Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам САЩ и Северна Корея да се налазят...
36
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците да заредят една ракета с тоблерони и да ги изсипят на площада. Всички корейчета ще захвърлят шмайзерите, за да ги събират :)
35
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корейците са жилав и корав народ! Имат моите уважение. Това са истински воини, обединен народ никой не може да го победи. Браво на корейците, велик народ, готов да се бие до смърт за свободата си!
34
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драскачи възхваляващи Северна Корея се намират немалко и тук, ама кандидати за емиграция в комунистическия рай - хич?!
33
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то БГ медиите и за русанците пишеха, че умирали от глад, ама като отида на родното Черноморие, пардон Мутроморие гледам че всички скъпи имоти са собственост на руснаци. И това не е само в България - така е и в Турция, Гърция, Черна гора, Хърватия, Испания, Франция и Великобритания.Интересно тия умиращи от глад руснаци как си купуват къщи на стойност между 250 хил евро и 2-3 млн евро.Та и с дезинформацията за комунистечка Корея е същото. Апропо да не забравяме, че и Китай също са комунисти.
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един полудял фашист си мери пи.ката с друг ненормален, но разликата между двамата е че другия ненормален не напада чужди държави.
31
5
 
28
 
! Отговори
Сега преди 7 години
Северна Корея както и другите суверени държави могат и си изпробват каквото и да е оръжие на тяхня територия,това че някой си мисли нещо и го е страх не е повод за агресия,още повече страната хвърлила атомни бомби над градове с цивилни.
30
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Северна Корея беше бедна и слаба държава, досега САЩ 100 пъти да са ги нападнали и да им внесат "демокрация". Самият факт, че щатите са напълнили гащите и не смеят да припарят до Северна Корея, означава, че КНДР изобщо не е за подценяване.
29
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32Ти в кой свят живееш? На кой му пука колко кашици имат???? коя година сме знаеш ли?
28
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корейската редовна армия наброява 2.5 млн войници. В рамките на 24 часа могат да мобилизарат 12 милионна армия. А това вече не е шега работа. При това доста добре въоръжена, притежаваща и много секретни оръжия, за които дори Пентагона не е съвсем наясно.На това аз му казвам ИГРА С ОГЪНЯ.
27
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе факт е, че отмениха ядрения опит!
26
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само комунистическите кочини имат нужда да си показват оръжията по парадите :) толкова са ми смешни. Само коплекси. То друга радост си нямат понеже.
25
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев Нищо нямат това е въздух под налягане.Как ще мобилизират 10 млн. като държавата им е от 25млн.Ю. Корея може да мобилизира и повече от 10млн.,населението й е,45 млн. На тази държавица се отделя повече внимание от необходимото, нейното съществуване зависи от Китай ,когато той каже тогава и ще има промени в С.Корея.
24
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погледнете корейките само! Този народ е готов да умре за Ким Чен Ун!
23
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само от преди 2 дни дадоха по Би Ти Ви, че в Пхенян са построили нов квартал от небостъргачи - 70 етажни жилищни сгради, като са изпозвани най-новите постижения на архитектурната наука, вкл. соларни и геотермални технологии, екологични покриви и стени. И Ким Чен Ум поканил западни медии на официалното откриване. И в 24 часа после гледах снимките, разкош! Явно нищо не знаем за тази държава...
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно за мен беше, като четох в Шпигел че почти цялото въоръжение на севернокорейската армия е собствено производство.Произвеждат си сами от автоматите до балистичните ракети.Наистина бях много изненадан.Защото да проектираш и произведеш балистична ракета, не е като да сглобяваш китайски автомобили в завода край Ловеч - гордостта на българската "индустрия" и в частност на мутромафиотското джудже от село Микре. Който май вече фалира де. Язък за голямата реклама.
21
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рижавият самозабравил се фашист удари ли Корейския перчем и си е срррал на съдбата. Оня не му е Садам, Кадафи или Доктора.
20
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, журналистите, айде, уточнете кое истината. Преди казвахте, че корейците живеели в землянки, няма какво да ядат. А, сега гледам пишете, че имат ядрено оръжие, балистични ракети, подводници, на снимките се виждат небостъргачи. Уточнете сега кое е вярното. И защо Тромпета не смее да ги нападне ? Явно нещо май заблуждавате народа и ни дезинформирате за Северна Корея.
19
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в тази държава вилнее една откачалка която си трепе народа и не му дреме. Важното да е на власт и да има страх. Като са толкова силни защо са затворени за света? А какво да плашат света, с икономика ли или със селско стопанство? Нямат такива. Кимчо ги е превърнал на маймюни, убива който не му харесва и живее като Крез. Страхът да се види как живеят поданиците е голям. Ако сте гледали по National Geographic какви са болниците ще ви стане лошо. Ако са силни защо държи хората така?
18
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарки и другари, ... много въпроси задавате като изгубени в гората деца.