. евро, планирана за Турция до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС", каза Керн. По думите му "Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума".

Керн разкритикува арестуването на кореспондента на в. "Велт" Дениз Юджел и на много други журналисти, учени и държавни служители и призова за незабавното освобождаване на Юджел, пише БТА.

В същото време, подчерта той, Турция остава важен партньор в сферите на сигурността, миграцията и икономическото сътрудничество и изпълнява задълженията си по споразумението за мигрантите с ЕС.

Турският министър на икономиката Нихат Зайбекчи планира предизборна изява, която ще се проведе в хотел в германския град Кьолн, предава австрийската медия ORF.

"Ще се подготвим за това“, заяви говорител на правоохранителните органи в града, който поясни, че полицията е информирана за предстоящо подобно събитие. То е обявено като "частно събитие“ и поради тази причина няма да бъде задействан полицейски контингент.

Съобщението идва на фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара. Градусът на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни отново се нажежи до опасни нива. Германските власти отговориха на ареста на кореспондента на националния ежедневник "Ди Велт“ Дениз Юджел в Истанбул със забрана за планиран митинг в южния град Гагенау, на който турският правосъден министър Бекир Боздаг трябваше да агитира в полза на конституционните промени, планирани от Анкара.

Малко след това властите на още два германски града блокираха провеждането на митинги на турската общност.

 На фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара правителството на Холандия обяви, че планираният за 11 март митинг на турската общност в Ротердам е "нежелан“, съобщава вестник Daily Sabah.

По-рано лидерът на Асоциацията на холандските турци заяви, че външният министър Мевлют Чавушоглу планира участие в митинг, насрочен за 11 март, в рамките на който ще призова турската общност в страната да подкрепи планираните от Анкара конституционни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не щом ще спрат агитациите за референдума хорато ще се откажат да кажат "да" и Ердоган ще се откаже да прави може би и референдум, добър вход от европейската страна, въййй.
19
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция трябва да пусне 3те милиона талибана.Западнала европа ще си плати.
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големите "демократи" разрешават на пкк да отварят стандове и да си развеят парцала, а не разрешават агитация за референдум на избран президент... :-):-)И кво си мислят, ако спрем преговорите и агитация Ердоган ще го "изплашим" той много ни слуша, повече даже и от България... пък и той ако не направи агитация за референдум у нас хората няма да го знаят...:-):-):-):-):-):-):-):-)убедих се още един път,че европейския акъл е нещо друго:-):-):-):-):-)сега успокойте се и чакайте 16 април...
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе като гледам как вървят нещата ...... време е да дойде някой като ония с мустачките !? Иначе тоя свят и тая Европа никак не я виждам ! Европа застарявала ??? Дайте да вкараме * да ни "оправят" гено фона ??? Ами в миналото когато войните и чумата са унищожили повече от половината население на същата тази Европа ??? Как после се е възтановила ?
16
2
 
5
 
! Отговори
Размисъл4 преди 7 години
Говори се за нео-отоманизъм, за потъпкване на наследството и името на Кемал Мустафа Ататюрк. Дори съм виждал етнически турци да говорят за това. Вярно не граждани на Републиката, а от диаспората им в Германия и Франция /преди десет години нямаше да го повярвам/. Въпроса е че си е тяхна вътрешна работа. Въпреки че да виждам негативни мнения за Ататюрк ме плаши много. Не може ли да се наредят приоритетите както трябва. Според мен нелегалната имиграция е номер едно?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ АКО СППРАТ АГИТАЦИИТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА, ЧЕ НЯМА ДА СЕ КАЖЕ "ДА" ЛИ?:-):-):-) ХАХА ЕВРОПЕЙСКА МУ РАБОТА...ВЕЧЕ ВСЕКИ ПОЗНАВА ЕРДОГАН...НИМА ГО МИСЛЯТ ЗА НЯКВО ДЖАРМЕ....:-):-):-)
14
1
 
