САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни

Москва вече разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер"
10 май 2017 16:30, Елка Василева
122
САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.

"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа, откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Тъпанарю, само до тъпана! Леман е езеро в Швейцария, но ти откъде да знаеш! Корабът се казва "Лиман" и още не ясно как е станал инцидентът. Стават такива работи, но истински срам беше със супермодерните, стелт-технологии, футуристични американскиесминци клас "Замволт" - единият аварира в Панамския канал и го влачиха на буксир, другият - някъде в Атлантика. А руският Андреевски флаг е присъствал при раждането на Съединените щати - пазил ги е от британската флота.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
следващата голяма война ще се води на тяхна територия и те няма да са печелившите
93
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, милите натовци! Под ръководството на изключително справедливата Америка, разполагат играчките си в защита от лошата руска мечка. Русия не е агресор, глу.па.ци! На колко страни се е намесила в последните 30 г? Защитава само това което е нейно. За сравнение краварите о.***.ха целия свят и накрая ще им се случи някоя случка. Жалко , че покрай тия тъ.пун.ге.ри ще пострадаме и ние, защото някои народи не търпят про.сто.тии.те им. Американците могат да са сигурни само в едно - следващата голяма
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ТАКИВА СТАТИИ ВОНИ НА СЯРА .
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пп Свободната , независима и демократична журналистика = СМРАД. А французите ги именуват ЖУРНАЛОПИ и МЕРДИИ.
90
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи е нацист по произход и ще удари Русия.
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава може да си слага , каквото иска. Къв е проблема червеняци? Проблемът е че Тръмп слага а не дава на други да слагат също.
88
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Русия може да сложи в Куба единствено рускини по монокини.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще сложи и в Куба срещу Флорида и по мексиканската граница срещу Холивуд и Тексас.
86
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава може да си слага , каквото иска. Къв е проблема червеняци? НАли нямало проблем, че азиатския шишко имал ядрени бомби? А има проблем други държави как се въоръжават ? Двоен стандарт ли имате ? Това е само ПВО.
85
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО ЗНА4И ЦИФРАТА 7 В ИМЕТО НА ОВЦЕВОЗА АШОТ 7 ---- БРОЯ ПОТОПЕНИ РУСКИ БОЙНИ КОРАБИ
84
1
 
8
 
! Отговори
АЗ ОТЛИТАМ преди 6 години
УСПЕХ .Мразете се на воля
83
2
 
4
 
! Отговори
пп преди 6 години
Като коментирам жълтата журналистика ...Всъщност подобни добронамерени журналисти,много умело разпалват омраза-между етноси,между различни класови прослоики.Което говори за вашият умствен багаж.Ето затова телефонните измамници са толкова успешни
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До по скоро си изгубен ТО ПАК ДОБРЕ 4Е НЕ Я ИЗЯЛ КАКТО СТОРИХА ОНЕЗИ РУСКИ РОДИТЕЛИ В МОСКВА МИНАЛАТА ГОДИНА
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са същите Пейтриъти които бяха взети от Турция.Турция вече няма Пейтриъти защото САЩ и Германия си ги прибраха. Затова Турция купува С400 от Русия. Американските бяха разположени без пари ама след неуспешния опит за преврат атлантическите "партньори" си ги прибраха. Заедно с ядрените бойни глави които вече са в Румъния.
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН КЪМ ШУЙГУ -КАК ЩЕ СЕ ГОТВИМ ЗА ПАРАДА ---ЩЕ ЛЕТИ ЛИ СУ 35 - АКО ВАЛИ НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА ДИГНЕМ - ФЛОТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕЛИ - НЕ ДРУГАЮ МОРЯЦИТЕ НЕ СМЕЯТ ПУТИН ОВЦЕВОЗА СА ГО ЗАБЕЛЯЗАЛИ НА БЛИЗО ДО БАЗАТА ....
79
3
 
4
 
! Отговори
по скоро си изгубен преди 6 години
И теб кво те грее сблъсъка между два кораба.Тая злоба която те яде ще те свърши а и се боя че има вероятност да плащаш за нея ,,,трябва да си доста жалко самотно същество за да се радваш на подобно нещо.Но след вести за баща убил 3 годишната си дъщеря защото плачела и подобни случки с които ни заливат добронамерените журналисти като кака Елкане е за чудене
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81 САМО ДЕТО В ОРИГИНАЛ В СТАТИЯТА ПИШЕ ИРАНСКИ А НЕ РУСКИ ДРОН
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ МЕЖДУ ДРУГОТО НЕ ПРОИЗВЕЖДА СЕРИЙНО ДРОНИ А КУПУВА ТАКИВА ОТ ИЗРАЕЛ
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като действащ руски военен кораб не може да засече овцевоз и се сблъсква в него , то тогава как може да засече вражески кораб или самолет за да стреля по тях? Доколкото си спомням дъртата и почти разпадла се фрегата "Дръзки " доста успешно контролираше доста голямо парче от средиземно море в мисиите на НАТО