Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
11
 
11
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Истинaтa е, че нямa стрaнa в светa, в която дa нaродa и дa живее ЧОВЕШКИ и едновременно с товa дa е обвързaнa с русия. Трaгедиятa нa Бг. е в товa, че през комунистическото иго беше 16 тa республикa нa кремAл, a през остaнaлите 25 г. беше и е сaтелит нa рускaтa мaфия- олигaрхия. Тaвa ще дa е и реaлнaтa причинa днешнaтa ни държaвa дa е рaзложилa се мaргинaлно- мaфиотскa структурa. Нямa кaк дa грaбиш десетилетия нaред, дa фaлшифицирaш историятa, дa неглижирaш интересите нa нaродa си и дa си Ок...
317
9
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Анти ЕС. Един нормален коментар
316
7
 
10
 
! Отговори
До рускиня преди 6 години
Спомням си културните набези на огоените червендалести другари от братския СССР. Кой знае защо най-много обичаха българските народни танци. На сутринта невръстните танцьорки тихомълком се изнизваха от стаите им с гузен поглед, стискайки в ръка безценните армагани, с които безценните гости ги бяха дарили, сред които освен матрьошки кой знае защо имаше и ... американски долари.
315
11
 
8
 
! Отговори
рускиня до 330 преди 6 години
Вярно е смучат пиво, точно както го правят софийските ученици. Но покрай това, ученическа програма ги кара да учат това което изброила. Българска програма да не би включва тези екстри? И аз обичам студено пиво през лято,но това не ме пречи да седнем да поприказваме за холандски натюрморти, или за руски балет, или например за картини в Третьяковка. Колко пъти си посетил Ермитаж. Аз 20-30 и пиво не ме попречи в това
314
3
 
10
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Истинския българин трябва да си знае интересите и да не продава държавата както го направиха така наречените десни.Когато имаш интерес от бизнес с Русия да не се колебаеш. Когато имаш с Германия да се възползваш. всичко в името на народа. Който слугува на идеологеми е обречен.
313
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България от рускотурската империя !
312
8
 
11
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Ми България в ЕС никога няма да стане силна и просперираща защото съюза и икономиката на това се крепи. Слабите да издържат и да плащат на силните. На Германия или Фраянция не им е изгодно България да е силна и да им отнема от пазарите и печалбата. Единствено сме им нужни като пазар , роби и територия. На никой от тях не му пука за нас реално. Всичко е лицемерие.
311
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти ЕСИстинският българин трябва да е памперс на Путин ли?
310
5
 
10
 
! Отговори
рускиня до Ами преди 6 години
Само да спомена,че най-лесно да търсиш виновни за простотия и мърсотия,която се шири тук. По трудно да накараш себе си и своите познати да се държите като европеци. Да не би Путин паркира своя кола на зелена площ в София? Да не би Комунисти храчат и плюят по спирките и хвърлят фасовете където скимне.Да не би Путин засича колите по центъра и после маха с юмруците. Това правят европейци,...
309
4
 
7
 
! Отговори
славянин преди 6 години
До Анти ЕСЗащо да няма истински българи?Аз съм истински българин и европеец и натовец.Ти може и да си по мияр, щом сам си признаваш...
308
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цар "Освободител" - такова словосъчетание може да измисли само "русофил" в последен стадии на параноя !
307
7
 
8
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
България е в ЕС и НАТО. Въпроса е приключен!Питате се кога България ще стане силна и просперираща - тогава когато червеите превърнат последния безроден русофил в тор. Дано да е по-скоро!
306
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 317А колко от руските пишлемета тийнейджъри, които смучат "балони" пиво и "пузьйри" водка, разбират от опера?
305
2
 
6
 
! Отговори
Анти ЕС преди 6 години
Че защо ме питаш за БСП аз да не съм избирател на БСП ? Това че на последните избори съм гласувал за тях не означава че преди години съм им имал доверие. Истината е че всички политици ги е страх от такъв референдум защото са крали и парите са им в западни банки. Може случайно да ги запорират. От това е големия страх и на ГЕРБ и на другите около тях. Няма истински българи а само помияpи
304
6
 
8
 
! Отговори
рускиня до 317 преди 6 години
До Руснаци ..културни.?-------------------------Културни са, но не е в твоето понимание. Наистина не са запознати с творчество на Сузанита, Азис, Гери никол. Но от малки ги занимават с такова безполезно за тебе занятие, като екскурзии в музей (задължително 1 пън на месец за ученици). Театри, има предмет - естетика. Тези думи дали ти е познати? Или в квартална кръчма не се занимаваш с тази проблематика? Дали ще отличиш Риголетто от Роналдо?Нали в България министър на култура има звание Мултак.
303
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти ЕСБСП като беше на власт защо не направи референдум за излизане от НАТО?
302
0
 
6
 
! Отговори
Ами преди 6 години
До рускиня до фък оф 320Всичко това е май точно заради болшевишкото влияние, от което не можахме да се отърсим като други народи, именно заради нашите комунофили !
301
3
 
6
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
До АнонименПечем чушки в момента, псуваме се, обичаме силни лидери тип Сталин, Мао Дзе Дун.---------------По цял свят хората си правят консерви, псуват и обичат силни лидери.Проблемът е, че русофилите обичат само чуждите силни лидери и по-точно руските.Когато се появи някой като Стамболов или Борисов, готови са да го удавят в капка вода.
300
5
 
10
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 6 години
Притеснително е не руското, а американското влияние в България. Това влияние води след себе си само страдание.
299
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Културата никога не е била присъща, за най отвратителната нация американската.