3
 
! Отговори
европа преди 7 години
Ако искаш в ЕС трябва да спазваш правата на човека и свобода на словото. А какво значи това?Това е възможност всеки да изрази своето мнение по даден въпрос.Например тук много хора могат да обиждат и недоволстват от българското правителство и политиците в Брюксел.Това е свобода.В Русия и например това е невъзможно.Там не можеш да недоволстваш срещу строенето на най голямата джамия в Европа,срещу милионите емигранти които пристигат в Русия от мюсулманските държави в Евроазийския съюз,или че си бед
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според изследване до 2050 година 45% от населението на Австрия ще бъдат християни. Останалите 55% познайте какви ще бъдат. Всички тези боричкания на австрийските и немските политици са за замазване на положението пред техния "матрял",че уж видите ли защитавали интересите на страните си. Опитват се да изкарат Турция по опасна от афганистанците които всеки ден вилнеят из Европа.
12
15
 
7
 
! Отговори
Бгето преди 7 години
Вярно е, че българите сме варвари и всеки ден отново се убеждавам.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе чета по-горе и се питам - защо са се водили толкова войни между Европа и Турция в миналото та да не залеят турците Европа, а като гледам сега то в Европа е пълно с турци ?
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо не го банват този ненормалния ястреб османлия освен ако не е измислица на сайта за да дразни хората . По същество положението в средновековна Турция е зле и продължава да се влошава вече 10 години . Това е мнението на една туркиня живееща в САЩ . Ясно е че Турция е по близко до Сирия и Йордания .
9
0
 
11
 
! Отговори
Размисъл3 преди 7 години
Докато държавите от ЕС и Турция се карат този процес на миграция продължава. За кого е полезно това? Смяната на демографията на цял континент. За Република Турция или за страните от ЕС?
8
6
 
2
 
! Отговори
Размисъл2 преди 7 години
Не е ли по-добре да не се антагонизира правителството на тази държава, а да се работи заедно. Да се реши проблема ЗАЕДНО и по максимално ефективен начин със сирийските бежанци и да се помогне по всякакъв начин на Република Турция да прекрати навлизането на нелегални икономически емигранти от всички други държави. Тази държава да се превърне в Бастион на Европа, нещо като велика китайска стена като за това се по помага по всякакъв възможен начин от Брюскел. Каква е ползата от този антагонизъм?
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този т.н. Ястреб е болен човек. По цял ден и нощ дращи тук против България. Да, не сме цъфнали поради разрухата и кражбите на Тиквара, поради предателствата му, но поне имане относителна свобода. Всеки у нас е разбрал, Ердоган връща Турция в Средновековието, жестоко се разправя с неприемащите крайната му политика на терор. И Австрия, Холандия и Германия разбират опасността от турските орди, особено да провеждат митинги на техни територии. За ЕС Турция няма шанс. Изолира се и рухва икономически.
6
0
 
8
 
! Отговори
Размисъл преди 7 години
Кой е най-големия проблем в момента на континента? Нелегалната емиграция и промяната на демографията на Европа. Ето сега времето пак се стопли и пак тръгнаха. Ако оставим на страна теорията на конспирацията, че тази миграция на народите е планирана, кой е най-ефективния метод за спирането й. Реално Турция е първата safe (сигурна) страна на пътя на нелегалните емигранти и обикновените граждани на тази страна, бизнеса, туризма и т.н страдат неимоверно от това свободно движение на хора.
5
4
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
турците са страшен проблем за света също толкова колкото и евреите!!!проблемът на светът е в това че са ги пуснали свободно из него за да се развиват!
4
4
 
23
 
! Отговори
Пешо Бургията преди 7 години
До ястреба , вие от османското време не сте мръднали.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големите "демократи" искат да спрат агитации за Референдума.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно Фюрерът е австриец!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, видно пак австриец ще трябва да оправя и Германия и Европа!