Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
4
 
5
 
! Отговори
Гого преди 6 години
До АнонименИ да забравим американската бомбандировка на София!!!!!
337
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво руско влияние, няма южен поток, няма АЕЦ баси вица е тая статия хахаххах
336
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен руснаците не ми пречат! На който му пречат да бега в Анадола или в Брюксел, което е все едно - мюсулмански сборища.
335
4
 
10
 
! Отговори
Рускинятааааааааа преди 6 години
Руският парламент внесе законопроект, който предвижда ограничаване на консумацията на одеколони и лосиони като алкохолни напитки. Това пише "Лента.ру".Така продажбата на непитейни алкохолни продукти в разфасовки над 25 милилитра ще бъде забранена, посочва сайтът.
334
11
 
13
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Абе не знам кой какво ама в момента целия свят се съобразява с Русия а когато се покаже Путин всичко застава мирно. При него се изредиха какви ли не на килимчето да му се молят. Това изкарва извън нерви американците но това са реалностите.
333
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами за да няма руско влияние трябва да се сринат ,Шипка ,Панорамата в Плевен ,споменът за подполковник Калитин ,паметниците на загиналите руски воиници за освобождението на България от турското иго . А де !
332
3
 
15
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Не търси диалог с американолюбците. Техния мироглед се свежда до кока колата, телефона, и това да отидеш до гърция на море.
331
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До рускиняСамо за прости туция не отваряй дума, че това дето нашите са го правели в единични случаи за долари, вашите масово го правеха за бутилка коняк или едни носени маратонки.
330
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 345Боярищникът е епидемия в родината ти, скъпа. Не ми говори за нелепи случаи в БГ.
329
5
 
11
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Съдя по нивото на отговори - дискусия няма да се получи. Оставям "фобите" да споделят взаимно мокрите си сънища
328
7
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 6 години
Путин е един старец. Да не се надявате, че ще живее още 10-20 години с памперса. После хиените ще си свършат работата.
327
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поамериканчените еничари пак се разпенявиха. Тоя макдонълдс не прощава.
326
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 330Българската училищна програма включва абсолютно същите екстри.Плюс това българите пътуват в ЕС без визи, можем да посещаваме Лувъра, Брера, Уфици, Прадо. Един билет до Рим или Париж е 20-30 евро. Ти с Аерофлот за колко пари ще отидеш до Париж? Имате ли лоу кост компания за обикновените хора? Не, щото едва събират копейки за буханьку хлеба. Айде на сери се.
325
8
 
10
 
! Отговори
рускиня до 345 преди 6 години
Боярышник не пия. но съм информирана ,че в Якоруда също се отровеха не е с 100 годишно уиски. както и младежи в перник, дето празнуваха с антифриз. така че идиотизъм няма националност.
324
3
 
3
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Божеее били сме един и същи човек ! Че за какво ми е да пиша с друго име. Аз и така мога да напиша всичко което мисля . Няма смисъл и логика, но както и да е ако ще ти олекне така да е :)
323
9
 
5
 
! Отговори
рускиня до 341 преди 6 години
Не знам,в твои спомени може да има и посещения на публични домове. Но не мисля че това е темата на разговор. Но това ,че невръстни българки ходели по стаите на руснаци е говори лошо не за руснаци.
322
3
 
9
 
! Отговори
To6 преди 6 години
Няма да чета или да слушам този оли, защото знам какво ще чуя. Пълни глупости за това какво е България. А какво е европа ? Да живеем добре и нормално това е нашата цел,а какво ще кажат разни лиглювци не е толкова важно. Жалкото е че самите европейци са така облъчени, че и те не знаят къде се намират. Жалко и жално но .....
321
0
 
7
 
! Отговори
бла бла преди 6 години
поредният фейк...а влиянието в коментарите чрез тролене е видно - напъват се горките, ама не става...
320
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рускинята и Анти ЕС са един същи боярищник. От тези, които срещу кенче бира посрещаха мотористите "Внуците на Путин" с руски знамена със сърп и чук.
319
3
 
6
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
До "славянин"Няма истински българи сред управляващите а не сред народа. Близко е до акъла ама трябва да го има за да се сетиш.