Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук е пълно с Руски ***..С вулгарен речник и интелект на едноклетъчно.Преди 2007 ,като не бяхме в ЕС все едно цъфтяхме...при Жан Виденов-Спомнете си и преди 1990 -ако си роден на село и искаш да живееш в град,как ...не може..Нямаш жителство .Там на село в ТКЗС-то./крепостен селянин/А как се взимаше преди 1990 Софииско жителство../Крепостни/
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Димитров ЕС е Възможност,за свободно предвижване и работа.Тоест ако не си доволен от заплащането си на място Х можеш да си намериш работа на място ,,А,,и за същата работа да получаваш по добро заплащане.Примери-колко Българи ,,шофьори-тираджии,,отидоха да бачкат в Испания,Гърция,Германия,Италия.Няма как тираджия в Бг,да стане управител на Банка в Испания,....ЕС е Възножност,но дали ще се'възползваш е лично решение
92
1
 
15
 
! Отговори
nina преди 7 години
Хайде, бе! Наистина ни мислите за толкова наивни /и прости/, че да ви повярваме.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е на ЗАДНА скорост!
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 181 Канада може и да е слаба икономика спрямо ЕС,но се съмнявам да е по-слаба икономика от по-вечето държави в ЕС.
89
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пaтриитите и БСП ще се обединят и ГЕРБ ще го духa!
88
1
 
26
 
! Отговори
ичергубоила преди 7 години
Поздравявам Г-н Юнкер,баба Меркел и всички масони с песента на Георги Върбанов ,,На сън се стряскат "от векове още от цар Иваница ние българите знаем какви подли и крадливи твари са латинците!
87
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ЮнкерЗа разлика от БКП/БСП, ГЕРБ не са се вкопчили във властта на всяка цена!
86
27
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
След изборите Герб ще се върнат на власт и отново ще бъдем част от Европа.
85
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите.++++Аман от празни приказки !Канада е слабата икономика спрямо ЕС !
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италия в ядрото на ЕС е като Столипиново в центъра на Виена. Баш циг-аните. и мафиотите сред т.нар. Големи в Евросъюза, те на каква скорост са?? Във всеки случай не са Експрес, а катун.
83
2
 
18
 
! Отговори
До Юнкер преди 7 години
Ами че твоя човек - Боко Тиквата сам предизвиква тези избори, два пъти бяга вече!И сега се е заканил - избори до дупка, докато резултата устрои Герб!
82
6
 
14
 
! Отговори
Един преди 7 години
Абе я да ги зае"бем тези ЕС-юзи! Я към Русия- хем абсилютна сигурност, хем яки пазари , як туризъм ( само от туризъм от руснаците можем да живеем), хем евтин газ, хем ще ни помагат във всичко безвъзмездно....и още и още....Айде , да ви пикам на ЕС
81
1
 
17
 
! Отговори
Отиващ на работа преди 7 години
Ахаааааа , демек качете пак Боко и не сваляйте повече!!Демек ни наказват ако свалим техните хора!!
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпадна ли се вече, бре, другари? Чакам на гарата съветските войски с цветя. Трета година вече. Цветята увяхнаха, трябва да ги препикавам отвреме-навреме, но не им казвайте.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ся кво? Освен ние от втората скорост на инат да поканим тополите и искандерите на господин Путин, че да си спомнят добрите стари времена когато руските танкове определяха на коя скорост да се движи половината Германия.
78
3
 
4
 
! Отговори
55 преди 7 години
Защо не мога да прочета тук нито един свестен коментар!?Все другите ни били виновни-римляни,византийци,турци,руснаци,германци,американци,роми,инвалиди,мигранти...Нещо от рода на "Кой ми *** в гащите?"Нашата икономика я разбиха "нашите"момчета,никой не ни е канил на Запад-сами се натискахме.След като видяха,че от нас партньори не става избраха мек вариант на развод-ние се отделяме и ще се явите отново на изпит,но тази път-когато ни достигнете.Откъснем ли се от западната икономика-при Белчо
77
1
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Юнкер не е Европа, а политик-демагог и то доста посредствен. Общо-взето е на нивото на нашата Кунева - глупо'ват бюрократ, издигнал се, след като наистина умелите си заминаха, който плещи само алабализми с авторитет (за пред простите хора, за които словобудството е белег за интелект - уви нещо като 99, 9999 % от човешкия род.)
76
7
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Закриха ни предприятията, съсипаха ни държавата умишлено, за да ни натикат в този Европейски съюз, а сега искат да ни третират и като хора втора ръка.Мястото на България не е в ЕС.В този тираничен и недемократичен съюз, ние винаги ще сме в ролята на булката ...Факт !
75
0
 
14
 
! Отговори
ХХ преди 7 години
Много мило, ама да видим докога ще ви търпим.