Столтенберг иска повече усилия на НАТО срещу тероризма

Не е ясно дали Алиансът ще участва в коалицията за борба с ИД
Обновена: 24 май 2017 19:35 | 24 май 2017 19:35, Веселина Йорданова
30
Столтенберг иска повече усилия на НАТО срещу тероризма
Снимка: БТА

НАТО трябва да положи повече усилия в борбата с тероризма след атентата в Манчестър, призова шефът на алианса Йенс Столтенберг преди утрешната среща на върха на организацията в Брюксел, предаде Франс прес.

Столтенберг същевременно призна, че не е сигурен дали НАТО ще се присъедини към коалицията за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава", както желаят САЩ.

Още по темата
"Очаквам съюзниците да действат и да се съгласят да правят повече в борбата с тероризма след особено бруталното" нападение в Манчестър, за което пое отговорност ИД, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО.

В атентата бяха убити 22 души. Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените на 119 души, колкото по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани. Сред жертвите има много деца.

Атентатът "ще бъде обсъден от лидерите по един или друг начин" на утрешната среща в новата централа на НАТО в Брюксел, каза Столтенберг. Той обаче подчерта, че за борбата с тероризма отговаря не само армията, но и полицията и разузнаването, и припомни, че НАТО изключва възможността да поеме бойна роля в състава на коалицията за борба с ИД.

САЩ ръководят международната коалиция, която от 2014 г. нанася въздушни удари срещу ИД в Ирак и Сирия, и от повече от година искат НАТО да стане неин пълноправен член. Всяка от 28-те страни от НАТО вече участва в коалицията индивидуално.

Някои страни като Италия и Франция се опасяват, че ако НАТО стане пълноправен член на антиджихадистката коалиция, това ще навреди на имиджа на алианса, тъй като участието му във въздушните удари в Либия през 2011 г. остави лоши спомени в арабския свят, каза дипломатически източник.

"Има риск хората постепенно да отъждествят ударите на коалицията с удари на НАТО и Запада", обясни източникът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да видя няма да повярвам че нато ще направи нещо срещу ислямска държава. по скоро ще идат да си мерят *** с руснаците нищо друго. и ид ще става все по силна
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво са , Лондон ли ще бомбардират..?D
22
0
 
5
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Ае сега тия от ОТАН да ми обяснят как мислят да спечелят тази по същество асиметрична война?! Или май е важно военно промишления комплекс да се гуши с трилиони. Много хитро
21
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Да Сирия,отказва тръбите да стигнат до Европа за да може Русия да си продава газта на Европа,щото иначе тази изостанала държава е фалирала.Защо Сирия отказва тръби от Катар за Европа,нали руснаците постоянно ни убеждават колко богати щели сме да станем ако си прокарат тръбите през България за Европа?Сирия не иска ли е да транзитна зона и да има потоци през нея?Руски мекерета,една кафеварка не може да изобретите,само войни може да водите,диваци.
20
0
 
0
 
! Отговори
Катър преди 6 години
Кви 5 лева ....
19
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Абе те и малките деца вече днаят за едни прости хора, които нямат работа и единственото нещо от което изкарват пари е да пишат глупости по форумите.Да кажеш, че войната в Сирия е започнала заради руската база е доказателство, че си страшно ***!!! Войната започна когато Сирия отказа на ФАЩ и С.Арабия през нейна територия да се прокарат тръби за газ към Европа.
18
1
 
2
 
! Отговори
до Илия преди 6 години
Ако Запада утре си изтегли заводите от Китай и премести производството в САЩ и ЕС,какво ще ядат китайците.Те са 1,5 милиарда.Като огладнеят тези китайци,които имат атомни бомби,какво мислиш че ще направят,ще започнат война,за да има кво да ядат.То управлението насвета не е толкова лесна работа,като всичко освен Запада е диващина,изостанали хора дето вярват в богове и племенни вождове.
17
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
нато е най-голямата терористична организация!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО събира пари за нови войни. Амин!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милион дрънканици,без никакво съдържание!Така нареченото НАТО е създадено да обслужва корпоративни интереси на транснационалните корпорации,до една "американски"(еврейски)!То не е създадено да защитава интересите на държавите,"влючени "в него.Ето затова то се използва за агресии в зони на интереси на корпорациите,или да дразни(но само толкова),равностойни на него субекти(Русия,Китай ...и даже КНДР).В същото време ЕС ще бъде разрушен отвътре,докато НАТО зяпа безпомощно!Което е целта!
14
0
 
4
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Диктаторите от изтока са рожба на ЦРУ и МИ6 - Садам, Кадафи и др. Създадени са с цел да осигурят безпрепятствен достъп на американски и английски компании до ресурсите на държавите. Докато са послушни са изгодни - после стават диктатори и трябва да се премахна понеже пречат. Няма да се учудя ако след години се окаже, че и ИД и Алкайда са плод на същите национални терористични организации.
13
0
 
6
 
! Отговори
да се закрие преди 6 години
Да се закрие тази терористична организация НАТО,никаква полза а само гушкат милиониии и милиарди евра .....BASTA na NATO
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От техните усилия се основа нова държава. Евала на усилията им. Да спрат да им дават безплатно оръжие.
11
0
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Много смели изказвания за шеф на организация която няма спечелена битка и мисия.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
А бе и за децата вече стана ясно, че цялата драма в Сирия стана, защото руснаците имат там някаква си военна база и си я пазят като очите си, защото им била последната в чужбина! НАТО се плаши от конфронтация с Русия, нормално е! В НАТО членуват държави с нормално население, хора, които не искат да се занимават с ядрени заплахи и прочие щуротии. Но все пак, тия прекалиха! Не може заради някаква руска база да оставяме зона, контролирана от разбойници, които бомбят наред и избиват деца из Европа!
9
0
 
3
 
! Отговори
То Илия - Варна преди 6 години
Ха, и какво точно предлагаш?Да не се бъркаме в работите на Ислямска Държава, защото това са хора, които не разбираме, така ли?
8
0
 
7
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Господа в НАТО. Престанете да дрънкате оръжия, Престанете да се месите в живота на хора които не разбирате, престанете да налагате своя начин на мислене на света и всичко ще е по добре. Но тогава няма да се търгуват много оръжия за ваше съжаление и може би ще ви паднат печалбите. Света не се нуждае от войни а от сътрудничество с отразяване на конкретните национални ценности, а не с американския или европейски начин на живот.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има Тартус, има Ислямска държава.Няма Тартус, няма Ислямска държава.
6
0
 
8
 
! Отговори
Аааа преди 6 години
Това НАТО,освем да харчи пари и да дразни Русия какво полезно върши?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пък на нашите военни ( на повечето )не им е вдигана заплатата от 2009 година :))))