Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък

Президентът срещу тенденцията за Европа на скорости на Европейския съвет
319
Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък
Снимка: БТА, архив

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет.

На него ще се обсъждат и сценариите за "Европа на скорости".

Още по темата
Според Радев от тази седмица Европа няма да бъде същата.

"Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва.

Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с министър-председателя на Малта (председателстваща Съвета на ЕС - бел. кор.) Джоузеф Мускат.

Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: брюкселЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 222Ти бил ли си някога в Сърбия или Македония. Щото аз съм бил. Поне 10 години са след нас. Като оставиш 1 евро бакшиш и те гледат като господ.
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хей ГЕРБАЧОВЧЕТА, пишете срещу *** ( повечето ваши лидери са от БКП ), пишете срещу ДС ( поне 5 нар.предатели) ще ви представят, пишете за ЮНКЕР, за ШЕНГЕН ( ЦВ.ЦВ. спечели два пъти в Благоевград с това обещание ) , за АЕЦ Белене ( ГЕРБ обеща 2009 г. да го построи) !!!!!! Намерете си някаква сламка за гордост мал.о.умници ! За мен сте срам !
130
14
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
Който е избрал тази неадекватна фурашка за президент на България, трябва да се срамува от себе си докато е жив.
129
5
 
3
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До Анонимен 221Това пак е въпрос на ценности т.е. нещо което ти не разбираш. Крим е бил и български щях да разбера ако това е тезата което защитаваш, но всъщност ти защитаваш интересите на чужда държава. По твоята логика източните Родопи са на Турция и ако си спретнат референдум и пратят зелени човече всичко ще е законно.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nali EU vi beshe kriv za vsichko.aide sega da vi vidim bez EU dali shte ste po-dobre.i onia dzhambazki da vrashta parite ot eu a ne da pliue po evropa i da lapa pari ot sadhtata evropa
127
9
 
8
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Позицията на Радев макар да е правилна е лицемерна , пред вид предишните му изказвания Значи, санкциите към Русия ни вредели и въпреки че санкциите са наложени точно по ЦЕННОСТЕН критерии - нарушаване на международното право, трябвало да се махнат щото ние нямаме СМЕТКА. Сега нямаме СМЕТКА от Европа на много скорости обаче изтъкваме като аргумент именно ЦЕННОСТИТЕ, които ние не искаме да спазваме, когато нямаме СМЕТКА. Затова не ни приемат на сериозно вече, щото нямаме ЦЕННОСТИ, а търсим СМЕТКА.
126
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 211Абе, чувако, ТИ НА УЧИЛИЩЕ ХОДИЛ ЛИ СИ????? КРИМ НИКОГА НЕ Е БИЛ укропски!!!!! Когато е "прехвърлен" под юрисдикцията на УССР (република в състава на СССР!!!), ТОГАВА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО укруина!!!!! И все пак КРИМ ВИНАГИ СИ Е БИЛ АВТОНОМЕН! СЪС СОБСТВЕН ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО! И МОЖЕ ДА ВЛИЗА И ИЗЛИЗА ОТКЪДЕТО СИ ПОИСКА!!!!!! Пфу, неграмотници!!! Нема да ви дойде акъла, късно е!
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за глупости?! че това "съюзче" никога не е било на основа ценности!!!!!! Създадено като комерсиално съглашение между производителите на стомана, после се разширява именно защото на тези производители ИМ ТРЯБВАТ ПАЗАРИ! И ПЕЧЕЛБИ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!! И ако може, биха се разширили и на "всички земни кълбета"!!!! Те ЗАТОВА И НИ "ПРИЕХА"!!!! А вие тука - "ценности"!!!!! Будали нещастни! Имаше хора, на които това им беше напълно ясно,ама заради разни кресливи минджевци не се чуваха
124
3
 
9
 
! Отговори
някой преди 7 години
Та ние и към момента сме на втората скорост.Както скоро стана ясно, стоките, внасяни у нас, са с по-ниско качество от същите в ЕС. Като цените дори са по-високи, защото сме имали по-ниска покупателна способност.А ниската покупателна способност се дължи на мизерното заплащане на труда у нас - най-бедната държава в ЕС.Та да попитам - с какво ЕС ни помогна, за да излезем от тази мизерия?С нищо!Необходими сме им да им купуваме *** и да им осигурим територия за евентуални военни действия.
123
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деси я му издърпай ушите на льотчика ,че ще направи някоя глупост !
122
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС......НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ КАТО НИ НАТРЕСОХА
121
4
 
3
 
! Отговори
истината преди 7 години
"Има риск да ни спрат еврофондовете - ако една страна не участва в интеграционните процеси и в политиките на ЕС, тя изолира сама себе си и няма да получава и стимули", коментира Р.Найденов идеите на председателя на Жан Клод Юнкер за бъдещето на Евросъюза, българската позиция против идеята за "Европа на две скорости" и бавния ход на реформите в страната."Ако няма успешни реформи, няма да имаме и финансиране от ЕС", каза дипломатът и допълни, че реформи има, но скоростта им е незадоволителна. "
120
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е момента Радев да иска свикване на Велико Народно Събрание и промяна в Конституцията за Президентска Република.След това ясни ангажименти от ЕС за равнопоставеност или напускане на България от ЕС и НАТО ,и преориентиране към Русия и всеки да се спасява поединично.Иначе няма шанс за България.
119
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с евроценностите? Оказаха се като евровалутата, хартийки без покритие, празни обещания и лицемерие. Европа се самоосъди. Разпад, противоречия и войни, това я чака злобната и соможива Европа.
118
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво генерала - вие ще изтриета срама от плевнелиев и борисов които се съгласяваха с всичко и не се съобразяваха с интересите на народа си.
117
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой шорозоид каза че сме се омъжили за гейският съюз?
116
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ,А НЕ КАКТО ПРЕДНИТЕ !!!
115
3
 
24
 
! Отговори
Idealis преди 7 години
Най-после имаме Президент на България!
114
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този трябваше да бъде министър - председател.
113
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, значи можело да имаме и ние Президент !