Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
26
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Ама вие сериозно си мислите , че ако имаш ракети , това автоматично означава , че нарада просперира ха-ха-ха
16
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне на снимките армията и въоръжението изглеждат доста прилично. Ако умеят да боравят подобаващо с него, на Голямото жълто психо, Отмъщението на коафьора няма да му е никак лесно.
15
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ся кво, ФАЩ ще демократизират насила още една страна ли ?Пхенянска пролет ли ще имаме сега ?Дедо Шорош кво казва - ще има ли Майданчик и там ?
14
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, какво става ? Нали по нашите "демократични" медии говорят, че корейците умирали от глад и живеят в землянки. А, сега пък имали ядрено оръжие, балистични ракети, подводници и модерна военна техника. Нещо май ви издиша пропагандата. Оказва се, че комунизмът на Северна Корея не е толкова лош.
13
8
 
7
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
А Интернет да ви пуснат искате ли :)
12
32
 
11
 
! Отговори
До цент преди 7 години
Санкции до дупка му е майката. Да мрът от глад. Да си ядат ракетите с уран и плутоний да видят убаво ли е
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на сн.14 е ракетен комплекс ГРАД, същият с който русанците през 1969 година изпариха 120 хилядна китайска армия край долината на река Пенхуак.
10
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми българи, гледайки галерията разбрахте ли сега каква сила е дезинформацията на медиите. Аз също досега си мислех, че севернокорейците живеят в някакви къщи от слама и имат 3 автомата и 10 пушки.
9
6
 
30
 
! Отговори
Само америка преди 7 години
може да има междуконтинентални ракети и да напада който си иска по-слаб от нея. Не е демократично някой да се въоръжи и да и отвърве на агресията.
8
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно само как комунистически кочини имат нужда да си показват "армията" по парадите :))
7
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, трябваше на снимките на има припадащи от глад хора, изкарани на парад. Пък то съвсем друго. И собствена космическа програма развиват, не ги е срам.
6
14
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам на една от снимките, че в дъното на площада имат доста добре изглеждащи небостъргачи, каквито в европейска София все още няма. А от писанията в БГ-пресата си мислех, че живеят в землянки. Винаги се пише с голяма ирония за Северна Корея. Май амареканците ще се опарят отново, както във Виетнам навремето.
5
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне на снимките не изглеждат, като народ, с който можеш да се подиграваш и да говориш с насмешка. Иначе много ме изкефиха снимките на мацките с полите, как набиват крак. Много яко.
4
6
 
53
 
! Отговори
така става преди 7 години
когато откажеш доброволно да бъдеш демократизиран и да рупаш гнила американска царевица. Как ще стане Америка пак велика, ако всеки си произвежда сам каквото си иска
3
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от Тиквено-Прасешките медии и писанията им за Северна Корея досега бях останал с усещането, че те воюват с лъкове и прашки.Пък хората имали крилати и балистични ракети, че дори и ядрени глави.
2
25
 
8
 
! Отговори
vbr преди 7 години
tiq snimki 0t 1979 li sa?
1
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията и Бойко са виновни.Искаме си БКП и Путин президентв краен случай ако Путин е зает може и Ким чен Ун